Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. (ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ) Κ.Α.Ε. (ΜΕΡΟΣ Β’)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε.
(ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ)

(ΜΕΡΟΣ Α')

Κ.Α.Ε. (ΜΕΡΟΣ Β’)

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσαμε την ενασχόληση μας με τα οικονομικά στοιχεία της Κ.Α.Ε. (τουλάχιστον αυτά που προϋπολογίζει) και ειδικά με τα έσοδα της (βλέπε εδώ). Σήμερα θ’ ασχοληθούμε με τ’ αντίστοιχα προϋπολογισθέντα έξοδα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τουλάχιστον σε επίπεδο προϋπολογισμού θεωρήσαμε πιθανό ότι μπορεί να συγκεντρωθεί το ποσό των 1,52 εκατομμυρίων Ευρώ.

Το κόστος της Κ.Α.Ε. αναλύεται σε:

  • Διοικητικό.
  • Λειτουργικό.
  • Αγωνιστικού τμήματος (παικτών).
  • Τεχνικό και Ιατρικό τμήμα.
  • Τμήμα Εφήβων.

Γενικά μιλώντας το κόστος μιάς οποιασδήποτε εταιρείας διακρίνεται σε ελαστικό (που επιδέχεται μείωσης) και ανελαστικό (που δεν μπορεί να μειωθεί γιατί είναι δεδομένο).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και μια άλλη παράμετρος η οποία ανάλογα με τις παραδοχές που θα γίνουν επηρεάζει την δυναμική της ομάδας, άρα και το οικονομικό αποτέλεσμα της ως Α.Ε. Η παραδοχή αυτή είναι για παράδειγμα το κατώφλι (ελάχιστο ποσό) που θα χρειαστεί να ξοδευτεί στο αγωνιστικό τμήμα για να είναι ανταγωνιστική (στην περίπτωση της Α.Ε.Κ. να διεκδικήσει την έξοδο της στην Ευρωλίγκα). Ωστόσο στην πράξη αυτό δεν είναι εύκολο, αφού το κατώφλι αυτό είναι σχετικό και με τις ανταγωνίστριες για τον ίδιο στόχο ομάδες· ενώ ακόμη και αν το απαιτούμενο ποσό προβλεφθεί σωστά, τίποτα δεν εγγυάται ότι οι παίκτες που θα έρθουν (λαμβάνοντας αυτό το ποσό) θα επιτύχουν τελικά τον στόχο που έχει τεθεί.

Διοικητικό. Το συγκεκριμένο κόστος αφορά τα λεφτά που θα πρέπει να πληρώνονται σ’ όσους δουλεύουν για την Κ.Α.Ε. όπως π.χ. το Γραφείο Τύπου και οι οποίοι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό οποιουδήποτε άλλου τμήματος της. Δεδομένης της συγκυρίας το σύνολο των συγκεκριμένων εξόδων δεν θα έπρεπε στην παρούσα φάση να υπερβεί τα 80.000 Ευρώ.    

Λειτουργικό. Στην συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα από τα ενοίκια μέχρι τα έκτακτα έξοδα που δεν κατατάσσονται και αυτά σ’ άλλες κατηγορίες. Αν δε σ’ αυτά προστεθούν και τα λεφτά του Ο.Α.Κ.Α. τα οποία είναι τουλάχιστον 100.000 Ευρώ, τότε συνολικά τα έξοδα αυτά θα πρέπει να κινηθούν μεταξύ 200.000 έως 250.000 Ευρώ. Μοιράζοντας την διαφορά και βάζοντας ένα μαξιλαράκι 5.000 ακόμα (γιατί μπορεί να έχουμε «πέσει έξω» στις εκτιμήσεις μας) το ποσό των 230.000 Ευρώ είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Αγωνιστικό τμήμα (παίκτες). Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που πρέπει να ξοδευτεί για να χτυπήσουμε την έξοδο στην Ευρωλίγκα; Πόσα θα ήταν διατεθειμένη η διοίκηση της «Βασίλισσας» να ξοδέψει για τον σκοπό αυτό; Αν το ελάχιστο ποσό κυμαίνεται μεταξύ των 800.000 έως 900.000 Ευρώ, θα ήταν άραγε υπερβολή να υπολογίζαμε τουλάχιστον 1.000.000 (στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αντικαταστάσεις των ξένων παικτών); Κατά τη γνώμη μας θα μπορούσε να είναι και περισσότερο. Επίσης εφόσον θ’ απαιτηθούν τουλάχιστον 15 παίκτες (οι οποίοι ενδέχεται να πλαισιωθούν και από κάποιους εφήβους) ακόμα και αν όλοι δεν παίρνουν τα ίδια λεφτά (κάποιοι θα παίζανε κυριολεκτικά για το μεροκάματο) το ποσό δεν είναι τελικά τόσο μεγάλο. Θεωρητικά και αφού μιλάμε για κόστος θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι στα παραπάνω λεφτά περιλαμβάνεται και η εφορία των παικτών.

Τεχνικό και Ιατρικό τμήμα. Δεδομένου του πλήθους των ατόμων που απαιτείται (2-3 προπονητές, από 2 Γυμναστές, Φυσιοθεραπευτές, Φροντιστές καθώς και 2-3 Διοικητικούς το κόστος των οποίων καταλογίζεται στο συγκεκριμένο τμήμα) το συνολικό κόστος του τμήματος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 200.000 Ευρώ το χρόνο. Αν το κόστος αυτό σας φαίνεται ενδεχομένως υψηλό κρατείστε υπ’ όψιν ότι η ενδεχόμενη απόλυση (άρα και αποζημίωση) κάποιων ατόμων και η αντικατάσταση τους (ακόμα και με τα ίδια λεφτά) από άλλους μπορεί να οδηγήσει το κόστος σ’ αυτά τα επίπεδα, ακόμη και αν αρχικά ήταν χαμηλότερο. Επίσης η πρόσληψη κάποιου καλύτερου (και άρα ακριβότερου) προπονητή (μαζί με τους συνεργάτες του) ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα στην σεζόν επιβαρύνει το κόστος του τμήματος. Αν λοιπόν ληφθούν και αυτά υπόψη τα 200.000 Ευρώ δεν είναι υπερβολή.

Τμήμα Εφήβων. Όπως η Π.Α.Ε. οφείλει να έχει (συντηρεί) τμήματα υποδομών, έτσι και η Κ.Α.Ε. οφείλει να κάνει το ίδιο. Χοντρικά το συγκεκριμένο κόστος (στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος μετεγγραφών ελπιδοφόρων παικτών) θα κυμαίνεται από 50.000 ως 70.000 Ευρώ τον χρόνο. Μέσος όρος 60.000 Ευρώ.

Συμπερασματικά έχουμε την παρακάτω σούμα:

Κατηγορία

Ποσά

Διοικητικό

80.000

Λειτουργικό

230.000

Αγωνιστικό τμήμα (παίκτες)

1.000.000

Τεχνικό και Ιατρικό τμήμα

200.000

Τμήμα Εφήβων

60.000

Χορηγίες (ανταποδοτικές)

100.000

   

Σύνολο

1.670.000

Σημείωση: Όπως σημειώναμε και στο Α’ Μέρος οι ανταποδοτικές χορηγίες οι οποίες συμπεριλήφθησαν στα έσοδα, θα πρέπει να περιληφθούν και στα έξοδα γιατί αν δεν βρεθούν αυτές οι χορηγίες η Κ.Α.Ε. θα έπρεπε να ξοδέψει το αντίστοιχο ποσό. Δεδομένου ότι το ίδιο ποσό έχει υπολογιστεί και στα έσοδα και στα έξοδα το αποτέλεσμα μας δεν επηρεάζεται καθόλου.

Τα συνολικά διατεθειμένα κεφάλαια για την περίοδο 2014-2015 (έσοδα+μετοχικό κεφάλαιο) εκτιμήθηκαν σε: 1.520.000 Ευρώ.

Τα συνολικά έξοδα για την ίδια περίοδο εκτιμήθηκαν σε: 1.670.000 Ευρώ.

Συνεπώς υπάρχει (ή αναμένεται να υπάρξει αν εξελιχθούν τα πράγματα σύμφωνα με τις παραδοχές μας) έλλειμμα: 150.000 Ευρώ.  

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να έχουμε κατά νού ότι προκειμένου να παρουσιάσουμε έναν προϋπολογισμό που να θέλγει κάποιους «επενδυτές» μπορούμε να ωραιοποιήσουμε εύκολα τα νούμερα. Για παράδειγμα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δεν θα χρειαστεί ν’ αλλάξουμε ξένους παίκτες και τεχνικό ή ιατρικό επιτελείο, μειώνοντας τα προϋπολογισθέντα έξοδα τουλάχιστο κατά 200.000 Ευρώ. Έτσι πλέον έχουμε και ταμειακό πλεόνασμα. Βέβαια δεδομένου ότι τα 245.000 του Ταμείου προέρχονται (ή θα έπρεπε να προέρχονται) από το μετοχικό κεφάλαιο, θα πρέπει είτε να κόψουμε άλλα 200.000 Ευρώ ή εναλλακτικά ν’ αυξήσουμε τα έσοδα ισόποσα για να προκύψει έστω και μικρό κέρδος. Η κερδοφορία είναι απαραίτητη όχι μόνο για να ελπίζουν οι «επενδυτές» ότι κάποια στιγμή θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αλλά γιατί πολύ απλά αποδεικνύει ότι πρώτον τα χρήματα πιάνουν τόπο και ότι σιγά-σιγά η εταιρεία θα χρειάζεται όλο και λιγότερη χρηματοδότηση.

Βέβαια εμείς ξέρουμε ότι αυτά είναι «αέρας του τρελού». Ειδικά όταν η ομάδα στήνεται τόσο πρόχειρα όσο φέτος είναι δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα «πέσει έξω». Όταν θα βρεθείς στην ανάγκη όχι μόνο 20.000 Δολλάρια το μήνα θα τάξεις σ’ όποιον μιλά Αγγλικά (λέγε με English), αλλά και θα βιάζεσαι να σου απαντήσουν (όπως μας πληροφορεί και το ΑΕΚ365). Άσε που όλες αυτές τις προσθαφαιρέσεις τις κάνεις πρίν από παιχνίδια που τα θεωρείς από πρίν «χαμένα για χαμένα» αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για διασυρμό (αφού ακόμη δεν έχουν εγκλιματιστεί οι νέοι παίκτες) με την κρυφή ελπίδα να σου «κουνήσει μαντήλι» και ο προπονητής (τον οποίο όχι μόνο δεν γουστάρεις και μόνο από ανάγκη τον ξανά πήρες)…

Μετά από τα παραπάνω το μόνο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε όσους ασχολούνται με την «Βασίλισσα» για προχειρότητα και για κακό προγραμματισμό.

Την επόμενη εβδομάδα και πάντα με αφορμή την Κ.Α.Ε. θα κάνουμε μια νύξη σε μια προσφιλή μέθοδο την οποία χρησιμοποιούν όλες οι διοικήσεις των Α.Ε. (άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο) προκειμένου να «θολώσουν τα νερά» όταν επιθυμούν να ελκύσουν «επενδυτές». Αναφερόμαστε φυσικά στο marketing.  

 

Υ.Γ. Αν και το σκόρ της ήττας ήταν μέσα στ’ αναμενόμενα όρια (δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητας που υπάρχει προς το παρόν), ωστόσο η συμπεριφορά των οπαδών μας, ενώ ήταν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, δεν ήταν τόσο αναμενόμενη. Μπράβο τους γιατί έκαναν στο ακέραιο το καθήκον τους, χωρίς να εκθέσουν την ομάδα σε κινδύνους.      

 

4 Νοέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6034 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. (ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ) Κ.Α.Ε. (ΜΕΡΟΣ Β’)