Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΟ (ΣΩΣΤΟ) ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΦΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΙΠΟΤΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ (ΣΩΣΤΟ) ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
(ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΦΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΙΠΟΤΑ)

Οι ρακοσυλλέκτες και οι σκουπιδιάρηδες το γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον ότι: «στα σκουπίδια βρίσκεις διαμάντια» (όταν βέβαια δεν βρίσκεις διαμελισμένα πτώματα που κάποιοι θέλουν να ξεφορτωθούν εύκολα και χωρίς ίχνη). Βέβαια τι σημαίνει για τον καθένα μας «διαμάντι» είναι σχετικό και αλλάζει με τον καιρό.

Το ΑΕΚ365 είναι γνωστό για δύο πράγματα αυτή την περίοδο. Το πρώτο είναι ότι πήρε επιτέλους την διαφήμιση από τον Ο.Π.Α.Π. και προφανώς εξασφάλισε για κάμποσο καιρό τη βιωσιμότητα του (μη χάσουμε και τη μία από τις δύο πηγές διασκέδασης μας). Το δεύτερο είναι για τον φανατισμό με τον οποίο προσπαθεί να ωραιοποιήσει τις καταστάσεις που βιώνουμε και σε μερικές περιπτώσεις να «κάνει το μαύρο άσπρο».

Αν λοιπόν (κατ’ αναλογία) υποθέσουμε ότι το ΑΕΚ365 είναι η χωματερή η οποία είναι γεμάτη με «σκουπίδια» (ειδήσεις χωρίς πραγματική αξία), τότε τα «διαμάντια» είναι είτε τα κρυμμένα νοήματα μέσα σε γενικόλογα κατ’ τ’ άλλα κείμενα είτε τα σχόλια των αναγνωστών. Ειδικά τα τελευταία έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί δείχνουν πως οι οπαδοί (οι τελικοί άλλωστε «καταναλωτές» του «προϊόντος Α.Ε.Κ.») αντιλαμβάνονται τα πράγματα στην παρούσα συγκυρία.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί (βλέπε εδώ) τα διαμάντια είναι τα σχόλια των αναγνωστών. Ειδικά το πρώτο από τα τέσσερα σχόλια είναι αυτό που θα έπρεπε να διαβάσουν τόσο όσοι «εργάζονται» στο ΑΕΚ365, όσο και αυτοί που τους δίνουν τις ειδήσεις (Αλεξίου & Σία).

Ενώ το δεύτερο είναι (προφανώς) ειρωνικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέταρτο (και τελευταίο όταν γραφόταν το κομμάτι αυτό), μιάς και το τρίτο (του ίδιου χρήστη) ασχολείται στα σοβαρά με το «ρόστερ» της ομάδας μπάσκετ. Ασχολούμαστε με το τέταρτο γιατί δυστυχώς οι χαζομάρες που κατά καιρούς λέει ο Αλεξίου πιάνουν σε μερικούς όπως ο JimmyK. Αντιγράφουμε όλη την πρόταση που περιέχει την χαζομάρα Αλεξίου, την οποία σχολιάζει και ο JimmyK:

«Επίσης δε ξέρω ποιο είναι το οικονομικό μέγεθος του Αλεξίου οπότε δε γνωρίζω πόσα μπορεί να βάλει από τη τσέπη του αλλά πρέπει να κάνει καλύτερη δουλειά στο κομμάτι των χορηγών μιας και πέρσι απ' ότι δηλώσε ο ίδιος οι χορηγίες ήταν ανταποδοτικές και δεν προέκυψαν έσοδα!

Τι στον πούτσο εννοούσε ο αλεξίου με το «ανταποδοτικές χορηγίες» πιθανόν ούτε ο ίδιος να είναι σε θέση να εξηγήσει... Ωστόσο επειδή με την χρήση αυτού του επίθετου (ανταποδοτικές) υπονοείται ότι υπάρχουν και μή ανταποδοτικές χορηγίες και η σύγχυση θ’ αναπαράγεται σας παραπέμπουμε στο εξής:

«Η εμπορική χορηγία (sponsoring) αφορά σε χρηματοδότηση με αντιπαροχήπροβολής-διαφήμισης (Κουτούπης Θ.:2005:28).»

