Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΣΤΗΣΑΣ, ΤΟΥ ΣΤΗΣΑΝΤΟΣ, ΤΟΝ ΣΤΗΜΕΝΟ, Ω ΣΤΗΜΕΝΑ (ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΣΙΑ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΣΤΗΣΑΣ, ΤΟΥ ΣΤΗΣΑΝΤΟΣ, ΤΟΝ ΣΤΗΜΕΝΟ, Ω ΣΤΗΜΕΝΑ
(ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΣΙΑ;)

Σημείωση: Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε αφ’ ενός με βάση τα μέχρι τώρα παράπονα των ομάδων και αφ’ ετέρου εν’ όψη του εξ αναβολής ντέρμπι της Τούμπας από το οποίο είτε η μια από τις δύο είτε και οι δύο ομάδες θα έχουν παράπονα.

Ανέκαθεν η επίκληση της διαιτησίας αποτελούσε για τις ομάδες την πλέον βολική δικαιολογία. Αυτό, βέβαια, κάθε άλλο παρά σημαίνει πως στο παρελθόν δεν υπήρχαν διαιτητικά παρασκήνια που ευνοούσαν συγκεκριμένη-ες ομάδα-ες. Η επίκληση της διαιτησίας ως δικαιολογία για την αποτυχία μιας ομάδας (ειδικά έναντι των οπαδών της) δημιουργούσε στην διάρκεια του χρόνου κόμπλεξ και απωθημένα εναντίον της ομάδας που ήλεγχε την διαιτησία μέσω του ελέγχου της Ε.Π.Ο. Ωστόσο, αυτή η βεβαιότητα (ότι ο έλεγχος της Ε.Π.Ο. ισοδυναμεί με έλεγχο της διαιτησίας) έχει αρχίσει φέτος να κλονίζεται.

Αμέσως μετά την ανάδειξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως Κυβέρνηση η «ιερή συμμαχία» των Α.Ε.Κ., Π.Α.Ο. & «Γαύρου του Βορρά» συνεργαζόμενη στενά με αυτή άρχισε το ξεχαρβάλωμα της Ε.Π.Ο. Ως αποτέλεσμα των ερασιτεχνικών ενεργειών τους εγκαταστάθηκε για 10 μήνες «επιτροπεία» των FIFA-UEFA. Εκείνη την περίοδο ο «γνήσιος Γαύρος» έπαιρνε με το σταγονόμετρο τα σφυρίγματα στα οποία ήταν συνηθισμένος μέχρι τότε. Αυτή η εξέλιξη ήταν από επικοινωνιακή άποψη ότι ακριβώς χρειαζόταν ο Β. Μαρινάκης και η ομάδα του.

Η εμπλοκή ενός ξένου πρώην διαιτητή ως «αρχι-διαιτητή» και η χρησιμοποίηση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι μπέρδεψε αρκετά την κατάσταση, ειδικά από τη στιγμή που τα υπόλοιπα παιχνίδια τα σφύριζαν Έλληνες διαιτητές. Όλη αυτή η κατάσταση και τα κάθε λογής φαλτσοσφυρίγματα έδιναν το δικαίωμα σ’ όλους να εμφανίζονται κατά περιόδους «παραπονούμενοι». Φέτος ο «αρχι-διαιτητής» άλλαξε και ήδη από την πρώτη στιγμή άρχισαν τα ευτράπελα. Ευτράπελα, τα οποία συνεχίζουν να δηλητηριάζουν ακόμη περισσότερο την ήδη τοξική ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα. Το «καλό» της υπόθεσης είναι πως οι αρχικοί ρόλοι των ομάδων αντιστράφηκαν -πλέον- πλήρως.

Στην αρχή της χρονιάς και πριν ακόμη ξεκινήσει το Πρωτάθλημα ο «γνήσιος Γαύρος» είχε με δήλωση του άρει την εμπιστοσύνη του στον Κλάτενμπεργκ. Ωστόσο, καμία συγκατάθεση και καμία στήριξη δεν είχε ζητηθεί (και συνεπώς δεν είχε δοθεί) σχετικά με τον διορισμό του Άγγλου πρώην διαιτητή. Αυτή την «άρση εμπιστοσύνης» σχολίασε (κακεντρεχώς εννοείται) η πλευρά του «Γαύρου του Βορρά». Γι’ αυτούς (ακόμα) δεν υπήρχε ζήτημα.

Η «διαιτητική στατιστική» μέχρι σχετικά πρόσφατα έδειχνε να «δικαιολογεί» τους «γνήσιους Γαύρους» που κάθε αγωνιστική εμφανίζονταν παραπονούμενοι είτε για σφυρίγματα στα παιχνίδια τους, είτε για σφυρίγματα των αντιπάλων τους. Την ίδια περίοδο η Α.Ε.Κ. άρχισε να έχει παράπονα από τα σφυρίγματα που «δικαιούνταν» αλλά δεν έπαιρνε. Προφανώς, είχε αρχίσει να πιάνει στους Έλληνες διαιτητές η προπαγάνδα των ερυθρόλευκων (οι οποίοι θεωρούσαν την Α.Ε.Κ. από τις «ευνοημένες» μέχρι εκείνη τη στιγμή).

Όπως φαινόταν και η φετινή χρονιά θα εξελισσόταν όπως και η προηγούμενη. Έφτανε, όμως, να γίνει το πρώτο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στο Χαριλάου για να έρθει «τούμπα» η κατάσταση. Για να βγει, τώρα, στην αναφορά ως παραπονούμενος ο «Γαύρος του Βορρά» και να επιτεθεί στον «αρχι-διατητή» που μέχρι εκείνη τη στιγμή στήριζε στις επιθέσεις των «Γαύρων του Νότου». Τώρα ήταν η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη η οποία ήρε την στήριξη της στον Κλάτενμπεργκ (την οποία στήριξη δεν της είχε ζητήσει κανείς).

Το «γύρισμα της τύχης» έδινε πλέον στους «γνήσιους Γαύρους» το δικαίωμα να ειρωνεύονται τα «αδέρφια» τους του Βορρά. Αν δεν ήλεγχαν αυτοί την διαιτησία (καθώς έχουν ακόμη ερείσματα στην Ε.Π.Ο., τότε την ήλεγχε ο Μελισσανίδης (ο οποίος προφανώς και ήταν αυτός που τους «έστηνε», ακόμη και αν δική του ομάδα δεν ευνοούνταν). Φυσικά, υπήρχε και το «άλλο» ενδεχόμενο, το οποί0 κανείς δεν είχε την πρόθεση όχι μόνο να παραδεχτεί, αλλά ακόμα και ν’ αναφέρει φωναχτά.

Το ενδεχόμενο αυτό ήταν (και είναι) να έχει πλέον αναλάβει τον έλεγχο της διαιτησίας η ομάδα του Βαγγέλα, η οποία από το 2016 μέχρι και σήμερα είναι «αποσυνάγωγη» από την Ε.Π.Ο. Μια τέτοια παραδοχή θα πρόσβαλε αυτούς που έκαναν τόσο αγώνα για να πετάξουν από την Ομοσπονδία τους ερυθρόλευκους. Για να το αποφύγουν και μιας και τα δεδομένα επιβεβαίωναν (και επιβεβαιώνουν) ότι η διαιτησία αντιμετωπίζει τους «γνήσιους Γαύρους» όπως παλιά παραδέχτηκαν (χωρίς πρόβλημα) ότι το «μπούλινγκ» των ερυθρόλευκων απέδιδε καρπούς. Ώστε, παρά την ύπαρξη ενός «αρχι-διαιτητή» που δεν εμπιστεύονταν και εξ’ αιτίας των συνεχών διαμαρτυριών τους οι Έλληνες διαιτητές τους έδιναν μέχρι και τα σπόρια από το καρπούζι οδηγώντας τις ομάδες που αρχικά στήριζαν τον Κλάτενμπεργκ να στραφούν εναντίον του.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε φαίνεται πως ο έλεγχος της Ε.Π.Ο. δεν εξασφαλίζει και τον έλεγχο της διαιτησίας. Αυτός εξασφαλίζεται με τα παράπονα στους διαιτητές και τον εκφοβισμό τους (είτε με επιθέσεις όπως στον Τζήλο, είτε ψυχολογικό). Οπότε και πλέον δεν χρειάζεται ν’ αναρωτιόμαστε για το ποιος «στήνει» ποιον. Για το μόνο που πρέπει ν’ αναρωτιόμαστε είναι πότε επιτέλους θα ξυπνήσουν από τον λήθαργο τους οι «εξυγιαντές» ώστε να καταλάβουν το μάταιο των προσπαθειών τους. Γιατί, αν παρά τον έλεγχο της Ε.Π.Ο. ο «γνήσιος Γαύρος» παίρνει από τους διαιτητές στα δικά του παιχνίδια τα σφυρίγματα του παρελθόντος ΔΕΝ έχει κανένα λόγο να τους «στήνει» στα δικά τους (εκτός και αν παίζουν με κάποιο παράρτημα του).

Ωστόσο, επειδή ποτέ δεν ξέρεις καλά θα κάνετε να έχετε πρόχειρη την κλίση του επίθετου «στημένος» (βλέπε τίτλο). Μέχρι τότε σας εύχομαι «με τις υγείες σας».

Υ.Γ. Ειλικρινά δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση όσων ΑΕΚτζήδων -έστω και λίγο (μετά το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης)- πίστεψαν πως ο Μελισσανίδης (ως ελέγχων πλέον την Ε.Π.Ο.) «έστηνε» τον επίσης Πόντιο Ιβάν. Η απογοήτευση όσων (αν όντως υπήρξαν) το πίστεψαν θα πρέπει να ήταν τεράστια. Γιατί, αν η ομάδα διαθέτει «Διοικητικό Ηγέτη» που ελέγχει το «διαιτητικό παρασκήνιο», τότε μπορεί να μεγαλουργήσει. Όταν, όμως, κατάλαβαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει τότε η απογοήτευση είναι τεράστια. Γιατί, έχοντας αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να βάλει πολλά λεφτά για να την κάνει μεγάλη, τότε ο μόνος τρόπος είναι ο έλεγχος της διαιτησίας▪ και αν ούτε καν αυτό το μπορεί τότε…

11 Γενάρη 2021
«πανταχού παρών 1».

Διαβάστηκε 244 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Ο ΣΤΗΣΑΣ, ΤΟΥ ΣΤΗΣΑΝΤΟΣ, ΤΟΝ ΣΤΗΜΕΝΟ, Ω ΣΤΗΜΕΝΑ (ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΣΙΑ;)