Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΡΩΤΟΥΝ ΤΟΝ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ» ΤΗΣ Α.Ε.Κ.: «ΤΙ ΓΑΡ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΕΑΝ ΚΕΡΔΗΣΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΟΛΟΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΘΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ;» (ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΡΩΤΟΥΝ ΤΟΝ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ» ΤΗΣ Α.Ε.Κ.:
«ΤΙ ΓΑΡ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΕΑΝ ΚΕΡΔΗΣΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΟΛΟΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΘΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ;»
(ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ)

Σας λένε ότι η προσπάθεια εξυγίανσης/κάθαρσης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό δε αποδεικνύεται από τα τελευταία γεγονότα, γεγονότα τα οποία συμβαίνουν γιατί το σύστημα που λυμαίνεται το Ελληνικό Ποδόσφαιρο καταλαβαίνει πως το τέλος του είναι κοντά και δίνει την τελευταία του μάχη με νύχια και με δόντια. Δική σας δουλειά είναι να πιστέψετε τα παραπάνω, ειδικά όταν τα βεβαιώνουν μερικοί έγκριτοι δημοσιογράφοι.

Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος, ο οποίος είναι δύο ειδών:

  • Είτε αμφισβητεί ότι όντως γίνεται προσπάθεια «κάθαρσης».
  • Είτε θεωρεί την «κάθαρση» ως τον τρόπο να στηθεί μια νέα αντι-Γαύρικη «παράγκα».  

Η «κάθαρση» είναι μόνον η μια πλευρά όσων πρέπει να γίνουν μόλις καταληφθεί η εξουσία στην Ε.Π.Ο. Είναι δε και η μόνη εύκολη πλευρά. Η άλλη που έχει να κάνει με την «επόμενη μέρα» (δηλαδή την Διοίκηση) είναι η πιο δύσκολη. Γιατί το ξήλωμα είναι πάντα πιο εύκολο από το χτίσιμο, για το οποίο χρειάζονται υλικά (κατά προτίμηση νέα και καλής ποιότητας). Στην περίπτωση μας και μιας και μιλάμε για Δ.Σ. (Διοίκηση) τα «υλικά» αντιστοιχούν σε πρόσωπα αμέμπτου ηθικής αλλά και ικανά να διοικήσουν.

Το τελευταίο διάστημα και ενώ η νίκη της Αντιπολίτευσης της Ε.Π.Ο. είχε από καιρό προεξοφληθεί γίναμε μάρτυρες κάποιων «αφύσικων» για την περίσταση κινήσεων. Για παράδειγμα και ενώ η σύζυγος Βασάρα μπήκε στην καθημερινότητα μας διαβάσαμε ότι η συγκεκριμένη κυρία έχει συμπάθειες εντός της Α.Ε.Κ.

Στη συνέχεια είδαμε την Α.Ε.Κ. να συναινεί (να κάνει το χατίρι καλύτερα του υιού Θεοδωρίδη) στην τοποθέτηση του Βασάρα ως Αρχιδιαιτητή. Τις τελευταίες μέρες είδαμε την Α.Ε.Κ. να στηρίζει δια της ψήφου της την επιλογή του πρώην Προέδρου της Ε.Π.Ο. Β. Γκαγκάτση για την θέση του Γενικού Διευθυντή της SUPER LEAGUE.

Η στάση της Α.Ε.Κ. σ’ όλα τα παραπάνω προβλημάτισε όλους τους ΑΕΚτζήδες άσχετα αν τελικά άρθρωσαν φωνή μόνο κάποιοι που τολμούν να εκφράζονται ανοιχτά. Κάποιοι απ’ αυτούς θυμήθηκαν αντίστοιχες αποφάσεις από διοικήσεις της πρώην Π.Α.Ε. όταν ο κάθε Διευθύνων Σύμβουλος έκανε ότι νόμιζε αφού είχε μείνει ξεκρέμαστος από την Ιδιοκτησία. Και όπως λέγανε και οι Αρχαίοι μας πρόγονοι: «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καθόλου τα ίδια με τότε και για τον λόγο αυτόν οι καταστάσεις δεν είναι συγκρίσιμες.

Τότε ο ξεκρέμαστος από τους μετόχους Διευθύνων Σύμβουλος «ξυλευόταν» όπως νόμιζε για να κρατήσει μια ακόμη μέρα ανοιχτό το μαγαζί. Τότε η Α.Ε.Κ. στα ποδοσφαιρικά πράγματα ήταν τύποις μόνο «μεγάλη ομάδα» καθώς είχε μεταβληθεί σε κομπάρσα, απαραίτητο συμπλήρωμα ενός Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής. Την χρειάζονταν για να τους νομιμοποιεί και την χρησιμοποιούσαν σαν «μαϊντανό».

Σήμερα (υποτίθεται ότι) η Α.Ε.Κ. είναι πρωταγωνίστρια παρά το γεγονός ότι διαθέτει Ιδιοκτησία «μαϊμού» (δηλαδή άλλοι φαίνονται και άλλος είναι όντως ο ιδιοκτήτης). Σήμερα (υποτίθεται ότι) η Α.Ε.Κ. (συν)αποφασίζει μαζί με Π.Α.Ο. και Π.Α.Ο.Κ. για όσα πρέπει να γίνουν στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο και μάλιστα στο Επαγγελματικό. Συνεπώς οι καταστάσεις δεν είναι (θεωρητικά) συγκρίσιμες.

Η υποστήριξη της Α.Ε.Κ. στον Β. Γκαγκάτση φαίνεται σε κάθε υγιή ΑΕΚτζή ακατανόητη. Ακατανόητη γιατί σε μια τέτοια θέση έπρεπε να τοποθετηθεί κάποιος που δεν θα «βαρύνεται» με το βιογραφικό του Γκαγκάτση (βλέπε εδώ).

Η καριέρα του στα διοικητικά της Ε.Π.Ο. ξεκινά το 1997 στις εκλογές της Αλεξανδρούπολης όταν και καταλαμβάνει την θέση του γενικού γραμματέα. Μια θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2001 όταν και μεταπηδά στην Προεδρία της. Πριν την εμπλοκή του με τα διοικητικά της Ομοσπονδίας είχε διατελέσει νομικός σύμβουλος του Γαύρου.

Ήταν Πρόεδρος της Ε.Π.Ο. το 2008 όταν η Α.Ε.Κ. έχασε στα χαρτιά το Πρωτάθλημα (υπόθεση Βάλνερ). Αμέσως μετά μεταπηδά στον Π.Α.Ο.Κ. όπου και λαμβάνει διοικητική θέση. Υπενθυμίζω ότι ο Π.Α.Ο.Κ. την περίοδο εκέινη θεωρούνταν από πολλούς ως «παράρτημα» του Γαύρου.

Το χειρότερο με την επιλογή Γκαγκάτση είναι ο συμβολισμός που δίνεται. Επιλέχθηκε για Γενικός Διευθυντής της SUPER LEAGUE αυτός που αντιστάθηκε επιτυχώς στις προσπάθειες των Φλωρίδη και Ορφανού για να μπεί μια τάξη στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Αλήθεια πως εξηγούν οι «3» της Αντιπολίτευσης το γεγονός ότι επιλέχθηκε να επιτελέσει μέρος της «κάθαρσης» κάποιος που όταν ήταν στα πράγματα ήταν ουσιαστικά αντίθετος στην αλλαγή του «καθεστώτος» της Ε.Π.Ο.; Αν δεν θόλωσε το μυαλό των «3» της Αντιπολίτευσης τότε η επόμενη λογική σκέψη είναι ότι με την απόφαση τους αυτή ξεπληρώνουν κάποια «γραμμάτια». Τι αφορούν για τον καθένα τους αυτά τα «γραμμάτια» και σε ποιόν τα ξεπληρώνουν;

Περιοριζόμενος στα δικά μας έχω να δηλώσω ότι η απόφαση του «Διοικητικού Ηγέτη» να τον ψηφίσει με απογοήτευσε (καθώς περίμενα κάτι καλύτερο ακόμα και απ’ αυτόν) αλλά δεν με παραξένεψε (αιφνιδίασε). Δεν με παραξένεψε καθώς είχε από καιρό δώσει σαφή δείγματα του πως αντιλαμβάνεται την κατάσταση και πως θα πορευόταν. Όσοι έχουν ανοιχτά τα μάτια τους καταλαβαίνουν απόλυτα τι εννοώ, οι υπόλοιποι ας αλλάξουν πλευρό συνεχίζοντας τον ύπνο τους.

Το μόνο που θα ήθελα να ρωτήσω τον «Τίγρη» είναι η ερώτηση που απευθύνει στους πιστούς ο Ευαγγελιστής Μάρκος και την οποία επέλεξα για τίτλο:

«ΤΙ ΓΑΡ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΕΑΝ ΚΕΡΔΗΣΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΟΛΟΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΘΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ;» (Κατά Μάρκον η’ 36).

Επειδή πάντα υπάρχει η περίπτωση κάποιοι να μην καταλάβουν τι εννοώ με την παραπάνω φράση να τους το κάνω λιανά. Εννοώ ότι οι αποφάσεις που λαμβανει κάποιος είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε εταιρεία πρέπει να υπηρετούν μια «στάση ζωής». Πρέπει να προκύπτει από αυτές μια σαφής φιλοσοφία, να δίνεται δηλαδή ένα παράδειγμα προς μίμηση. Και όπως και να το κάνουμε η στήριξη στον Γκαγκάτση δεν συνάδει με όσα υποστηρίζουμε εμείς οι ΑΕΚτζήδες ότι εκπροσωπεί η Α.Ε.Κ. Εκτός η παρούσα Διοίκηση-Ιδιοκτησία θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Άλλωστε στον επιχειρηματικό κόσμο θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό οι αποφάσεις-επιλογές της Διοίκηση μιας εταιρείας να είναι και να φαίνονται αντίστοιχες της εικόνας που η ίδια καλλιεργεί (επιθυμεί οι άλλοι να έχουν γι’ αυτήν).

Κλείνοντας θεωρώ πως όλοι οι ΑΕΚτζήδες αξίζουμε μια απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Μια απάντηση την οποία όμως δεν θα την πάρουμε απευθείας, αλλά μέσω διαρροών από «κύκλους» και «τετράγωνα» που είναι λόγω της εγγύτητας τους σε θέση να γνωρίζουν. Απλώς μας υπενθυμίζω ότι η Α.Ε.Κ. δεν ανήκει σε κανέναν γιατί ανήκει σ’ όλους μας (όπως είπε και ο Μελισσανίδης).Υ.Γ.1. Για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική είναι η θέση του Γενικού Διευθυντή θα σας παραθέσω το ιστορικό παράδειγμα που ακολουθεί τιμώντας έμμεσα και την σημερινή επέτειο. Γενικός Διευθυντής είναι ο τίτλος του ανθρώπου που κάνει το γενικό κουμάντο και τρέχει όλες τις καθημερινές υποθέσεις του οργανισμού που διευθύνει. Γνωρίζει τα πάντα και για τον λόγο αυτό αποκτά μεγαλύτερη δύναμη ακόμα και από τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Στο κόμμα των Μπολσεβίκων η θέση του Γενικού Γραμματέα ήταν στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του αντίστοιχη του Γενικού Διευθυντή. Θεωρούνταν, δηλαδή, ως μια διευθυντική θέση (καθώς ο κάτοχος της ασχολούνταν μ’ όλα τα τρέχοντα θέματα του κόμματος) αλλά όχι τόσο σημαντική για να την επιδιώξει κάποιο σημαίνον κομματικό στέλεχος με φιλοδοξίες. Τον Απρίλη του 1922 την θέση αυτή κατέλαβε ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι (ο γνωστός μας Στάλιν). Από την θέση αυτή οργάνωσε το κόμμα και διόρισε τα περιφερειακά καθοδηγητικά του όργανα όπως αυτός επιθυμούσε. Επέλυε οποιαδήποτε διαφωνία και γενικά έκανε ότι γούσταρε. Τυπικά οι αποφάσεις του έπρεπε να εγκριθούν από τ’ ανώτατα όργανα του Μπολσεβικικού κόμματος όπου συμμετείχαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη τα οποία στα χρόνια της εξουσίας του εξοβέλισε ένα-ένα. Καθώς τα υψηλόβαθμα στελέχη ασχολούνταν με θέματα «υψηλής πολιτικής» δεν μπήκαν ποτέ στον πειρασμό να εξετάσουν τις αποφάσεις του Στάλιν (τον οποίο δεν θεωρούσαν γι’ αυτούς απειλή) και έτσι τις ενέκριναν. Αποτέλεσμα ήταν ο Στάλιν να δομήσει έναν προσωποπαγή μηχανισμό μέσα στο κόμμα, μέσω του οποίου είχε τον απόλυτο έλεγχο του. Ο μηχανισμός αυτός θα ξεπλήρωνε όσα του όφειλε όταν θα ερχόταν η ώρα της αναμέτρησης του με τους πλέον προβεβλημένους «συντρόφους» του. Τα υπόλοιπα από κει και πέρα είναι Ιστορία.

Ελπίζω από το παραπάνω παράδειγμα να κατέστη πλήρως κατανοητό ότι η θέση αυτή μπορεί τυπικά να μην συγκρίνεται μ’ αυτές του Προέδρου και του Διεθύνοντος Συμβούλου, αλλά όταν την κατέχει ένα ικανό και με φιλοδοξίες άτομο τότε είναι η πλέον σημαντική.

Υ.Γ.2. Η ανάρτηση του Γ.Γ.Α. στο facebook σχετικά με την επιλογή Γκαγκάτση μόνο ως αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί. Άκου να υπονοεί ότι μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο που δεν έχει σχέση μόνο με το ποδόσφαιρο (βλέπε εδώ). Ωστόσο δεν μπορώ να μην σκεφτώ ότι κάτι παραπάνω ενδέχεται να ξέρει ο Γ.Γ.Α. Εδώ είναι που κολλάει το «όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα». Είμαι σχεδόν το ίδιο σίγουρος όσο είμαι σίγουρος πως και εκείνος γνωρίζει (και δεν κάνει τίποτα ενώ μπορεί) για κάποιους «σκελετούς» στην ντουλάπα. Αλλά αυτά θα τα πούμε άλλη φορά.

 

14 Νοέμβρη 2016
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 2877 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΡΩΤΟΥΝ ΤΟΝ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ» ΤΗΣ Α.Ε.Κ.: «ΤΙ ΓΑΡ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΕΑΝ ΚΕΡΔΗΣΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΟΛΟΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΘΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ;» (ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ)