Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΕΡΙ «ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ» - ΜΕΡΟΣ Α’ (ΠΟΣΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΕΡΙ «ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ» - ΜΕΡΟΣ Α’
(ΠΟΣΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ;)

Παραδοσιακά η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού συνεδριάζει τις Πέμπτες. Ωστόσο, αυτή τη βδομάδα η πρώτη της συνεδρίαση μετά τις γιορτές για την καταγγελία του «γνήσιου Γαύρου» σχετικά με το ζήτημα πολύ-ιδιοκτησίας Ξάνθης και «Γαύρου του Βορρά» θα συζητηθεί σήμερα Παρασκευή. Από την στιγμή της καταγγελίας μέχρι σήμερα οι Γαύροι αποκάλυψαν δύο περιπτώσεις μεταγραφών μεταξύ των δύο ομάδων που ενισχύουν την αίσθηση ότι επί της ουσίας η καταγγελία είναι ακριβής (βλέπε εδώ & εδώ). Ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα (ακόμη και με τον παρόντα «Αθλητικό Νόμο») είναι δεδομένο από πέρυσι όταν και άρχισαν να θεριεύουν οι σχετικές φήμες. Βέβαια, αν δώσουμε βάση στις φήμες γνωρίζουμε από καιρό τον αληθινό ιδιοκτήτη του NOOR 1 και του «τσιγαράδικου» που πιάστηκε στ’ ανοιχτά της Κρήτης.

Ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης στην Ε.Ε.Α. και την απόφαση της είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή σχολιάζοντας τη μια πλευρά της υπόθεσης. Η πλευρά αυτή είναι η σκόπιμη αοριστία της «αποφασιστικής επιρροής» όπως σημειώνει στο blog του ο Κυριάκος Θωμαΐδης (βλέπε εδώ). Ο Κυριάκος όντας παλαιά καραβάνα γνωρίζει πως ν’ αποφεύγει τις κακοτοπιές και να λέει ή να γράφει χωρίς επί της ουσίας να φαίνεται ότι παίρνει θέση.

Κάθε νόμος γενικά επιβάλλει περιορισμούς για την παράβαση των οποίων προβλέπει ποινές. Από αυτή την σκοπιά είναι ένας «τιμοκατάλογος» με βάση τον οποίο κάθε παραβάτης είναι από πριν σε θέση να γνωρίζει ποια ποινή τον περιμένει. Είναι σαν τις πινακίδες για τον περιορισμό του ύψους πριν από γέφυρες και υπόγεια πάρκινκ έτσι ώστε οι οδηγοί να γνωρίζουν αν χωρούν να περάσουν από κάτω (προκειμένου να μη σφηνώσουν). Από την άλλη, αοριστία δεν γίνεται να υπάρχει σε ζητήματα ποσοστών γιατί τότε η εφαρμογή του νόμου θα ήταν το αποτέλεσμα κλήρωσης.

Ειδικά, όμως, στο ζήτημα της «αποφασιστικής επιρροής» η αοριστία είναι σκόπιμη γιατί η αποφασιστική επιρροή προκύπτει (ή δεν προκύπτει) από τη συνεκτίμηση των πραγματικών περιστατικών. Ανεξάρτητα, αν όπως γράφει στο σχόλιο του ο Κυριάκος Θωμαΐδης για τις συνθήκες στέγασης ως τρόπο άσκησης «αποφασιστικής επιρροής» υπάρχει ένας πιο απλός τρόπος να διαπιστωθεί αυτό.

Όπως προκύπτει από το λεύκωμα για τα 50 χρόνια του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθη (βλέπε εδώ) ο Α.Ο.Ξ. προέρχεται από τη συνένωση της Ασπίδας και του Ορφέα. Το γήπεδο στο οποίο έπαιζε το νέο σωματείο ανήκε στον Ορφέα και ήταν μέχρι την περίοδο 2002-2003 η έδρα της Ξάνθης. Την επόμενη μεταφέρθηκε (σύμφωνα με το λεύκωμα) στο σημερινό της γήπεδο που κτίσθηκε σε ιδιόκτητη της Π.Α.Ε. έκταση.

Συνεπώς, αν η Π.Α.Ε. Ξάνθη δεν θέλει για οποιονδήποτε λόγο να παίξει στην ARENA πρέπει να προσεγγίσει τον Ορφέα (ο οποίος συντηρεί το πρώην γήπεδο της) για να μπορεί ν’ αγωνίζεται στην Ξάνθη. Σημειώνεται ότι το παλιό της γήπεδο χωράει σχεδόν 2.300 θεατές παραπάνω και είναι και μέσα στην πόλη. Ίσως η απόσταση από την πόλη να είναι και ο λόγος που οι ντόπιοι δεν πάνε στους αγώνες της. Με βάση την ανυπαρξία άλλου γηπέδου στην πόλη είναι προφανές πως ο ιδιοκτήτης του ARENA ασκεί σημαντική (αποφασιστική;) επιρροή στη λειτουργία της Π.Α.Ε.

Κλείνοντας, πρέπει να μη μείνει ασχολίαστη η πληροφορία ότι το νέο γήπεδο της χτίστηκε σε έκταση ιδιοκτησίας της Π.Α.Ε. Δεδομένου ότι με βάση τον Ν. 2725 στους «σκοπούς» των Α.Α.Ε. ΔΕΝ περιλαμβάνεται η ιδιοκτησία αθλητικών εγκαταστάσεων. Για τον λόγο αυτό στις περιπτώσεις των «ιδιωτικών γηπέδων» δημιουργούνταν ξεχωριστές Α.Ε. για την κατασκευή και διαχείριση τους. Προφανώς, το «ιδιόκτητη έκταση» αφορά τους μεγαλομετόχους της Π.Α.Ε. και όχι την ίδια. Γιατί, αν ίσχυε έτσι ακριβώς τότε δεν θα χρειαζόταν τόση συζήτηση (δεδομένου ότι η δημιουργία από τους ιδιοκτήτες της Π.Α.Ε. ξεχωριστής Α.Ε. για την κατασκευή και διαχείριση του γηπέδου αποτελεί τέχνασμα για την παράκαμψη του «Αθλητικού Νόμου» επί της ουσίας υπάρχει «αποφασιστική επιρροή»).

Την επόμενη εβδομάδα θ’ ακολουθήσει το Β’ Μέρος στο οποίο θ’ ασχοληθούμε με την πολύ-ιδιοκτησία της NOVA όπως την περιέγραψε ο Μ. Γκαγκάτσης στην Τακτική Γ.Σ. της Π.Α.Ε. του «Γαύρου του Βορρά».    

10 Γενάρη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 1260 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΕΡΙ «ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ» - ΜΕΡΟΣ Α’ (ΠΟΣΑ ΓΗΠΕΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ;)