Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΚΑΛΑ ΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ (ΑΛΛΑ «ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΑΛΑ ΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ
(ΑΛΛΑ «ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Υπάρχουν περιπτώσεις που το αρχικό (πραγματικό) νόημα μιας ημέρας είναι χαμένο στην αχλή του παρελθόντος. Είναι οι περιπτώσεις που ακολουθούμε μια εδραιωμένη παράδοση χωρίς να γνωρίζουμε τις καταβολές και τη σημασία της. Η σημερινή μέρα είναι μια απ’ αυτές τις περιπτώσεις. Η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη είναι για τους Αμερικανούς η «Μαύρη Παρασκευή». Σ’ εμάς είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια ως BLACK FRIDAY. Είναι η μέρα που τα πολυκαταστήματα (κυρίως ηλεκτρονικών ειδών) προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάνουν μεγάλες εκπτώσεις. Τις οποίες «μεγάλες εκπτώσεις» κάνουν αυτοί που θέλουν να ξεφορτωθούν όσα τους είναι άχρηστα και περιττά▪ όσα σε κάθε περίπτωση κοστίζει η συντήρηση τους περισσότερο από την ωφέλεια τους.

Έτσι και με την «Μαύρη Παρασκευή», της οποίας οι καταβολές φτάνουν στην Αμερική της δουλείας. Τότε που οι εισαγόμενοι από την Αφρική μαύροι (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) αγκομαχούσαν στις φυτείες κάτω από το μαστίγιο των επιστατών. Όσοι δεν πέθαιναν από την εξάντληση και τις αρρώστιες αναμενόταν ν’ αυγατίσουν την περιουσία του ιδιοκτήτη τους. Ο οποίος ιδιοκτήτης και με βάση τη φύση των καλλιεργειών και τις τιμές των προϊόντων έπρεπε να δαπανά σημαντικά ποσά για την όπως-όπως συντήρηση των σκλάβων του.

Οι οποίοι σκλάβοι από τη στιγμή που τέλειωναν με τη συγκομιδή ήταν αντιπαραγωγικοί για τον αφέντη τους. Του ήταν μ’ άλλα λόγια «βάρος». Ένα «βάρος» από το οποίο θα έκανε οτιδήποτε για ν’ απαλλαγεί. Από την άλλη η πείρα έχει αποδείξει πως όλα πουλιούνται «στη σωστή τιμή». Στην τιμή, δηλαδή, στην οποία συνυπολογίζοντας το κόστος συντήρησης τους μέχρι την Άνοιξη ο δουλέμπορος κρίνει ότι τον συμφέρει η επαναγορά των σκλάβων.

Έτσι, και οι δύο «έκαναν την δουλειά τους». Ο μεν ιδιοκτήτης της φυτείας γιατί περιόριζε τη χασούρα του (αν τους συντηρούσε κατά την διάρκεια του Χειμώνα), ενώ ο δε δουλέμπορος επειδή αφ’ ενός εξυπηρετούσε τους πελάτες του και αφ’ ετέρου επειδή αν όλα πήγαιναν καλά θα μπορούσε να υπολογίζει στο κέρδος από την εκ νέου πώληση τους. Όλα αυτά βασίζονταν στους υπολογισμούς της κάθε πλευράς. Υπολογισμοί, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση είχαν μια κοινή βάση. Η βάση αυτή ήταν η πίστη σ’ ένα καλύτερο «αύριο». Ακόμη και όταν προσπαθούσαν να συνυπολογίσουν τι θα μπορούσε να πάει στραβά, ακόμη και τότε γενικά μιλώντας πίστευαν ότι το «αύριο» θα ήταν καλύτερο από το «σήμερα».

Στις μέρες μας η «Μαύρη Παρασκευή» δεν παραπέμπει (για την ώρα) σε μια Χρηματιστηριακή Κρίση τόσο σημαντική για να μνημονεύεται. Στις μέρες μας την «Μαύρη Παρασκευή» οι μαγαζάτορες προσπαθούν να μας πείσουν όχι μόνο ότι έχουμε ανάγκη την πραμάτεια τους, αλλά ότι την έχουμε ανάγκη εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα όταν οι τιμές κατακρημνίζονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει αυτό που αποκαλούμε «οικονομίες κλίμακας». Έτσι όσο μεγαλύτερο το μαγαζί, τόσο μεγαλύτερο το όφελος από την BLACK FRIDAY.

Παρά το γεγονός ότι οι ρίζες της σημερινής «εκπτωτικής ημέρας» βρίσκονται στην δουλοκτητική κοινωνία του Νότου των Η.Π.Α. η ίδια η ύπαρξη της είναι για καλό σκοπό: «το καλό της Οικονομίας» (την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας). Στο κάτω-κάτω όπως μας έχει διδάξει ο Τζών Μέυναρντ Κέυνς όποιος δεν καταναλώνει κάνει κακό στην Οικονομία (άρα στους συμπολίτες του).

Τώρα, λοιπόν, που ξέρετε όλα τα παραπάνω απομένει ν’ απαντήσετε δύο ερωτήματα:

  • Τώρα που μάθατε για τις καταβολές της BLACK FRIDAY θα την «τιμήσετε» αγοράζοντας από μικρά και μεγάλα καταστήματα λιανικής;
  • Έχετε την απαιτούμενη ρευστότητα (ή την πίστωση) για ν’ αγοράσετε αυτά που χρειάζεστε (είτε στην πραγματικότητα, είτε επειδή σας έχουν πείσει ότι τα χρειάζεστε);

Συνυπολογίστε πως αν η φετινή «Μαύρη Παρασκευή» πάει καλύτερα από την περσυνή την «επιτυχία» αυτή θα την πιστωθεί η Κυβέρνηση του Κυριάκου και όχι η προηγούμενη. Εμείς από την πλευρά μας σας ευχόμαστε καλό shopping (καλά ώνια).

29 Νοέμβρη 2019
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 1118 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΚΑΛΑ ΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ (ΑΛΛΑ «ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)