«Η χορηγία (sponsoring) είναι σύμβαση, με την οποία μια επιχείρηση (χορηγός) παρέχει αντάλλαγμα σε οργανωτή καλλιτεχνικού ή αθλητικού έργου ή στους ίδιους του συμμετέχοντες και αυτοί αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χρησιμοποιούν το σήμα, την επωνυμία, το διακριτικό τίτλο του χορηγού...» (Λιακόπουλος:1998:200). Η χορηγική σύμβαση αναφέρει ρητά και λεπτομερώς τις παροχές του χορηγού ή του χρηματοδότη. Ρητά επίσης αναφέρονται και τα αντισταθμίσματα από τις παροχές αυτές αλλά και οι όποιες ενέργειες υπόσχεται και δεσμεύεται ο αποδέκτης της χορηγίας να πραγματοποιήσει προς όφελος του χρηματοδότη. Η ελάχιστη υποχρέωση αντιπαροχής...»

«Όμως, θα παρατηρήσουμε ότι ενώ η χορηγία είναι μια επαγγελματική συναλλαγήπου στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαίας ανταποδοτικότητας...»

Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη «αντιπαροχή» με την λέξη «ανταποδοτικότητα» μήπως κατανοούμε ότι αυτά που είπε ο Αλεξίου είναι μια μεγάλη χαζομάρα και πως δεν υπάρχει μη ανταποδοτική χορηγία;

Ωστόσο, επειδή δεν χρειάζεται να είμαστε ούτε άδικοι ούτε κακοί με τον Αλεξίου, υπάρχει η περίπτωση άλλα να ήθελε να πεί και άλλα να είπε τελικά. Αν με το επίθετο ανταποδοτικές εννοούσε ότι οι χορηγίες αυτές κάλυπταν μέρος μόνο των εξόδων της ομάδας και με τό ουσιαστικό έσοδα εννοούσε κέρδη, τότε η φράση του αποκτά το εξής νόημα:

«Πέρσυ που οι χορηγίες ήταν μέρος μόνο των εξόδων της ομάδας, δεν προέκυψαν κέρδη (περίσσεψε τίποτα) και η λειτουργία της ομάδας ήταν ζημιογόνος (είχε έλλειμμα).»

Δεν θα είχαμε ωστόσο άδικο να αναμένουμε από έναν επαγγελματία δικηγόρο να είναι προσεκτικότερος με τις λέξεις, εκτός αν η μεταφορά των δηλώσεων του ήταν λάθος, κάτι που αλλάζει τα πράγματα.  

Το περίεργο και οξύμωρο είναι πως ενώ και από τους τρείς που σχολίασαν φαίνεται πως υπάρχει απ’ όλους τους τουλάχιστον σκεπτικισμός όσον αφορά το αν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του ο Αλεξίου (αν έχει το οικονομικό μέγεθος που γράφει και ο JimmyK, την ίδια στιγμή που ο nestorinjo είναι μάλλον σίγουρος ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει), ωστόσο κανείς τους δεν φαίνεται διατεθειμένος ν’ αντιδράσει. Αυτό είναι δείγμα της μοιρολατρικής αποδοχής από μέρους μεγάλης μερίδας του κόσμου μας (πιθανώς της πλειοψηφίας των οργανωμένων και όσων συνεχίζουν να πηγαίνουν γήπεδο) ότι η διοίκηση κάθε τμήματος έχει επιλεγεί από τον «Γενικό Κουμανταδόρο» και δεν αλλάζει ότι και να γίνει... Πρώτα αποδεχόμαστε τη Μοίρα μας (τις επιλογές άλλων για λογαριασμό μας) και μετά κλείνουμε τα μάτια και προσευχόμαστε/ευχόμαστε οι «διορισμένοι» να τα καταφέρουν (βλέπε εδώ) και ειδικότερα το: «Μπορεί ακόμα να μην ξέρουμε πόσα τμήματα και αν θα έχει η ερασιτεχνική ΑΕΚ, αλλά περιμένουμε όλα να πάνε καλά και βρεθεί η λύση και να είμαστε όλοι από Σεπτέμβριο στις θέσεις μας.»...
Περαστικά μας/σας...

 

7 Ιούλη 2014.
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 14359 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΟ (ΣΩΣΤΟ) ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΕΙ ΣΤΡΑΦΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΙΠΟΤΑ)