Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤOΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Δ’. (ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΤΗΣ SUPER LEAGUE;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤOΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Δ’.
(ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ  ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΤΗΣ
SUPER LEAGUE;)

 

ΜΕΡΟΣ Α', ΜΕΡΟΣ Β’, ΜΕΡΟΣ Γ’

Πάνω από δύο χρόνια πριν είχαμε δημοσιεύσει μια σειρά κειμένων σχετικά με τον Επαγγελματικό Αθλητισμό. Ένα από αυτά αφορούσε την σημασία της χορηγίας της NOVA (βλέπε εδώ). Τότε υποστηρίζαμε ότι τόσο η NOVA όσο και ο Ο.Π.Α.Π. έχουν ευθύνη για την κατάσταση στον Επαγγελματικό Αθλητισμό εφόσον δεν επιβάλλουν δια της (οικονομικής) ισχύς τους την βελτίωση των συνθηκών. Μια βελτίωση η οποία θα είχε θετικό αντίκτυπο πρώτα και κύρια στο ίδιο το προϊόν, άρα και στα κέρδη τους. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα φαίνεται η NOVA να κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για οργανωτικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο.

 

Τις προηγούμενες μέρες διαβάσαμε για την πρόταση της NOVA στη SUPER LEAGUE η οποία αφορά μείωση του ετήσιου τιμήματος κατά 2 εκ. Ευρώ. Ως λόγος προβάλλεται η μείωση του τζίρου της (πωλήσεων) καθώς πάνω από 40.000 συνδρομητές την εγκατέλειψαν (βλέπε εδώ).

Εδώ και κάμποσο καιρό είναι γνωστό ότι η πλατφόρμα του Ο.Τ.Ε. έχει περάσει από άποψη συνδρομητών πρώτη εκτοπίζοντας μετά από χρόνια την NOVA. Να σημαίνει αυτό άραγε ότι οι συνδρομητές που μεταφέρθηκαν από την μια πλατφόρμα στην άλλη προτιμούν να βλέπουν το Ελληνικό Πρωτάθλημα με περιγραφή Ο.Τ.Ε. παρά με αυτή της NOVA; Στο ερώτημα αυτό ΔΕΝ υπάρχει σίγουρη απάντηση αυτή την στιγμή. Δεδομένο είναι ότι η NOVA   έχει συμβόλαιο μέχρι και το 2018-2019.

Στην ουσία όμως το ζήτημα ΔΕΝ είναι ποιός και μέχρι πότε έχει συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της SUPER LEAGUE. Στην ουσία το ζήτημα είναι πόσο αξίζει το Πρωτάθλημα στην τηλεοπτική αγορά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Υπάρχει περίπτωση ο Ο.Τ.Ε. να δώσει για το επερχόμενο Πρωτάθλημα 36 εκ. Ευρώ «ματσάροντας» (κάνοντας ισόποση προσφορά) την NOVA πριν αυτή ζητήσει μείωση κατά 2 εκ. Ευρώ;

Αν η απάντηση είναι «ΟΧΙ» τότε η επόμενη λογική ερώτηση είναι:

«Πόσα είναι διατεθειμένος να δώσει ο Ο.Τ.Ε. για το Ελληνικό Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου;»

Έτσι για να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Γιατί αν ο Ο.Τ.Ε. ΔΕΝ προτίθεται να δώσει τα 36 εκ. Ευρώ ανά χρονιά, τότε ΔΕΝ υπάρχει κίνδυνος για την NOVA χάσει το συμβόλαιο. Βέβαια θα πρέπει κάποιος να κάνει τον κόπο να μας εξηγήσει που βρίσκει (ή πιο σωστά έβρισκε) η NOVA 12 δις. Δραχμές γι’ ΑΥΤΟ το Πρωτάθλημα.

Σχετικά όμως με τον ουσιαστικό λόγο της προτεινόμενης μείωσης ΔΕΝ μπορεί να γραφτεί ή να ειπωθεί κάτι στα σοβαρά. Όχι για κανένα άλλο λόγο παρά γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα της ατολμίας να ζητηθούν (καλύτερα να επιβληθούν) εγκαίρως αλλαγές που θα προστάτευαν την αξία του προϊόντος. Συνεπώς όσα κυοφορούνται αυτή την περίοδο είναι το αποτέλεσμα ενός ανατροφοδοτούμενου κύκλου, ενός κύκλου που ακόμη και τώρα ΔΕΝ τολμούν ουσιαστικά να τον σπάσουν αυτοί που μπορούν και έχουν το συμφέρον να το κάνουν.   

Η μείωση των συνδρομητών (που επιφέρει συνακόλουθη μείωση των εσόδων, άρα και του συμβολαίου της NOVA) προέρχεται τόσο από την συνεχιζόμενη αναξιοπιστία του Πρωταθλήματος (για την οποία κύριοι υπεύθυνοι είναι οι διοργανωτές του), όσο και από τον τρόπο που η NOVA (όπως και ο Ο.Τ.Ε.) το διαχειρίζονται. Για παράδειγμα ΔΕΝ προλαβαίνει να παραπονεθεί για την περιγραφή ο Γαύρος και αμέσως αλλάζει ο «δημοσιογράφος» που περιγράφει (ενώ τον προηγούμενο «τον τρώει η μαρμάγκα»). Στον «δημοσιογράφο» ΔΕΝ επιτρέπεται να έχει άλλη άποψη από αυτή που θα ήθελε η ομάδα του Λιμανιού, οπότε αυτός για να βγεί από την δύσκολη θέση πιπιλά την καραμέλα «βγάλτε τα συμπεράσματα σας». Τότε για ποιό λόγο να υπάρχει κάποιος να «μεταδίδει» και να μην δίνει το συνδρομητικό κανάλι σκέτη εικόνα;

Συνεπώς η απάντηση στο διπλό ερώτημα:

  • «Γιατί οι συνδρομητές εγκατέλειψαν την NOVA;» &
  • «Θα έχει συνέχεια αυτή η τάση και αν «ΝΑΙ» τι χρειάζεται για ν’ αναχαιτσιτεί;» 

ΔΕΝ είναι για την ώρα διαθέσιμη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι χορηγοί (και εν προκειμένω η NOVA) πρέπει επιτέλους «να σπάσουν αυγά». Και αυτό, δυστυχώς γι’ αυτούς, σημαίνει κάτι περισσότερο από το ν αεπιβάλλουν την ανάδειξη του Πρωταθλητή από τα πλέι-οφ. Σημαίνει ότι πρέπει και αυτοί να κάτσουν στο τραπέζι και να ξεκινήσουν διάλογο που ν’ αφορά το σύνολο του τρόπου διεξαγωγής του Πρωταθλήματος (διαιτησία, απονομή της Αθλητικής Δικαιοσύνης, αδειοδότηση). Όλοι όσοι ζουν από το Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου έχουν (ή πρέπει να έχουν) λόγο σ’ αυτά τα ζητήματα. 

Το ερώτημα είναι θα το τολμήσουν και πότε ή θα κοιτά καθένας τους το στενό του συμφέρον μέχρι το Πρωτάθλημα να μας «αφήσει χρόνους»;

Υ.Γ. Για όποιον ΔΕΝ το κατάλαβε ως τώρα ας το κάνουμε «λιανά». Δεδομένης της φθίνουσας πορείας των εσόδων για τις ομάδες των «Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων» μας τα τηλεοπτικά έσοδα είναι η μόνη σοβαρή πηγή συντήρησης τους. Συνεπώς αν η NOVA σε συνεργασία με τον Ο.Τ.Ε. θελήσουν μπορούν ν’ αλλάξουν τα πάντα «εδώ και τώρα». Εκτός και αν τους συμφέρει οικονομικά το προϊόν να ευτελίζεται συνεχώς προκειμένου αυτές να το αποκτούν κάθε φορά με όλο και λιγότερα λεφτά. 

 

14 Ιούνη 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 2574 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤOΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Δ’. (ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΤΗΣ SUPER LEAGUE;)