Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ (Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
(Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ)

Κάθε φορά που διοργανώνεται ένας τελικός -σε οποιοδήποτε άθλημα- γίνονται δηλώσεις για «γιορτή του αθλήματος» και για την ευκαιρία να κερδίσει το άθλημα από ένα τέτοιο παιχνίδι. Πακέτο με τις δηλώσεις αυτές πάνε και οι ευχές για την ομαλή διεξαγωγή του. Σχεδόν πάντα όμως και ειδικά όταν συμμετέχουν δύο «μεγάλοι σύλλογοι» αποδεικνύεται πως η ομαλή διεξαγωγή είναι στην πράξη αδύνατη.

Πρίν το παιχνίδι και μετά την επιλογή του τόπου διεξαγωγής γίνονται συσκέψεις για τα «μέτρα τάξης» του παιχνιδιού. Υποτίθεται πως και για την επιλογή του τόπου διεξαγωγής λαμβάνεται υπ’ όψη το δίδυμο των ομάδων του τελικού. Η ευκολία μετακίνησης κυρίως των οργανωμένων, η ευκολία αστυνόμευσης καθώς και η απόσταση από τις έδρες των δύο ομάδων είναι παράμετροι που διαμορφώνουν την τελική απόφαση.

Πάντα τον τελικό τον διοργανώνει η αντίστοιχη αθλητική ομοσπονδία η οποία και τυπικά έχει την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής του. Αυτό όμως ισχύει στην θεωρία και όχι στην πράξη, γιατί όπως αποδεικνύεται όταν υπάρχουν επεισόδια οι ομοσπονδίες είναι σαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι δηλαδή ανεύθυνες και απαραβίαστες και όπως έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας ευθύνονται -σύμφωνα με το Σύνταγμα- οι Υπουργοί, έτσι και έναντι των ομοσπονδιών ευθύνονται οι συμμετέχουσες ομάδες.

Στο Χάντμπολ μέχρι το 2005 από τους «μεγάλους συλλόγους» υπήρχε μόνον ο Π.Α.Ο.Κ. Την χρονιά εκείνη η Α.Ε.Κ. εξαγόρασε την Ηλιούπολη και έτσι από τότε συμμετέχει στο Πρωτάθλημα. Όπως ήταν αναμενόμενο η συμμετοχή άλλου ενός από τους «μεγάλους συλλόγους» άλλαξε τις διαμορφωμένες ως τότε ισορροπίες και τράβηξε στο άθλημα περισσότερα φώτα και προσοχή. Από την άλλη οι οπαδοί Π.Α.Ο.Κ. και Α.Ε.Κ. απέκτησαν ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης. Κάθε μεταξύ τους παιχνίδι αποτελούσε μια πρόκληση γι’ αυτούς, η σημασία της οποίας άλλαζε ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούσαν στους συλλόγους τους. Έτσι και ο τελικός της 29ης Μάρτη δεν θα μπορούσε ν’ αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τους οπαδούς και των δύο ομάδων.

Υποτίθεται ότι ο τελικός Κυπέλλου Χάντμπολ διοργανώνεται με την ευθύνη και την επίβλεψη της Ο.Χ.Ε. και της Αστυνομίας. Υποτίθεται ότι οι θεατές έχουν μπεί στο γήπεδο μετά από έλεγχο. Υποτίθεται ότι έχει αφεθεί το μισό γήπεδο άδειο για να μειωθεί ο κίνδυνος επεισοδίων και να είναι ευκολότερη η επέμβαση της Αστυνομίας. Φτάνουμε στο τέλος να γίνονται τελικοί σε μικρά γήπεδα (ειδικά σε βόλλεϋ και χάντμπολ) μόνο και μόνο για να βρίσκονται λίγοι μέσα και έτσι να είναι ευκολότερη η αστυνόμευση του χώρου. Εντέλει ο τελικός γίνεται μόνο και μόνο για λογαριασμό των οργανωμένων κάθε ομάδας. Αν το καλοσκεφτούμε αυτό είναι οξύμωρο αφού όλα τα «μέτρα τάξης» λαμβάνονται για να προστατεύσουν την διεξαγωγή του αγώνα από τους οργανωμένους οι οποίοι όμως είναι και οι μόνοι θεατές (αν εξαιρέσουμε τους «επίσημους» και τις οικογένειες των αθλητών).

Πριν την διατύπωση της γνώμης μας πρέπει για την ιστορία να θέσουμε τα παρακάτω ερωτήματα (στα οποία και δυστυχώς δεν περιμένουμε απάντηση):

  • Τι εννοεί η Αστυνομία όταν μιλά για εξονυχιστικό έλεγχο στα Μάλγαρα;
  • Ποιος και με ποιο τρόπο διέθεσε τα εισιτήρια της Α.Ε.Κ. στους οπαδούς της;
  • Τι ποσοστό ευθύνης αναλαμβάνει (εννοείται αυτοβούλως) η Ο.Χ.Ε. για όσα συνέβησαν στον τελικό που διοργάνωσε; Με ποιο τρόπο διέθεσε τις προσκλήσεις; Γιατί διέθεσε -εννοείται πλαγίως- στον Π.Α.Ο.Κ. περισσότερα εισιτήρια απ’ όσα είχε αποφασιστεί να πάρει; Αυτά τα παιχνίδια τα κάνει μόνο με Π.Α.Ο.Κ. και Διομήδη Άργους ή απλά το κριτήριο της είναι να ευνοεί (όπως μπορεί) τον εκάστοτε αντίπαλο της Α.Ε.Κ.; Θα παραιτηθεί κανείς ή η λέξη «ντροπή» είναι άγνωστη στην ομοσπονδία;
  • Θα συνεχίσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού να μένει σ’ όσα είναι στην επιφάνεια ή θα ψάξει τους πραγματικά υπεύθυνους για αυτά που με θρησκευτική ευλάβεια γίνονται κάθε χρόνο ανεξαρτήτως αντιπάλου. Θ’ αναζητηθούν από το Υφυπουργείο ευθύνες εκτός της Α.Ε.Κ. που είναι το εύκολο θύμα;
  • Την Α.Ε.Κ νομικά θα την εκπροσωπήσει -όπως και πέρισυ- ο Αλεξίου ή δεν θα χρειαστεί γιατί το τμήμα είναι σχεδόν τελειωμένο (τουλάχιστον από οικονομικής άποψης);

Κατά την γνώμη μας την αποκλειστική ευθύνη για ότι έγινε εντός γηπέδου στον τελικό της Θεσσαλονίκης την έχει αποκλειστικά η Αστυνομία, αφού αυτή όπως αποδεικνύεται δεν έκανε σωστά την δουλειά της, ενώ συμμετείχε και στον σχεδιασμό των «μέτρων τάξης». Από κει και πέρα υπάρχουν δύο εξίσου σοβαρά ζητήματα.

Το ένα έχει να κάνει με τις τιμωρίες που θα επιβληθούν για όσα συνέβησαν στον τελικό. Είναι προφανές ότι οι τιμωρίες θα επιβληθούν μόνο στις ομάδες και όχι και στους ανευθυνουπεύθυνους που είχαν υποτίθεται την ευθύνη της διοργάνωσης. Το Κράτος στην περίπτωση της επιβολής των ποινών θα συμπεριφερθεί και πάλι υποκριτικά παραγνωρίζοντας τις ευθύνες του και τιμωρώντας τις ομάδες για να δείξει ότι «ο Νόμος εφαρμόζεται». Από την άποψη αυτή μπορούμε σίγουρα να ισχυριστούμε ότι υπάρχει «συνέχεια του Κράτους» αφού και η «πρώτη φορά Αριστερά» (τρομάρα τους) ακολουθεί την «πεπατημένη».  

Το άλλο έχει να κάνει με τους οργανωμένους που πήγαν στο γήπεδο. Υποτίθεται ότι όλοι τους (και των δύο ομάδων) πήγαν για να υποστηρίξουν τις ομάδες τους και να τις βοηθήσουν να φτάσουν στη νίκη. Αυτό όμως είναι τόσο ψευδές όσο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την πάταξη της βίας. Αν οι οπαδοί είχαν πάει μόνο για να υποστηρίξουν τις ομάδες τους δεν θα είχαν έτοιμες τις φωτοβολίδες οι μεν για τους δε. Δεν έχει σημασία ποιος έριξε πρώτος. Εφόσον το είχαν προσχεδιάσει η αφορμή θα δινόταν έτσι κι’ αλλιώς. Όσοι πήγαν στο γήπεδο στις 29 του Μάρτη πήγαν πρώτα και κύρια για να υπερισχύσουν των αντιπάλων οπαδών και δευτερευόντως για να ενισχύσουν την ομάδα τους, απλώς κάποιοι απ’ αυτούς εκπροσωπώντας(;) και τους υπόλοιπους είχαν την «τιμή» να ξεξινήσουν το μπάχαλο. Όσο η πλειοψηφία των οργανωμένων δεν αποβάλλει αυτούς που πάνε μόνο και μόνο για να τα «κάνουν μπάχαλο» τόσο θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση στον «αιώνα τον άπαντα». Συνεπώς μόνο ως υποκρισία μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί την επόμενη φορά το «παράπονο» των οργανωμένων

Κλείνοντας πρέπει για μια ακόμη φορά να σημειώσουμε το όφελος που έχει το Κράτος από τέτοιου είδους καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι όλη η φροντίδα για την διοργάνωση ενός τελικού (ή οποιουδήποτε ντέρμπι) καταλήγει στο να βάζει μέσα αυτούς που υποτίθεται ότι δημιουργούν τα προβλήματα στην ομαλή διεξαγωγή του. Έχει όφελος το Κράτος να διοχετεύεται η απογοήτευση και το μίσος που υποδαυλίζονται και από την οικονομική συγκυρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό κάποιων στρωμάτων στον αντίπαλο οπαδό. Που θα εκτονώνεται τόσος κόσμος αν δεν μπορεί να πηγαίνει και σ’ ένα-δυό τελικούς τον χρόνο; Δεν μπορούν όλοι να γίνουν «Αναρχικοί» και να κάνουν άνω-κάτω το Πολυτεχνείο ή κάποια πανεπιστημιακή σχολή μια φορά την εβδομάδα. Γι’ αυτό και η Αστυνομία τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα τους αφήνει να ξεχαρμανιάσουν σε περιουσίες πολιτών. Αν θα θέλαμε να κάνουμε και μια πρόβλεψη η κατάσταση θα οξυνθεί (σκόπιμα εννοείται) περισσότερο στο κοντινό μέλλον. Αυτό προκύπτει τόσο από τον τιμοκατάλογο προστίμων του Σχεδίου Νόμου που παρουσίασε ο Κοντονής, όσο και από την ανάγκη να δοθεί διέξοδος στην απογοήτευση και τ’ αδιέξοδα που θα προκληθούν από την «ήξεις-αφήξεις» οικονομική πολιτική που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και η οποία επειδή είναι καιροσκοπική θ’ αυξήσει τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα έλυνε.

Υ.Γ. Η συμπεριφορά των οπαδών της Α.Ε.Κ. ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Δεδομένου του ιστορικού τιμωριών του τμήματος Χάντμπολ θα έπρεπε να είχαν πάρει τα μέτρα τους. Είναι απλά αδικαιολόγητοι.      

 

30 Μάρτη 2015
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 7671 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ (Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ)