Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΟΙ «ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ» ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ (Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΟΙ «ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ» ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ
(Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ)

Δεν υπάρχει περισσότερο αμφιλεγόμενο επάγγελμα από αυτό του δημοσιογράφου. Ακόμα περισσότερο όταν αυτός δηλώνει «αθλητικός συντάκτης». Μην είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων γενιών των «αθλητικών συντακτών»; Μην είναι ο τυφλός οπαδισμός τους; Μην είναι, τέλος, υπεύθυνη η ευκολία με την οποία σκύβουν τη μέση σ’ οποιονδήποτε θεωρούν ισχυρό μπας και τους λυπηθεί και τους ρίξει κανένα κοκκαλάκι (διαφήμιση στην ιστοσελίδα τους); Προφανώς και δεν είναι μόνο ένας από τις παραπάνω αιτίες. Τις περισσότερες φορές είναι συνδυασμός όλων των παραπάνω. Ωστόσο, η μεγάλη πλάκα με τους «αθλητικούς συντάκτες» τόσο τους παλαιότερους όσο και τα νέα φυντάνια είναι όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα είτε με την «ελευθερία έκφρασης» τους είτε με κάποιο παίκτη.

Τις τελευταίες μέρες δύο διαφορετικά συμβάντα απασχόλησαν τον «αθλητικό τύπο» (έντυπο & ηλεκτρονικό) αλλά και τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Το πρώτο χρονικά συμβάν ήταν η αντίδραση του μπασκετμπολίστα Παππά όταν με δικό του τρίποντο στη λήξη του αγώνα κέρδισε ο Π.Α.Ο. Το δεύτερο ήταν η αντίδραση στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Α.Ε. του Λιμανιού και αφορούσε την εφημερίδα «ΦΩΣ».

Στο πρώτο από τα δύο συμβάντα ένας από τους τρόπους αντίδρασης ήταν (και είναι σ’ ανάλογες περιπτώσεις) η μέχρι αυτομαστιγώματος «αυτοκριτική» του τύπου:

«Δεν φταίει ο ΧΧΧΧΧΧΧ, φταίμε εμείς που ΔΕΝ του κάνουμε κριτική όταν…».

Ευτυχώς που υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τίτλους, γιατί αλλιώς... Βέβαια, στα κείμενα αυτά είναι παρόν και ο κοινωνικός προβληματισμός. Προβληματίζονται οι «αθλητικοί συντάκτες» για τον «κωλοπαιδισμό», αλλά και την υποστήριξη των «κωλόπαιδων» από την μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών και του αναγνωστικού τους κοινού. Στο σημείο αυτό οι πλέον ευφυείς από αυτούς κατακρίνουν τους εαυτούς τους γιατί ΔΕΝ τολμούν να τα βάλουν μέσα από τα κείμενα τους και με τους οπαδούς (τους οποίους με την παραμικρή ευκαιρία η πλειοψηφία των συναδέλφων τους εκθειάζει).

Εκτός, όμως, από τον προβληματισμό για το «που πάμε ως Κοινωνία» οι «αθλητικοί συντάκτες» προβληματίζονται και για τις επιθέσεις των ιδιοκτησιών των ομάδων σε Μ.Μ.Ε. όπως αυτή της Π.Α.Ε. του Γαύρου στο «ΦΩΣ». Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ευτράπελα απ’ ότι στην προηγούμενη περίπτωση. Γιατί ενώ όλοι κόπτονται σχετικά με την «ελευθεροτυπία» και τα τοιαύτα καθένας τους την υπερασπίζεται όταν και αν τον συμφέρει.

Προφανώς και είναι χαζό να προσπαθεί κάποιος (πόσο μάλλον η ίδια η Π.Α.Ε. του Λιμανιού) ν’ αμφισβητήσει τον «Γαύρικο» προσανατολισμό του «ΦΩΤΟΣ». Είναι, δε, ακόμη περισσότερο ηλίθιο να προσπαθεί κάποιος ν’ αποδείξει ύποπτες και «υπόγειες» σχέσεις αναφερόμενος μόνο και μόνο σε πληρωμένες διαφημίσεις αν και όταν αυτές υπάρχουν. Αν το «ΦΩΣ» είναι υποχείριο του Μελισσανίδη επειδή παίρνει διαφήμιση από τον Ο.Π.Α.Π. τότε τι θα πρέπει να καταλογίσει κανείς στους αδερφούς Αγγελόπουλους στην Κ.Α.Ε. του Γαύρου που έχουν τον Ο.Π.Α.Π. χορηγό; Τίθενται και αυτών τα Γαύρικα αισθήματα σε αμφισβήτηση;

Το γελοίο, όμως, της υπόθεσης είναι η επιλεκτική αντίδραση όσων υπερασπίζονται την «ελευθερία του λόγου». Κόπτονται (και καλά κάνουν) για την μεθόδευση της Ιδιοκτησίας του ποδοσφαιρικού Γαύρου, αλλά ΔΕΝ έχουν να κάνουν ούτε ένα σχόλιο (μη και δεν τις έχουν υπόψη τους;) όταν οι ιδιοκτησίες άλλων ομάδων χρησιμοποιούν την δική τους δύναμη για να φιμώσουν όσους κρίνουν ως «ενοχλητικούς» και επικίνδυνους για τα συμφέροντα τους. Ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλουν τα πρόθυμα ανδράποδα τους (κάποια απ’ αυτά μ’ ελάχιστη αξιοπιστία και κάποια άλλα ξεφωνημένα) να γράφουν δήθεν υποτιμητικά προκειμένου να γελοιοποιήσουν όσα θεωρούν επικίνδυνα. Ο μόνος λόγος για τον οποίο μόνο φαινομενικά αυτός ο τρόπος λειτουργεί είναι ο φόβος του οπαδού μη τυχόν και εγκαταλείψει την ομάδα ο λεφτάς νταβάς της και αυτή (έχοντας χάσει και τα «κονέ») πάει κατά διαόλου.

Ωστόσο, για να είναι πλήρες το σχόλιο μας οφείλουμε να σας δώσουμε και τον λόγο για τον οποίο η εκάστοτε ιδιοκτησία οποιασδήποτε ομάδας ΔΕΝ θέλει την κριτική (ακόμη και αν είναι τεκμηριωμένη και καλόπιστη). Ο λόγος είναι πολύ απλός:

Γνωρίζοντας πως ο μόνος τρόπος -για να μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν όσα κάνουν- είναι η ανοχή των οπαδών τρέμουν την στιγμή που η πλειοψηφία τους θ’ ανοίξει -έστω και πρόσκαιρα- μάτια και μυαλό και θα τους «δώσει τα παπούτσια στο χέρι». Γι’ αυτό και οποιοσδήποτε είναι σε θέση ν’ ασκήσει κριτική τεκμηριωμένα βαφτίζεται αυτοστιγμή «εχθρός» και στοχοποιείται αναλόγως.

Έτσι εξηγείται και η ανάγκη τους ν’ αποδώσουν οπωσδήποτε την κριτική που τους ασκείται σε κάποια σκοπιμότητα (π.χ. διαφήμιση από τον Ο.Π.Α.Π.). Θα έχετε παρατηρήσει πως σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι έχθρες σπάνια κρατάνε «για μια ζωή». Κάποια στιγμή την πορεία τα ξαναβρίσκουν (όπως ο Αλαφούζος και ο Μαρινάκης). Γιατί αυτοί οι «επαγγελματίες» είναι για μίσθωση απ’ όποιον χρειάζεται τις υπηρεσίες τους και γι’ αυτό σπάνια είναι επί της ουσίας επικίνδυνοι. Κάποιοι, δε, αν τους κολακέψεις κατάλληλα κάνουν και κυβιστήσεις.

Εν τέλει για τις εκάστοτε ιδιοκτησίες οι μόνοι επικίνδυνοι είναι αυτοί που αναδεικνύουν και τεκμηριώνουν το προφανές. Αυτό το οποίο ενώ όλοι το βλέπουν κάνουν πως δεν το είδαν (μέχρι να μην μπορούν να κάνουν αλλιώς).


Υ.Γ. Για την «περίπτωση Παππά» υπάρχει κάτι που είναι πραγματικά άξιο σχολιασμού και το οποίο ανέδειξε ένας «αθλητικός συντάκτης» (του οποίου τ’ όνομα αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει). Σε μια σπασμωδική (αντανακλαστική) αντίδραση το επαγγελματικό όργανο των «αθλητικών δημοσιογράφων» κάλεσε τον Παππά να «δώσει ονόματα δημοσιογράφων».

Δεδομένου ότι καθένας, τελικά, πιστεύει αυτό που θέλει σε τι θα ωφελούσε μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του παίκτη; Από την άλλη, όμως, αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως αν και όταν υπάρχει λόγος ΔΕΝ θα πρέπει να λέγονται μόνο και μόνο για να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνουν κάποια «πεσίματα». Προφανώς το συγκεκριμένο δίλημμα ΔΕΝ έχει μόνο μια απάντηση και σε κάθε περίπτωση αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για «τροφή για σκέψη».

 

02 Νοέμβρη 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3416 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΤΑΝ ΟΙ «ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ» ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ (Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ)