Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ/«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ» (ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΟΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ/«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ»
(ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΟΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙ)

Στην πορεία της Ιστορίας έχουν υπάρξει κείμενα τα οποία αποδείχθηκαν σημαντικά και άντεξαν στον χρόνο. Κάποια από αυτά θεωρήθηκαν σημαντικά από την στιγμή της εμφάνισης τους, κάποια έγιναν στην πορεία και εξαιτίας της εξέλιξης των πραγμάτων. Κείμενα όπως η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (Η.Π.Α.), η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (Γαλλική Επανάσταση), η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε., το Σύνταγμα της Τροιζήνας (Γ’ Εθνοσυνέλευση 1827), το άρθρο του Χ. Τρικούπη «Τις πταίει», άντεξαν στον χρόνο και συνεχίζουν να μας νοηματοδοτούν ακόμη.

Στα παραπάνω κείμενα προστέθηκε τις τελευταίες μέρες και ένα ακόμα από έναν συγγραφέα που κανείς (εκτός ελαχίστων) δεν περίμενε. Αναφερόμαστε στο κείμενο-αποκάλυψη με το οποίο ο «δικός μας» Κ.Κ. ξιφουλκεί εναντίον της «παρατεταμένης αλητείας» της οποίας «φτάνει το τέλος» (βλέπε εδώ τις δύο τελευταίες παραγράφους).

Οι τελευταίες δυο παράγραφοι (για την ακρίβεια μιάμιση) που θα μείνουν στη Ιστορία αναφερόνται στην επίθεση στον Θ. Ασπρούλια στο «Ελ. Βενιζέλος» από οπαδούς του Γαύρου παρουσία στελεχών της ομάδας του λιμανιού και ειδικότερα του Κ.Κ. (Κώστα Καραπαπά). Ενώ η πρόβλεψη ήταν ότι οι οπαδοί θα περιορίζονταν στον προπυλακισμό ένας από αυτούς βρήκε την ευκαιρία και τον κλώτσησε.

Προτού προχωρήσουμε να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι τα εγκλήματα δεν γίνονται επειδή όλοι όσοι εγκληματούν είναι γνήσια κακοί. Τα εγκλήματα γίνονται γιατί κάποιοι έχουν την ευκαιρία να τα κάνουν. Τι καλύτερο από έναν τυπικά δημόσιο χώρο στον οποίο βρίσκονται μαζί και μ’ άλλους ομοϊδεάτες τους οι οποίοι και θα τους «καλύψουν» αν αυτό χρειαστεί; Εφ’ όσον έχουν την ευκαιρία να το κάνουν και κατά μεγάλη πιθανότητα ατιμώρητα θα το κάνουν. Γι’ αυτό βλέπουμε πολλές φορές την «μεταμόρφωση» ήσυχων κατά τ’ άλλα ατόμων σε «θηρία ανήμερα» όταν βρίσκονται στο γήπεδο. Εξάλλου υπάρχει ακόμη ένας λόγος γι’ αυτές τις συμπεριφορές. Δεν διώκονται υτεπάγγελτα, δηλαδή πρέπει το θύμα να κυνηγήσει την υπόθεση. Έτσι πολλοί το αφήνουν να περάσει για να μην μπλέξουν χειρότερα και προσευχόμενοι να μην το τραβήξουν άλλο αυτοί που τους «έβαλαν στο μάτι».

Ο «δικός μας Κ.Κ.» όταν είναι να κατακεραυνώσει τον Γαύρο και το σύστημα του (με το οποίο ελέγχει το Ελληνικό Ποδόσφαιρο) απογειώνει την γραφή του και φτάνει σε υψηλά επίπεδα, τόσο υψηλά που μερικές φορές δεν κατανοεί πλήρως το νόημα όσων γράφει. (Κάποιοι θεωρούν ότι κατανοεί που οδηγούν οι συλλογισμοί που αναπτύσσει αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς). Ο Κ.Κ. μιλά για «ασυδοσία». Προφανώς δεν κάνει διακρίσεις και εννοεί την ασυδοσία τόσο των διοικούντων όσο και των υπαλλήλων της (οποιασδήποτε μορφής) της ομάδας του Πειραιά. Μέσα σ’ αυτό το κάδρο εντάσσονται και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι με τα διαπρύσια κείμενα τους δίνουν «τροφή για σκέψη» στους φανατικούς της ομάδας. Τώρα αν κανείς «ξεφύγει» και χώσει κανένα μπουκέτο (όχι λουλουδιών) φταίει ο Καραπαπάς, το ΑΕΚ365, η «ΩΡΑ»; Αν βγάλουν κάποιους ως «προδότες» στο πρωτοσέλιδο θα είναι αυτοί υπεύθυνοι; Αν παρ’ όλα όσα έχουν γράψει για ένα θέμα διαψευσθούν και επιβεβαιωθούν οι «άλλοι» οι «κακοί» θ’ ανασκευάσουν ή θα ζητήσουν συγγνώμη;

Η απάντηση στα παραπάνω είναι «όχι» γιατί δεν θα τους υποχρεώσει κανένας μηχανισμός. Εκτός και αν ο θιγόμενος τους κυνηγήσει δικαστικά. Τότε…

Το ζήτημα είναι ότι η σκοπιμότητα που εξυπηρετούν οι «δημοσιογράφοι» (κάποιοι όντως έχουν ταυτότητα της Ε.Σ.Η.Ε.Α.) είναι η ίδια. Δεν υπάρχει τίποτα που να διαχωρίζει τους μεν από τους δε. Τώρα το γεγονός ότι καθένας τους έχει την καλύτερη ιδέα για τον εαυτό του και την χειρότερη για τους υπόλοιπους (ακόμη και για όσους βρίσκονται στην ίδια μ’ αυτόν πλευρά) είναι μάλλον αναμενόμενο. Όπως οι μανάδες έχουν την καλύτερη γνώμη για τα παιδιά τους (τα οποία ποτέ δε φταίνε) έτσι και αυτοί. Έτσι η μάνα του Τσίπρα δηλώνει περήφανη για το παιδί της χαρίζοντας μας και ένα χαμόγελο! «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» που θα ‘λεγε και ο Πιραντέλο.    

Αντί επιλόγου μια παρατήρηση. Όταν πολεμάς το «κακό» (όπως και αν το ορίζεις) χρησιμοποιώντας τα ίδια μέσα γίνεσαι ίδιος μ’ αυτό (του μοιάζεις) όλο και περισσότερο, μέχρι που στο τέλος δεν μπορείς να ξεχωρίσεις από αυτό. Έτσι πρόχειρα μπορούμε να συγκρίνουμε τους δύο Κ.Κ. (Καραπαπά & Κετσετζόγλου). Κατ’ αρχάς έχουν τα ίδια αρχικά καθότι και οι δύο Κώστηδες. Δεύτερη ομοιότητα είναι ότι δηλώνουν και οι δύο δημοσιογράφοι. Τρίτη ομοιότητα ότι υπερασπίζονται με πάθος την ομάδα που τους δίνει ψωμί ξιφουλκώντας αρκετές φορές αδιακρίτως αρκεί «να κάνουν την δουλειά τους». Τέταρτη ομοιότητα είναι ότι και οι δύο τρώνε όλο το φαγητό τους, ενώ δεν φαίνεται να έχουν και μεγάλη διαφορά στο ύψος. Η μόνη τους διαφορά είναι ότι ο Κ.Κ. του Γαύρου είναι και επίσημο Γραφείο Τύπου ενώ ο «δικός μας» όχι (τουλάχιστον ακόμα). Ενδεχομένως να υποστηρίζουν και διαφορετική ομάδα στην Αγγλία (ο Καραπαπάς είναι Τσέλσι) αλλά αυτό δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε καθώς δεν γνωρίζουμε τις οπαδικές προτιμήσεις του «δικού μας» (δεν καιγόμαστε να μάθουμε κιόλας).

Συνεπώς η «εξαφάνιση» του ενός (εξαιτίας του τέλους της παρατεταμένης αλητείας) θα οδηγήσει νομοτελειακά (που θα ‘λεγε και ο Μάρξ) και στην «εξαφάνιση» του άλλου. Εκτός και αν πιστέψουμε ότι ο πορωμένος με κάτι όταν ξαφνικά αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες μπορεί να ξαναγίνει όπως ήταν κάποτε (δηλαδή κανονικός). Αυτό όμως ούτε στα παραμύθια δεν το συναντάμε οπότε...     

 

Υ.Γ. Καλό θα ήταν ν’ αλλάξει και φωτογραφία στο www.sdna.gr γιατί αυτή που έχει δεν είναι καλή. Αν δεν έχει καλύτερη υπάρχουν ακόμη κάποιοι φωτογράφοι που τις κάνουν πιο θολές δίνοντας διαφορετική εντύπωση από την πραγματικότητα, όπως στις δεκαετίες του ’50 και ’60 όταν οι «μεγαλοκοπέλες» έστελναν φωτογραφίες στο εξωτερικό για να βρούν γαμπρό (Βασιλειάδου).

 

2 Οκτώβρη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6380 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ/«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ» (ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΚΙΟΛΑΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΟΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙ)