Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΝΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΣΩΤΗΡΕΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΝΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ
(ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΣΩΤΗΡΕΣ)

Πέρασε μια βδομάδα από την στιγμή που διέρρευσε το βούλευμα σχετικά με την «Ε.Ο.». Από εκείνη την στιγμή καθένας εστιάζει εκεί που τον συμφέρει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία ισχύουν σε κάθε περίπτωση και τα οποία κανείς που ενδιαφέρεται ειλικρινά για το ποδόσφαιρο και την Κοινωνία ΔΕΝ μπορεί και δεν πρέπει να προσπεράσει. Στα ζητήματα αυτά θ’ αναφερθούμε σήμερα. Κυρίως για να καταδειχτεί η διαφορά μεταξύ τύπου και ουσίας. Όπως έλεγε και ο Πλάτωνας: «Οι καλοί ΔΕΝ χρειάζονται νόμους για να κάνουν το καλό και οι κακοί βρίσκουν πάντα τρόπους να μην τους εφαρμόζουν». Έτσι και στην περίπτωση των υπόδικων της «Ε.Ο.», οι οποίοι οφείλουν μέχρι την ολοκλήρωση της δικαστικής τους εκκρεμότητας να μην ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Υποτίθεται ότι τόσο οι ποινές όσο και οι απαγορεύσεις υπάρχουν οι μεν πρώτες για να τιμωρούν, οι δε δεύτερες για να προλαμβάνουν/αποτρέπουν. Ωστόσο, αυτοί που θέλουν να ξεφύγουν τόσο την τιμωρία όσο και την απαγόρευση τις περισσότερες φορές το κάνουν σχετικά εύκολα περιγελώντας τόσο τον Νόμο όσο και την Κοινωνία (δηλαδή όλους μας). Άλλωστε έχουν την δυνατότητα να διαθέτουν στρατιές δικηγόρων των οποίων αποστολή ΔΕΝ είναι να υπηρετήσουν την Δικαιοσύνη (αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα έμεναν χωρίς εργοδότη) αλλά πως να του επιτρέψουν να παρανομεί και να διαφεύγει κάθε έλεγχο ατιμώρητος.

Την κατάσταση ενίοτε (ειδικά όταν σκουραίνουν τα πράγματα) διευκολύνει η Κρατική Μηχανή. Είτε δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία, είτε την εφαρμόζουν με καθυστέρηση ή/και «χαλαρά» (προσχηματικά). Από την άλλη όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη για την προστασία των ισχυρών επιστρατεύεται η Κυβέρνηση. Άλλωστε οι ισχυροί είναι οι φορείς των «επενδύσεων», οι οποίες είναι αναγκαίες τόσο για την οικονομική μεγέθυνση (και όχι «ανάπτυξη») όσο και για την επιτυχημένη δημόσια εικόνα της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Επί του προκειμένου τώρα. Η πρώτη φάση της δικαστικής περιπέτειας της «Ε.Ο.» έληξε με την παραπομπή για πλημμέλημα όσον αφορά την σύσταση «συμμορίας» (και όχι «οργάνωσης» οπότε θα ήταν κακούργημα) και για κακούργημα όσον αφορά την χειραγώγηση παιχνιδιών. Μέχρι την οριστική εκκαθάριση της δικαστικής περιπέτειας όσοι από τους κατηγορούμενους είναι στα Δ.Σ. Π.Α.Ε. ή/και είναι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει ν’ αφήσουν τις θέσεις τους στην πρώτη περίπτωση και να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους στην δεύτερη.

Είναι προφανές ότι η επιτυχία μιας ρύθμισης αντανακλάται στην δυσκολία με την οποία ανταποκρίνεται κάποιος σ’ αυτή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ΔΕΝ υπήρξε καμία δυσκολία συμμόρφωσης. Προφανώς γιατί οι περιορισμοί που επιβάλλει ο νόμος ΔΕΝ έχουν ουσιαστικό νόημα. Υπάρχουν μόνο και μόνο «για να κάνουν το κομμάτι» δημοσιογράφοι και πολιτικοί. Ωστόσο, στους κατηγορούμενους ΔΕΝ έφτανε το γεγονός αυτό. Ήθελαν (και το κατάφεραν) να ξευτιλίσουν το «σύστημα». Γι’ αυτό και έδωσαν την πιο εμφατική προς την κατεύθυνση αυτή λύση.

Τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης όσο και ο Γιώργος Σπανός μεταβίβασαν τις μετοχές ο πρώτος του Γαύρου και ο δεύτερος του Ατρόμητου στους δημοτικούς άρχοντες των πόλεων τους. Ο μεν Μαρινάκης έχρισε Πρόεδρο του Δ.Σ. της ομάδας το πρώην στέλεχος της και νυν Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη. Άλλωστε ο ίδιος ο Μαρινάκης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά. Στην περίπτωση του Σπανού αναπληρωτής του στην χρίστηκε ο Αντιδήμαρχος Περιστερίου.

Όσο για την μεταβίβαση των μετοχών καθώς απ’ ότι φαίνεται ο νόμος έχει τα προβλήματα που εντόπισε ο Κούγιας στις σχετικές του δηλώσεις, φαίνεται ότι θ’ ακολουθηθεί η μέση οδός και θα γίνει «προσχηματικά», δηλαδή «για τα μάτια του κόσμου». Προφανώς κανείς από τους δύο (ειδικά οι ομάδες-εταιρείες) ΔΕΝ θ’ αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Άλλωστε η Αθλητική Δικαιοσύνη έχει στο πρόσφατο παρελθόν αποφασίσει σχετικά όταν οι αδερφοί Αγγελόπουλοι κυνηγούσαν τον Δ. Γιαννακόπουλο για «εικονική μεταβίβαση των μετοχών του σε τρίτο». Προφανώς το ίδιο θα ισχύσει και τώρα.

Θα είχε όμως πλάκα να βλέπαμε κάποιον που έχει «έννομο συμφέρον» (π.χ. Π.Α.Ο.Κ.) να «κυνηγά» την υπόθεση. Βλέπουμε, συνεπώς, πως η συγκεκριμένες προβλέψεις του νόμου ΔΕΝ επιτυγχάνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθ’ όσον ο ουσιαστικός έλεγχος παραμένει στους κατηγορούμενους. Οι οποίοι κατηγορούμενοι με το «να βάλουν στο πόδι τους» τους Δημάρχους των πόλεων τους ξεφτιλίζουν αυτούς που νομοθέτησαν αυτούς τους περιορισμούς και οι οποίοι δεν μπήκαν στον κόπο να σκεφτούν περισσότερο. Νομοθέτησαν για να πουν ότι το έκαναν, σαν να εκπλήρωναν μια υποχρέωση τους.

Πάντως αυτή η περίπτωση ΔΕΝ είναι η μόνη που οι ισχυροί (επειδή «εμείς» ως Κοινωνία τους θεωρούμε τέτοιους) μας «έχουν γραμμένους». Υπάρχει μια ακόμα πεισσότερο τρανταχτή περίπτωση:

Και οι «τέσσερις μεγάλοι» σχετίζονται με «εξωχώριες εταιρείες». Οι τρείς απ’ αυτούς έχουν ως μεγαλομέτοχο από μια Κυπριακή off shore, η οποία μάλιστα δανείζει ατόκως την Π.Α.Ε. Η τέταρτη έχει μεν ως μεγαλομέτοχο ένα σωματείο, αλλά ταυτόχρονα έλαβε άτοκο δάνειο από μια εταιρεία αγνώστων λοιπών στοιχείων. Το ζήτημα αυτό είναι και περίεργο και σκανδαλώδες. Είναι περίεργο γιατί παρ’ ότι όλα τα παραπάνω αναφέρονται στους Ισολογισμούς των «τεσσάρων μεγάλων», ωστόσο ΔΕΝ υπάρχει καμία παραπομπή σε καμία πληροφορία που να σχετίζεται με την δραστηριότητα των συγκεκριμένων off shore και τους Τζίρους τους (από που προέρχονται τα Έσοδα τους). Οποιοσδήποτε θα ήθελε να βρεί κάποια πληροφορία παραπάνω πρέπει να πληρώσει καλά λεφτά προκειμένου να έχει πρόσβαση στα Οικονομικές Καταστάσεις τους (για τις τρείς Κυπριακές). Είναι όμως και σκανδαλώδες γιατί υποτίθεται ότι και οι τέσσερις «εξωχώριες εταιρείες» έχουν ελεγχθεί από την Ε.Ε.Α.

Δεδομένης της σημασίας που έχει το Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο και Μπάσκετ για την ζωή πολλών από εμάς (κάποιοι πλακώνονται γι’ αυτά) ΔΕΝ νοείται να μην υπάρχει όσο γίνεται μεγαλύτερη διαφάνεια σ’ αυτά τα ζητήματα. Καθώς για να έχει κανείς πρόσβαση στην ουσία πρέπει να έχει «έννομο συμφέρον» μόνο το Κράτος (Κυβέρνηση) μπορεί να υποχρεώσει τους Ιδιοκτήτες τους να σηκώσουν το πέπλο που καλύπτει την ουσία. Το ερώτημα είναι θα το τολμήσουν; Όχι, τίποτα άλλο αλλά υποτίθεται πως είναι οι «μαχητές της Κάθαρσης» και «οι απηνείς διώκτες της Διαπλοκής». Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται.

 

15 Νοέμβρη 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3959 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΜΕΛΑΝΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ (ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΣΩΤΗΡΕΣ)