Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» (ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΑΝ Ή ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΥΛΙΣΑΝ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»
(ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΑΝ Ή ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΥΛΙΣΑΝ;)

Διαβάσατε όλοι σας κάποια σκωπτικά σχόλια όπως αυτό για τον «Τίγρη» και τον Μαρινάκη σχετικά μ’ ένα μνημείο για την Γενοκτονία των Ποντίων. Υποτίθεται ότι με την κίνηση αυτή ο Μαρινάκης έκανε «ματ» σε Μελισσανίδη και Σαββίδη. Το μεσημέρι της Κυριακής που μας πέρασε (21 Μάη 2017) έγιναν τ’ αποκαλυπτήρια του εν λόγω μνημείου από τον Δήμαρχο Πειραιά (βλέπε εδώ). Πριν, όμως, σχολιάσω τόσο την συγκεκριμένη τελετή όσο και το μνημείο θεωρώ σκόπιμο να σχολιάσω την ουσία των σχολίων όπως αυτό που ανέβηκε στο SPORTS TRIUNFO.

Είναι πολύ άσχημο (αλλά και υποτιμητικό) να θεωρούμε ότι ζητήματα «Ιστορικής Μνήμης» μπορούν και πρέπει να τίθενται στο πεδίο ανταγωνισμού και υποκριτικής ψευτο-προσφοράς των ντόπιων «μεγαλοκαρχαριών» («μεγαλοεπιχειρηματιών»). Ο σχολιογράφος του SPORTS TRIUNFO (όπως και πολλοί άλλοι) θεωρεί αυτονόητο ότι οι Ποντιακής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίες «πρέπει» εργολαβικά να παίρνουν υπό την προστασία τους ζητήματα που αφορούν την εθνοτική ομάδα τους. Όταν, δε, κάποιος άλλος που δεν ανήκει λόγω καταγωγής στην εθνοτική ομάδα τους κάνει μια κίνηση υπέρ της (π.χ. εκδήλωση σεβασμού), τότε η κίνηση αυτή αντανακλά αρνητικά σ’ αυτούς.

Φυσικά μια τέτοια θεώρηση του ζητήματος είναι και κοντόθορη και πολύ λανθασμένη. Θα ήταν -από την ανάποδη- σαν η δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης (portal) για τους Πόντιους ή η κάλυψη των εξόδων της μεταφοράς της εικόνας από την Παναγία του Σουμελά για προσκύνημα ν’ αποτελούσε μια ουσιαστική κίνηση με άμεσο θετικό αντίκτυπο στους ίδιους τους Πόντιους (εκτός απ’ αυτούς που την πιστώθηκαν). Ωστόσο, καμία από τις δύο προηγούμενες κινήσεις δεν τους κάνει περισσότερο περήφανους για την καταγωγή τους ή τους απαλύνει τον πόνο για όσα οι προηγούμενες γενιές έχουν τραβήξει. Το ζητούμενο, λοιπόν, για τους Πόντιους είναι η διατήρηση της εθνοτικής ταυτότητας τους∙ ειδικά τώρα που οι νεότερες γενιές Ποντίων μεγαλώνοντας στις χώρες που μετά τον βίαιο ξεριζωμό τους τους υποδέχθηκαν έχουν άλλα βιώματα και εικόνες από τους παππούδες και τους πατεράδες τους.

  • Έστω, λοιπόν, ότι η «Ιστορική Μνήμη» πρέπει να έχει «χορηγούς».
  • Έστω, επίσης, ότι υπηρετείται από την ύπαρξη πληθώρας μνημείων στα οποία τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο κάθε λογής «επίσημοι» καταθέτουν δάφνηνα στεφάνια.
  • Έστω τέλος ότι από καιρού εις καιρόν πρέπει να φτιάχνονται νέα μνημεία.

Για την «οικονομία της συζήτησης» (για να κάνουμε κουβέντα, δηλαδή) ας υποθέσουμε ότι η περίπτωση του μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας του Πειραιά είναι μια τέτοια περίπτωση. Ότι, δηλαδή, ο «χορηγός» (αυτός που κάλυψε το κόστος) του μνημείου το έκανε όχι για λόγους αυτοπροβολής, αλλά γιατί έτσι θεωρούσε ότι προσφέρει κάτι αφενός στους Πόντιους του Πειραιά και αφετέρου στους όπου Γής Ποντίους. Αν ήταν έτσι τότε το μνημείο θα έπρεπε να είναι απλό και όποιος το έβλεπε να μπορούσε εύκολα και γρήγορα να καταλάβει ποιός τιμάται μ’ αυτό.

Ας δούμε όμως τώρα την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία στην περίπτωση μας ξεπερνά ότι φανταζόμασταν σχετικά με το άσχημο και το κακόγουστο. Το «μνημείο» αυτό θα μπορούσε ν’ αποτελέσει έμπνευση για ένα νέο δοκίμιο του Ουμπέρτο Έκο (ευτυχως δεν ζεί για να το δεί) σχετικά με το «κιτς». Ειλικρινά και με βάση τα όσα δείχνουν οι φωτογραφίες ΔΕΝ καταλαβαίνω τι είχε στο μυαλό του αυτός που το κατασκεύασε. Αυτός που έβαλε κάδους σκουπιδιών (με πλέγμα σαν αυτούς που έχουμε στα γραφεία) τον ένα δίπλα, πάνω και μέσα στον άλλο για να φτιάξει μια αψίδα (η οποία συμβολίζει τι;). Κάτω από το ψηλότερο σημείο της αψίδας υπάρχει ένα μικρός κάδος όμοιος με τους υπόλοιπους, τον οποίο χρησιμοποιώντας «κόντρα» καταθέτεις τα στεφάνια. Ωστόσο ο ρόλος του δεν πρέπει να είναι μόνον αυτός. Καθώς σε κάποια από τις φωτογραφίες φαίνονται δύο παιδάκια (αγόρι και κορίτσι) ντυμένα με παραδοσιακές στολές να κρατάνε από μια αναμμένη δάδα, προφανώς ο μικρότερος κάδος στο κέντρο του «μνημείου» είναι το «καντήλι» στο οποίο καίει το «άσβεστο πυρ» υπό τύπον τιμής στους Πόντιους.

Άρα δεν μιλάμε για μνημείο, αλλά για ηρώο για να τιμηθούν οι Πόντιοι. Αυτό, όμως, για όποιον βλέπει την κατασκευή ΔΕΝ προκύπτει από πουθενά. Προσωπικά πιστεύω ότι η κίνηση του Μαρινάκη ΔΕΝ ήταν για να τιμήσει, αλλά για να ξεφτυλίσει τους Πόντιους. Οι οποίοι ΔΕΝ μπορούν να μιλήσουν, γιατί στο κάτω-κάτω αφού τους το ‘κανε δώρο και δεν το πλήρωσαν (αλήθεια αυτό το έκτρωμα πόσο κόστισε;) τι να πούν; Άλλωστε ο ρόλος των παρευρισκομένων ήταν καθαρά διακοσμητικός.

ΕΠΡΕΠΕ να υπάρχουν κάποιοι προσκεκλημένοι στο σόου που θα έδινε ο Βαγγέλας. Ένα σόου σαν τις «παραγγελιές» στα παλιού τύπου μπουζούκια, οι οποίες χορεύονταν μόνο απ’ αυτόν που τις έδινε και για τίς οποίες καμιά φορά είχαμε τσακωμούς και μια φορά φονικό. Αν το καλοσκεφτείς είναι ειρωνεία που ο πιο τυχερός από τους προσκεκλημένους ήταν ο τυφλός (λόγω χειροβομβίδας) Κουρουμπλής.

Κλείνοντας αυτό το σχόλιο για ένα από τα πλέον κακόγουστα και σιχαμένα μνημεία-ηρώα (ή όπως αλλιώς θέλετε να το χαρακτηρίσετε) πρέπει να γίνει ιδιαίτερος λόγος στην μικρότητα τόσο του Μαρινάκη όσο και του υπαλλήλου του Δημάρχου Πειραιά Μώραλη.

Προφανώς το εγκαινίασαν και οι δύο μαζί: ο μεν Μώραλης ως Δήμαρχος, ο δε Μαρινάκης ως χρηματοδότης (χορηγός). Προφανώς για να τον ευχαριστήσει ο Δήμαρχος Πειραιά τον Μαρινάκη για το «κόσμημα» που πρόσφερε στην πόλη τον τίμησε δίνοντας του πλακέτα! Δηλαδή ο Δήμαρχος τίμησε τον πλούσιο Δημοτικό Σύμβουλο, ο οποίος, στο παρελθόν ήταν και εργοδότης του!! Να χαρώ Τοπική αυτοδιοίκηση. Όλα για την προβολή και την διαφήμιση.

Μετά τα παραπάνω ΔΕΝ ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω μ’ όσα συνεχίζουν να τραβάνε οι Πόντιοι τόσα χρόνια μετά τον συστηματικό διωγμό τους από τους Τούρκους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουν να τα τραβάνε για καιρό ακόμα όσο δεν λένε «ΟΧΙ» σε κάτι τέτοιες «τιμές»∙ όσο κοντολογίς αποδέχονται να είναι το σκηνικό (ο μαϊντανός) σε κακοστημένα και «κιτς» σόου. Δυστυχώς όμως δεν είναι οι μόνοι που συνεχίζουν να φέρονται σαν τους Πόντιους των ανεκδότων και να την «πατάνε» κάθε φορά∙ υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες όπως οι ψηφοφόροι και οι οπαδοί (θρησκείας, κομμάτων και ομάδων).

Απορία: Το κόστος της πλακέτας είχε συμπεριληφθεί σ’ αυτό του μνημείου-ηρώου ή αυτό το χρεώθηκε ο Δήμος;   

 

Υ.Γ.: Επειδή «εκ του Θεού άρχεσθε» τέτοιου είδους τελετή (τρομάρα τους) ΔΕΝ θα μπορούσε να γίνει χωρίς την παρουσία της εικόνας της Παναγίας (του Σουμελά;). πάλι καλά που «την πλήρωσαν τη νύφη» μόνο κάτι μέλη Ποντιακών συλλόγων και όχι τα «στρατευμένα νιάτα» μας. Φαντάζεστε να είχε και στρατιωτικό άγημα;

 

24 Μάη 2017
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 3187 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΙ ΓΑΥΡΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» (ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΑΝ Ή ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΥΛΙΣΑΝ;)