Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. (ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ) (ΜΕΡΟΣ Γ').

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε.
(ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ)

(ΜΕΡΟΣ Α'), (ΜΕΡΟΣ Β')

Κ.Α.Ε. (ΜΕΡΟΣ Γ')

Είδαμε στα προηγούμενα δύο μέρη τόσο από την άποψη των εσόδων όσο και των εξόδων μιάς Α.Α.Ε. την επίδραση που αυτά θα είχαν σ’ έναν προϋπολογισμό ή μιά παρουσίαση σε υποψήφιους «επενδυτές». Αναφέραμε τούς τρόπους με τους οποίους αυξομειώσεις είτε στα έσοδα είτε στα έξοδα επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα (με το οποίο γίνεται προσπάθεια να προσελκυσθούν οι «επενδυτές»). Υπαινιχθήκαμε επίσης ότι υπάρχει ένα ακόμη εργαλείο εξωραϊσμού τέτοιων κειμένων (προϋπολογισμών/παρουσιάσεων) το οποίο είναι το marketing.

Σήμερα λοιπόν θ’ ασχοληθούμε με το marketing. Το marketing (αγοραλογία στα ελληνικά) είναι μια «τεχνική επιστήμη» η οποία έχει ενσωματωθεί στην Διοίκηση (management) και μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια να πεισθεί θετικά το κοινό πρός μια συγκεκριμένη κατέυθυνση. Χρησιμοποιεί για τον λόγο αυτό τα πορίσματα των μελετών άλλων επιστημονικών πεδίων (ψυχολογίας, κοινωνιολογίας και των εν γένει ανθρωπιστικών σπουδών) τα οποία και εκμεταλλεύεται στο έπακρο εντάσσοντας τα στο αντικείμενο του. Συνεπώς το marketing διαμορφώνει μέσω της δράσης του το πεδίο έρευνας των ανθρωπιστικών επιστημών, την ίδια στιγμή που διαμορφώνεται μέσω των πορισμάτων των ερευνών που λαμβάνει από αυτές (τις ανθρωπιστικές επιστήμες).

Θα ήταν όμως λάθος να νομίζουμε ότι η τεχνική αυτή επιστήμη είναι «νέα» ανακάλυψη/προσέγγιση. Το marketing ως γνωστικό αντικείμενο είναι γνωστό από την Αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες αλλά μόνο για να πείθουν ως ρήτορες και ομιλητές και όχι ως πωλητές. Μιλάμε φυσικά για την Ρητορική, την οποία τόσοι και τόσοι όχι μόνο κατείχαν αλλά και δίδασκαν. Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο τους «σοφιστές» Γοργία και Πρωταγόρα αλλά και τον «δάσκαλο» Αριστοτέλη οι σχετικές σημειώσεις του οποίου περιλαμβάνονται σε δύο Βιβλία (Ρητορική Α’ & Β’).

Πλέον όμως χρησιμοποιείτε ως τεχνική για να κάνει ελκυστικότερο (απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα) οποιοδήποτε προϊόν. Μέσω του marketing και των τεχνικών που αυτό χρησιμοποιεί είναι δυνητικά τουλάχιστον κατορθωτό να πουλήσεις ψυγείο (που να λειτουργεί με ηλιακά φορτιζόμενες μπαταρίες) στους Εσκιμώους (ή τουλάχιστον έτσι θέλουν κάποιοι να νομίζουμε, αποδεικνύοντας έτσι τη «χρησιμότητα» του). Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην μπεί στον χωρό και η Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. η οποία μέσω της χρήσης των τεχνικών του marketingπροσπαθεί αφ’ ενός να μεγιστοποιήσει τα έσοδα και αφ’ ετέρου να καταστήσει την ίδια ελκυστική για πιθανούς «επενδυτές»/χορηγούς.

