Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ «ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ» ΣΤΙΣ Π.Α.Ε. (Η ΑΝΑΓΚΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ «ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ» ΣΤΙΣ Π.Α.Ε.
(Η ΑΝΑΓΚΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ)

Πληροφορηθήκαμε πριν από μερικές μέρες πως ΔΕΝ θα ισχύσει τελικά η «Αρνητική Καθαρή Θέση» ως κριτήριο αδειοδότησης των Π.Α.Ε. για το επόμενο διάστημα. Με κάποια ικανοποίηση είδαμε σχόλια οπαδών οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει το θέμα και έχουν κατανοήσει ότι «Αρνητική Καθαρή Θέση» δεν σημαίνει αναγκαστικά πως η Π.Α.Ε. είναι καταδικασμένη. Για παράδειγμα Π.Α.Ο. & Π.Α.Ο.Κ. είχαν το καλοκαίρι του 2016 Αρνητική Καθαρή Θέση. Ομοίως και η Κ.Α.Ε. Π.Α.Ο. η οποία όμως εμφανίζει σταθερά μειούμενα Χρέη. Από την άλλη η «Αθλητικές Εγκαταστάσεις Μεσογαίας Α.Ε.» εμφανίζουν μεγάλη Θετική Καθαρή Θέση και ομοίως μεγάλα Χρέη, τα οποία εξαιτίας του μηδενικού Τζίρου της (Ισολογισμός 2015) ΔΕΝ είναι σε θέση να εξοφλήσει. 

Ωστόσο, αυτή είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Η άλλη είναι η ανάγκη να τηρούνται οι οικονομικές συμφωνίες και δεσμεύσεις όχι μόνο στο ακέραιο αλλά και στην ώρα τους. Και ενώ από μόνη της (αν δεν συσχετιστεί και με άλλα οικονομικά μεγέθη όπως ο Τζίρος και τα Χρέη) η «Αρνητική Καθαρή Θέση» δεν μπορεί ν’ αποτελέσει ασφαλές κριτήριο για την οικονομική βιωσιμότητα μιας εταιρείας, μας δείχνει ωστόσο την ανάγκη χρηματοδότησης από τους ιδιοκτήτες της για την σωτηρία της. Στην περίπτωση του ποδοσφαιρικού Π.Α.Ο., ο οποίος αυτή την περίοδο υποχρηματοδοτείται από τον Αλαφούζο, αυτό ερμηνεύεται ως εξής:

Οι συνεχείς Ζημιογόνες Χρήσεις (αποτέλεσμα των οποίων είναι η «Αρνητική Καθαρή Θέση») προκύπτουν επειδή τα Έξοδα είναι περισσότερα από τα Έσοδα. Με τη σειρά του αυτό σημαίνει ότι τα λεφτά που εισπράττει από την δραστηριότητα της η Π.Α.Ε. δεν επαρκούν ούτε καν για να πληρωθούν τα Έξοδα της Χρήσης, πόσο μάλλον για να πληρωθούν τα προηγούμενα Χρέη. Έτσι συσσωρεύονται νέα Χρέη την στιγμή που εξυπηρετούνται κάποια παλαιότερα ενώ σπανίως τηρούνται οι διακανονισμοί. Η «ανάσα» που παίρνει η Π.Α.Ε. όταν διακανονίζει εκ νέου τα διακανονισθέντα Χρέη γίνεται μελλοντικά «θηλειά» που απειλεί να την πνίξει.

Μόνον η ισόποση με τα Χρέη χρηματοδότηση αποτελεί λύση. Εναλλακτικά θα μπορούσε να επιλεγεί και ένα πλάνο με μειωμένα όσο γίνεται Έξοδα μαζί με κάποια χρηματοδότηση από την Ιδιοκτησία. Το δεύτερο σενάριο χρειάζεται και πολύ μεγάλη δόση τύχης.

Το ζήτημα για τον ποδοσφαιρικό Π.Α.Ο. δεν είναι «να βγάλει (όπως-όπως) τη χρονιά», αλλά τι θα κάνει την επόμενη. Αυτό, όμως, ΔΕΝ είναι αποκλειστικά ζήτημα του Π.Α.Ο. αλλά είναι γενικότερο καθώς αφορά την σωστή λειτουργία των Α.Ε. γενικά και ειδικά των Π.Α.Ε.

Όπως έχουμε υποστηρίξει και σχετικά πρόσφατα ο χώρος του Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι εξ’ αιτίας του συστήματος αδειοδότησης από νομικής άποψης τουλάχιστον πλήρως ελεγχόμενος. Όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι τράπεζες έτσι και οι Α.Α.Ε. πρέπει (υποτίθεται) να πληρούν κάποια κριτήρια για να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα Πρωταθλήματα. Όταν ΔΕΝ τις πληρούν -θεωρητικά πάντα- υφίστανται ποινές οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα τους και φτάνουν ως την αποβολή τους από τα Πρωταθλήματα. Αποτελεί όμως αυτό πράγματι λύση;

Στον βαθμό που με την αποβολή από το Πρωτάθλημα η Π.Α.Ε. στερείται και όλα τα χορηγικά της έσοδα από τα οποία θα ήταν σε θέση να πληρώσει μέρος των Χρεών της προφανώς κανείς ΔΕΝ κερδίζει τίποτα. Ούτε καν οι ανταγωνιστές της καθώς τα έσοδα που χάνει η αποβληθείσα Π.Α.Ε. δεν τα κερδίζουν εκείνοι. Φυσικά ούτε η Κοινωνία έχει κάποιο κέρδος αφού οι οικονομικές συμφωνίες ΔΕΝ τηρούνται και άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους.

Με την πρόσφατη αλλαγή στο Αθλητικό Νομικό Πλαίσιο το βάρος της εξόφλησης των Χρεών ΔΕΝ πέφτει στην Ιδιοκτησία που υπήρχε αλλά σ’ αυτή που θ’ αναλάβει την νέα προσπάθεια. Αρκεί μόνο η Α.Α.Ε. να έχει το ίδιο σήμα με την προηγούμενη, γιατί αν έχει διαφορετικό (αν, δηλαδή, μιλάμε έστω και για τυπικά διαφορετικό σωματείο τότε ο νόμος ΔΕΝ ισχύει). Είναι προφανές πως αν το συμφέρον είναι μεγάλο τότε η ίδρυση ενός νέου σωματείου με το αρτικόλεξο Π.Α.Ο. και ελαφρά διαφορετικό τριφύλλι μονόδρομος. Στα μάτια του οπαδού το Πανελλήνιος Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.) είναι το ίδιο με τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο (Π.Α.Ο.). Έτσι κι αλλιώς οι Π.Α.Ε. κάθε τόσο κατοχυρώνουν εμπορικά και ελαφρώς διαφορετικό σήμα.

Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος μέσω του οποίου θα εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων και συμφωνιών των Α.Α.Ε. έτσι ώστε να προασπιστεί αποτελεσματικά το Δημόσιο Συμφέρον. Από την άποψη αυτή το υπάρχον Αθλητικό Νομικό Πλαίσιο τόσο σ’ επίπεδο προβλέψεων όσο και σ’ επίπεδο ποινών είναι αναποτελεσματικό. Ωστόσο, για να προέλθει η λύση θα πρέπει πρώτα να υπάρξει πολιτική βούληση για αλλαγή του. Η οποία πολιτική βούληση προϋποθέτει μια κυβέρνηση που να θέλει ν’ αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα και όχι να ψάχνει την παραμικρή ευκαιρία για να προωθήσει τις σχέσεις της με τους επιχειρηματικούς κύκλους. Από κει και πέρα όλα τ’ άλλα βρίσκονται.

 

01 Δεκέμβρη 2017
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 3669 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ «ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ» ΣΤΙΣ Π.Α.Ε. (Η ΑΝΑΓΚΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ)