Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΟ ΟΠΑΔΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ (ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΟΤΕ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΟ ΟΠΑΔΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
(ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΟΤΕ)

Σ’ ένα κόσμο που η «άσπρη μέρα» προορίζεται όλο και για λιγότερους και που το «κοινωνικό περιθώριο» αγκαλιάζει όλο και περισσότερους η βία πρωταγωνιστεί όλο και περισσότερο. Καθώς πολλοί θέλουν να εκτονωθούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οργανώνονται προκειμένου να αφ’ ενός να νοιώθουν μέρος μιας κοινότητας και αφ’ ετέρου να είναι αποτελεσματικότεροι σ’ αυτό που επιδιώκουν. Σε κάθε περίπτωση η ένταξη τους στις ομάδες αυτές γίνεται στη βάση μιας ελάχιστης κοινής ταυτότητας. Μιας ταυτότητας η οποία ενώνει με δεσμούς αλληλεγγύης τα μέλη της ομάδας σε αντιδιαστολή με τους «άλλους» επί των οποίων πρέπει να επικρατήσουν. Αναλαμβάνουν τον ρόλο του «υπερασπιστή» («προστάτη») μιας ιδέας, για χάρη της οποίας κάποιοι φτάνουν στ’ άκρα.

Οι «οργανωμένοι οπαδοί» των ομάδων εκκινούν θεωρητικά από την αγάπη για την ομάδα τους. Δεδομένου ότι επί της ουσίας δεν έχουν κανένα θεσμικό ρόλο στο χώρο του Επαγγελματικού Αθλητισμού θα μπορούσαν ν’ αναλάβουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών των ομάδων «τη βρώμικη δουλειά» χωρίς έτσι να εμπλέκονται οι ίδιες οι Π.Α.Ε. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό έχουν την ικανοποίηση ότι βοηθάνε την «ιδέα» που προασπίζονται. Προφανώς, ο τρόπος λειτουργίας τους σ’ αυτές τις συνθήκες ελάχιστα διαφέρει (αν διαφέρει καθόλου) από αυτόν μιας «εγκληματικής οργάνωσης». Άσε που με τον καιρό διαποτίζονται (πορώνονται) από την στα όρια της παρανομίας δράση τους ξεχνώντας ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός τους. Είναι το σημείο που πλέον δεν έχουν τον έλεγχο και που η κατάσταση τους «πάει καροτσάκι».

Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες προσπάθησαν να ελέγξουν την κατάσταση με τους περισσότερους ν’ αποτυγχάνουν. Κάποιοι δεν έκαναν καν την προσπάθεια. Έτσι, έχουν να επιλέξουν μεταξύ της απλής παρατήρησης και ανοχής και της συνεργασίας είτε σε σταθερή είτε σ’ ευκαιριακή βάση. Και στιος δύο περιπτώσεις το μόνο σίγουρο είναι οι σχέσεις (περισσότερο ή λιγότερο στενές) μεταξύ των «οργανωμένων οπαδών» και των ιδιοκτητών των Π.Α.Ε. Σχέσεις που κάθε τόσο έρχονται στην επιφάνεια όταν κάποιος απ’ αυτούς πέφτει για λίγο στα χέρια της Αστυνομίας και τυχαίνει να τον υπερασπιστεί κάποιος νομικός που δουλεύει για λογαριασμό της Π.Α.Ε. (ή του ιδιοκτήτη, που είναι το ίδιο πράγμα).

Το Κράτος διαχρονικά προτιμά (επιλέγει) να μην ψάξει την ουσία. Να μείνει στα «πάνω-πάνω» αποφεύγοντας τις «κακοτοπιές» (την διατάραξη, δηλαδή, των σχέσεων του με τους ιδιοκτήτες των Π.Α.Ε.). Και το κάνει επειδή έχει αποφασίσει να μην ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο συγκεκριμένο χώρο. Άλλωστε, για κάθε ένα κεφάλι που κόβεις δύο ξεφυτρώνουν. Τι γίνεται, όμως, όταν το ρόλο του Εισαγγελέα και του Ανακριτή να διαλευκάνουν τα οπαδικά εγκλήματα αναλαμβάνουν κατά περίπτωση οι δημοσιογράφοι κάθε ομάδας; Προφανώς, και ασχολούνται με τα εγκλήματα των «άλλων» και όχι των «δικών» τους.

Το τελευταίο (μέχρι το επόμενο) οπαδικό έγκλημα αφορά τον θάνατο ενός Βούλγαρου οπαδού ομάδας που είχε οπαδικά «αδελφοποιηθεί» με τον Άρη μετά τον αγώνα μεταξύ Άρη και «Γαύρου του Βορρά». Ο θάνατος του οπαδού έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ενός «τυχαίου» τροχαίου ατυχήματος. Άλλωστε, την επόμενη μέρα παραδόθηκε η «οδηγός» του μοιραίου ι.χ. Ωστόσο, η έρευνα του «Αριστερού Εξτρέμ» δίνει μια τελείως διαφορετική εικόνα για το συμβάν, το οποίο πλέον δεν φαίνεται τόσο «τυχαίο» (βλέπε εδώ).

Η αποκάλυψη των «συμπτώσεων» φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια το ερώτημα αν επιτέλους το Κράτος θ’ αναλάβει τις ευθύνες του. γιατί, οι «συμπτώσεις» είναι και πολλές και «σκοτεινές» (ύποπτες) για να είναι απλές συμπτώσεις. Ώστε, να έχουμε (μετά την αποκάλυψη των «συμπτώσεων») να κάνουμε με μια ανθρωποκτονία με δόλο. Η σχέση των δραστών και των θυμάτων με συγκεκριμένες ομάδες είναι αδιαμφισβήτητη. Συνεπώς, πρόκειται ξεκάθαρα για ένα «οπαδικό έγκλημα»▪ ένα έγκλημα το οποίο για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ίσως και να έπρεπε να τιμωρηθεί πιο αυστηρά απ’ όσο προβλέπει ο Νόμος. Κάτι, τέτοιο όμως δεν θα γίνει γιατί υποτίθεται ότι ζούμε σε «Κράτος Δικαίου». Οπότε…

Προφανώς, η υπόθεση στη μια ή την άλλη εκδοχή της (του «τυχαίου» ή όχι τροχαίου) θα πάρει τον δικαστικό της δρόμο. Όμως, το ερώτημα παραμένει: Θα κάνει, επιτέλους, το Κράτος το καθήκον του;». Σίγουρα, κάτι θα κάνει. Το πιθανότερο, όμως, είναι να μην κάνει τίποτα το ουσιαστικό. Γιατί, για να κάνει η Κρατική Μηχανή κάτι ουσιαστικό θα πρέπει η πολιτική ηγεσία να πάρει τις αποστάσεις της απ’ αυτούς που αν δεν είναι οι ίδιοι με τον τρόπο που λειτουργούν το πρόβλημα, είναι τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι γι’ αυτό. Για να κάνει το Κράτος κάτι ουσιαστικό θα πρέπει να εφαρμόσει τον Νόμο βάζοντας τους στη θέση τους και όχι να συμμετέχει σε συσκέψεις όπως μη σημερινή που συγκαλούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν. Γιατί, η συμμετοχή του Κράτους σε τέτοιες συσκέψεις τους προσφέρει νομιμοποίηση και «άφεση αμαρτιών». Και όπως και να το κάνουμε από «αμαρτίες» (άλλος περισσότερες και άλλος λιγότερες, άλλος σοβαρότερες και άλλος ελαφρότερες) και οι τέσσερις τους άλλο τίποτα.

Σημείωση: Τη φωτογραφία του θέματος πήραμε από αυτή την ανάρτηση της γαύρικης ιστοσελίδας www.to10.gr. Εκτός από τη συνάφεια της την διαλέξαμε και για έναν άλλο λόγο: για την ασχετοσύνη αυτού που την δημιούργησε. Αυτός, λοιπόν, που δημιούργησε το φωτογραφικό κολάζ έβαλε στο φόντο (σαν το ξενοδοχείο που θα γίνει η συνάντηση) το «Χίλτον» και όχι τη «Μεγάλη Βρετανία» (η οποία βρίσκεται στο Σύνταγμα και είναι πιο ιστορικό ξενοδοχείο από το «Χίλτον»). Το κακό δεν είναι ότι κάποιος έκανε λάθος. Το κακό είναι που δεν το πρόσεξε κανείς για να το διορθώσει. Είναι όπως στους ενδο-οικογενειακούς καυγάδες που στην κορύφωση τους βγαίνουν όλα τα «άπλυτα» στη φόρα (όπως στον καυγά Κόκκαλη-Μαρινάκη) που οι εμπλεκόμενοι όντας θυμωμένοι δεν προσέχουν τι ξεφουρνίζουν.

Ελπίζουμε στην επόμενη συνάντηση να μη λαθέψουν στην επιλογή του φόντου.

Υ.Γ. 1. Η ανακοίνωση των «οργανωμένων» του Άρη με την οποία απάντησαν σ’ αυτή την ανακοίνωση των «οργανωμένων» του «Γαύρου του Βορρά» παραείναι ενδιαφέρουσα για να μην διερευνηθεί δεόντως.

Υ.Γ. 2. Τέλος, όσον αφορά τη σημερινή συνάντηση νιώθουμε αντί οποιουδήποτε σχολίου να συνυπογράψουμε (αν έχει κάποια αξία) αυτό το σκίτσο.

22 Γενάρη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 1194 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΟ ΟΠΑΔΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ (ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΕΤΕ ΠΟΤΕ)