Πρίν συνεχίσουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι «παρατηρητές» δεν έχουμε τίποτα με την Κ.Α.Ε. ως εταιρεία (ακόμη και αν δεν εγκρίνουμε κάποιους απ’ όσους την διοικούν, καθώς και τις μεθοδεύσεις τους), συνεπώς δεν υπάρχει καμιά μομφή σχετικά με τον τρόπο χρήσης των σύγχρονων τεχνικών του marketing. Στο κάτω-κάτω «έτσι κάνουν όλες». Απλώς με αφορμή την Κ.Α.Ε. επιθυμούμε να κάνουμε μια σύντομη μεν αλλά ωστόσο ενδεικτική αναφορά στο τι μηχανεύονται όσοι σταδιοδρομούν ψάχνοντας τρόπους για ν’ αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Το κίνητρο για να πληρώσει κάποιος προκαταβολικά ένα μεγάλο ποσό (τι θεωρείται «μεγάλο ποσό» είναι ανάλογο με το εισόδημα του καθενός) για αγορά εισιτηρίου διαρκείας είναι κυρίως η οικονομική ενίσχυση αλλά και η αποφυγή της «ταλαιπωρίας» για την αγορά των απλών εισιτηρίων. Υποτίθεται, επίσης, ότι με την αγορά εισιτηρίου διαρκείας ο αγοραστής «κερδίζει 15-20%» σε σχέση με την αγορά του ίδιου πλήθους απλών εισιτηρίων στην ίδια θύρα. Συνήθως αυτά είναι τα σημαντικότερα κίνητρα για την αγορά ενός εισιτηρίου διαρκείας. Δευτερευόντως ο αγοραστής εκτιμά τα «οφέλη» που θα είχε ως κάτοχος του διαρκείας από τους συνεργαζόμενους χορηγούς της ομάδας. Ακόμα και όταν το κάνει (αλήθεια θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσοι κάτοχοι διαρκείας π.χ. του ποδοσφαίρου έκαναν χρήση του δικαιώματος τους να τύχουν έκπτωση από κάποιον χορηγό) δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος της αγοράς εισιτηρίου διαρκείας.

Κάποιοι πολυμήχανοι σκέφτηκαν ότι θα ήταν ευκολότερο να κινητοποιήσουν τον κόσμο μιας ομάδας να πάει και να ψωνίσει από τους χορηγούς της, αν του έδιναν κάποια εκπτωτικά κουπόνια τα οποία θα μπορούσαν είτε να δίνονται από την αρχή (με την αγορά του εισιτηρίου διαρκείας) είτε (και αυτό είναι το πρωτότυπο και ενδιαφέρον) αυτά να δίνονται μετά από κάθε χρήση του εισιτηρίου διαρκείας. Τα τυπωμένα κουπόνια δεν είναι τόσο εύχρηστα για την δουλειά αυτή και το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από το να διατίθενται αυτά σε ηλεκτρονική μορφή. Επίσης με τον όρο «κουπόνια» αναφερόμαστε ενδεικτικά και όχι περιοριστικά στην ακολουθούμενη πρακτική. Την ίδια δουλειά κάνει και ένα σύστημα «αναταμοιβής μέσω κερδισμένων πόντων» το οποίο θα συνδεόταν τουλάχιστον φαινομενικά με την χρήση του εισιτηρίου διαρκείας (το ίδιο κόλπο κάνουν και οι πιστωτικές κάρτες με τα προγράμματα bonus).

Δεδομένης της εξέλιξης της τεχνολογίας τα τυπωμένα εισιτήρια θα τείνουν ν’ αντικαθίστανται από τ’ αντίστοιχα ηλεκτρονικά (μέσω εφαρμογών στα κινητά), ενώ ακόμα και οι κάρτες των διαρκείας που θα τυπώνονται θα έχουν εκτυπωμένο πάνω τους τον QR Κώδικα, το σκανάρισμα του οποίου θα οδηγεί τον χρήστη σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η οποία ενδεχομένως θ’ ανήκει στην ομάδα και με τη σειρά της θα παραπέμπει σε αποκλειστικές προσφορές (μόνο για τους φίλους της ομάδας μας) των χορηγών της ή/και θα παρέχει στους οπαδούς ηλεκτρονικά κουπόνια (κωδικούς) για αγορές με έκπτωση από τους χορηγούς.

Το marketing ως πρακτική δεν καινοτομεί ουσιαστικά. Χρησιμοποιεί βασικές πρακτικές που ήταν διαδεδομένες στο παρελθόν και είναι σε χρήση ακόμα και σήμερα. Το πολύ-πολύ να τις εμφανίσει με νέο λούστρο (περιτύλιγμα) το οποίο όμως δεν είναι σε θέση να κρύψει το γεγονός ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι νέες. Για παράδειγμα με τον ίδιο τρόπο που τα καταστήματα διαφημίζουν την πραμάτεια τους ή όπως κάποτε οι άνεργοι τότε Αμερικανοί ζητούσαν μια οποιαδήποτε δουλειά (με πινακίδες), σήμερα διαφημίζουμε τους χορηγούς. Αντί λοιπόν να δίνουμε προτυπωμένα τρυκάκια «σαμαρώνουμε» κάμποσα άτομα με φορητές οθόνες (τελευταίας τεχνολογίας παρακαλώ) οι οποίες μεταδίδουν το επιθυμητό μήνυμα.

Για πολλούς το κινητό είναι εργαλείο και για όλους μας προσφέρει μιά κάποια ασφάλεια (με την προϋπόθεση ότι όταν χρειαστεί να επικοινωνήσεις για βοήθεια έχεις μπαταρία και σήμα), ωστόσο άπαξ και δώσεις τα στοιχεία σου σε κάποιον το κινητό γίνεται δέκτης άχρηστων τις περισσότερες φορές μηνυμάτων. Με την συνδρομή δε της τεχνολογίας αλλά και την χρήση τεχνολογιών από άλλους τομείς (π.χ. υπέρηχοι) ο κάτοχος κινητού θα λαμβάνει μηνύματα από τους χορηγούς συνεχώς. Υπάρχει η δυνατότητα τα μηνύματα αυτά να στέλνονται αυτόματα εντός μιάς συγκεκριμένης χωρικής ζώνης (π.χ. όταν πλησιάζουμε το γήπεδο). Με τον τρόπο αυτό δεν την γλυτώνει κανείς.

Υπάρχουν τέλος και άλλοι ευφάνταστοι τρόποι οι οποίοι είναι στη διάθεση του τμήματος marketing μιάς εταιρείας. Ένας από αυτούς είναι να τοποθετούνται στα παρμπρίζ και στα καθίσματα των δικύκλων που βρίσκονται στον περιβάλλοντα του γηπέδου χώρο, προστατευτικά (στην ουσία πρόκειται για διαφημιστικά) με το μήνυμα που ο χορηγός έχει επιλέξει. Βέβαια από ένα δαιμόνιο τμήμα marketing δεν ξεφεύγει ούτε ο εσωτερικός χώρος του γηπέδου. Εκεί μπορούν να βρούν θέση όλες οι σχετικές αμερικανιές οι οποίες ενδείκνυνται ειδικά για το μπάσκετ. Για παράδειγμα η Κ.Α.Ε. θα μπορούσε να προβάλει πάνω στο παρκέ διαφημίσεις ή παίζοντας με το φωτισμό και γεμίζοντας τον χώρο καπνό να προβάλει πάνω του ότι ο χορηγός/διαφημιζόμενος επιθυμεί.

Πέραν των τεχνικών προώθησης πωλήσεων που αναπτύχθηκαν παραπάνω δεν υπάρχουν άλλες άξιες λόγου (τουλάχιστον που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από Α.Α.Ε.) και αν υπάρχουν αποτελούν παραλλλαγές όσων εκθέσαμε παραπάνω. Βέβαια τίποτα δεν αποκλείει την χρησιμοποίηση των παραδοσιακών τεχνικών όπως την ταχυδρομική αποστολή «ενημερωτικών εντύπων», αν και τα τελευταία χρόνια έχει αντικατασταθεί (προφανώς λόγω κόστους) από τα newsletters& sponsorsstands.

Ωστόσο τίποτα από υτά δεν έχει πραγματική αξία (ή έστω έχει μικρή αξία) αν δεν υπάρχει «κλίμα» (διάθεση) που να ευνοεί τις αγορές. Προκειμένου να υπάρξει μιά τέτοια διάθεση στον κόσμο (άρα και τους οπαδούς της Α.Ε.Κ.) θα πρέπει ν’ αρχίσουν να ανακάμπτουν όχι μόνο οι οικονομικοί δείκτες αλλά και η απασχόληση (κυρίως των ΑΕΚτζήδων) οι οποίοι μας ενδιαφέρουν εδώ. Φυσικά αυτά είναι τ’ αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής η οποία πλέον (όχι μόνο εξαιτίας της «επιτήρησης» μας από τους πιστωτές μας) όλο και περισσότερο καθορίζεται από τους ανά τον κόσμο τραπεζίτες. Όταν δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση του προβλήματο της ζήτησης που υπάρχει σήμερα (αύξηση απασχόλησης και εισοδήματος) και όχι στο ζήτημα της προσφοράς (εργασιακές σχέσεις, μισθοί) η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, τότε και μόνον τότε η Κ.Α.Ε. θα δεί αύξηση των εσόδων από την διαφήμιση/marketing. Αλλιώς «τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του» ή όπως λένε και οι Αγγλοσάξωνες «nomoney, nohoney».

Σημείωση: Εξυπακούεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση και για κάθε μορφής εταιρεία. Απλώς με αφορμή τις νέες Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. σας παρουσιάζουμε κάποιες πλευρές που οι περισσότεροι ενδεχομένως αγνοούσατε. Επίσης τίποτα από τα παραπάνω (αλλά και στα προηγούμενα δύο κείμενα μας) δεν αποτελεί μομφή γι’ αυτούς που δουλειά τους είναι να προσπαθούν να βρούν τρόπους να μεγιστοποιήσουν τα έσοδα ή να παρουσιάσουν με πιό αισιόδοξο τρόπο μιά κατάσταση η εξέλιξη της οποίας είναι άδηλη και εν πολύς αβέβαιη όταν συντάσσεται ένας προϋπολογισμός, μια έκθεση ή μιά παρουσίαση.

Υ.Γ. Η αποπομπή του Ζιάγκου ήταν δεδομένη εδώ και πολύ καιρό. Για εμάς εδώ στο «παρατηρητήριο» ήταν σιγουράκι ήδη από τότε που ανέλαβε κυριολεκτικά την «τελευταία στιγμή». Έχουμε εξηγήσει και σε άλλα κείμενα μας ότι με τους όρους που ανέλαβε δεν γινόταν να επιτύχει. Αν δε προτιμήθηκε αυτός στο τέλος σημαντικό ρόλο έπαιξε το ότι δεν τον είχαν πληρώσει για πέρισυ και πως είχε δεχτεί να δουλεύει κυριολεκτικά για ένα μεροκάματο (αν συνυπολογιστεί το όνομα της ομάδας και το γεγονός ότι μιλάμε για «επαγγελματικό αθλητισμό»).

Αν η απόφαση αυτή ήταν πράγματι του Αγγελόπουλου, η ευθύνη για την πορεία της ομάδας από δω και πέρα είναι (όχι όλη βέβαια) δική του. Θεωρούμε όμως άδικο να κυκλοφορούν τα σενάρια αντικατάστασης του προπονητή πρίν αυτός μιλήσει με την ιδιοκτησία (του 51% που στην πορεία θα «υποχρεωθεί» να γίνει 90%)της Κ.Α.Ε. Με την απόφαση αυτή βοηθά τον Αλεξίου να κερδίσει λίγο ακόμη χρόνο αναβάλλοντας την στιγμή της λογοδοσίας του. Δεν γνωρίζουμε αν ο Αγγελόπουλος συνδέεται φιλικά με τον Αλεξίου και στο κάτω-κάτω δεν μας ενδιαφέρει κιόλας. Ωστόσο τον προειδοποιούμε να κρατά αποστάσεις από τον Αλέξη γιατί σε λίγο καιρό που θα βγούν στη φόρα τα «ανομήματα» του μπορεί να τον πάρουν και αυτόν τα σκάγια.

Τέλος καλό θα ήταν να δούν τι θα κάνουν με τ’ ανοικτά ζητήματα που έχουν σχέση με την σύσταση της Κ.Α.Ε. (πλήρης κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου όπως ορίζει το άρθρο 68 του Ν. 2725/1999) και την συμμετοχή του Αλεξίου (παρότι έκπτωτος) στο Δ.Σ. της. Όχι τίποτα άλλο αλλά ο καιρός του ελέγχου έχει φτάσει και θεωρητικά οι ποινές είναι εξοντωτικές (αν δεν έχουν γίνει όλα «όπως πρέπει»). Αυτά για την ώρα...

 

11 Νοέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5431 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ Κ.Α.Ε. & Π.Α.Ε. (ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ) (ΜΕΡΟΣ Γ').