Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
(ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ)

Υπάρχει η αίσθηση ότι στην Ελλάδα η υποκρισία και τα εύκολα και μεγάλα λόγια είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Στις 10 Αυγούστου και με αφορμή τα δημοσιεύματα που έφερναν έμμεσα την Α.Ε.Κ. (μέσω εκπροσώπων) να συμβάλλεται με το Δημόσιο και να νοικιάζει το Γαλάτσι αναρωτιόμαστε ποιοί είναι στην πράξη οι συμβαλλόμενοι (βλέπε εδώ). Το ίδιο ερώτημα μπορούσε να τεθεί και πρίν από ένα χρόνο όταν και πάλι είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον της Α.Ε.Κ. για το κλειστό του Γαλατσίου. Τότε βέβαια ήταν άλλη κυβέρνηση η οποία υποτίθεται πως είχε άλλη πολιτική στόχευση από την σημερινή.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού υποτίθεται ότι είναι υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των σωματείων τα οποία και είναι η βάση της αθλητικής δραστηριότητας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως πολιτικό κόμμα είναι υπέρ της λειτουργίας των Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. όχι ως Α.Ε. (όπως σήμερα) αλλά κατά το Ισπανικό πρότυπο. Όλα αυτά είναι καλά στην θεωρία αλλά όταν πρέπει να γίνουν πράξη τότε αρχίζουν τα προβλήματα ειδικά όταν πρέπει να συμβιβαστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου (είσπραξη του τιμήματος) με τις ιδεοληψίες ενός κόμματος.

Παρά λοιπόν τις ιδεολογικές πεποιθήσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (και αυτή) η κυβέρνηση προκρίνει την παραχώρηση του Γαλατσίου όχι στην Κ.Α.Ε. ούτε φυσικά στην Ερασιτεχνική (η οποία υποτίθεται ότι θα τον συν-χρησιμοποιεί) αλλά σε μια Α.Ε. η οποία θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Το ζήτημα λοιπόν είναι ποιοι θα συστήσουν την εταιρεία αυτή οι οποίοι προφανώς θα είναι είτε άμεσα είτε έμμεσα μέτοχοι της, καθώς και η σχέση τους με την Κ.Α.Ε. και την Ερασιτεχνική. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν κάποια στιγμή τ’ άτομα αυτά αποχωρήσουν από την Κ.Α.Ε. και την Ερασιτεχνική (προφανώς θα σχετίζονται μ’ αυτές) παραμένοντας όμως μέτοχοι στη Α.Ε. διαχείρισης του κλειστού Γαλατσίου. Δεδομένου ότι η σύμβαση παραχώρησης θα εκτείνεται αρκετά πέραν της δεκαετίας το ενδεχόμενο αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό, για να μην αναφερθούμε στην περίπτωση που τ’ άτομα αυτά ακόμα και αν συνεχίζουν να σχετίζονται με την Κ.Α.Ε. και την Ερασιτεχνική εγκαταλείψουν τα εγκόσμια πριν την λήξη της σύμβασης.  

Για όλα τα παραπάνω είναι επιτακτική ανάγκη ν’ αλλάξει το νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει σε Α.Α.Ε. και σωματεία να έχουν εμπορική δραστηριότητα και να κατέχουν αθλητικές εγκαταστάσεις (ή να συμμετέχουν σε εταιρείες διαχείρισης τους). Στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν καθώς το θεωρούμε ως το πλέον σημαντικό για την οικονομική επιβίωση των Α.Α.Ε. και των σωματείων. Με την αλλαγή του νομικού πλαισίου στην κατεύθυνση που προτείνουμε διαφυλάσσονται σε μεγάλο βαθμό τα συμφέροντα των άμεσα ενδιαφερομένων αφού δεν θα χρειάζεται η παρεμβολή άλλων εταιρειών (π.χ. EMPIREA.E., «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.», «Θρύλος Α.Ε.»).

Δεδομένου ότι την συγκεκριμένη αλλαγή του νομικού πλαισίου αποδεχόταν και η προηγούμενη κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.) ενώ και η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού την αντιμετωπίζει κατ’ αρχήν θετικά δεν βλέπουμε κανέναν σοβαρό λόγο να μην γίνει αυτή πράξη και πάντως πρίν την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης παραχώρησης αθλητικής εγκατάστασης. Αν αυτό δεν γίνει σύντομα πράξη τότε ο κίνδυνος να γίνει πράξη ο υπότιτλος του κειμένου μας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός.  

Τέλος εκτός των παραπάνω τα οποία άπτονται περισσότερο της σφαίρας της πολιτικής υπάρχει και η οικονομική διάσταση του ζητήματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που αναφέρουμε και στο προηγούμενο σχετικό σημείωμα μας το συνολικό κόστος της ανακατασκευής θα φτάσει τα 2 εκ. (εκτός του ενοικίου το οποίο θα πρέπει να δοθεί στο Δημόσιο για την περίοδο της παραχώρησης του κλειστού). Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η οικονομική διάσταση του ζητήματος θα δώσουμε το παρακάτω παράδειγμα:

  • Έστω ότι το κλειστό του Γαλατσίου παραχωρείται σε Α.Ε. η οποία θα το εκμεταλλεύεται για 25 χρόνια (όσο και η φορολογική ζωή του, δηλαδή το χρονικό διάστημα στο οποίο αποσβένεται πλήρως). Συνεπώς η «Κλειστό Γαλατσίου Α.Ε. Ανακατασκευής & Εκμετάλλευσης» θα καταχωρίσει το σύνολο των εξόδων ανακατασκευής του στα βιβλία της το οποίο και θα καταλογίζει ετησίως στα έξοδα της (αποσβένει) σε ποσοστό 4%.    
  • Γνωρίζουμε ότι τα κόστος ανακατασκευής εκτιμάται σε 2 εκ. Ευρώ. Ας υποθέσουμε ότι συμφωνείται και ενοίκιο 1 εκ. για το σύνολο των 25 ετών.
  • Συνεπώς η συνολική επιβάρυνση για την «Κλειστό Γαλατσίου Α.Ε. Ανακατασκευής & Εκμετάλλευσης» θα φτάσει συνολικά τα 3 εκ. Αυτό μας δίνει ετήσια έξοδα (τα οποία θα καταχωρεί στα βιβλία της) 120 χιλ. (80 αποσβέσεις + 40 ενοίκιο).  

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η «Κλειστό Γαλατσίου Α.Ε. Ανακατασκευής & Εκμετάλλευσης» θα πρέπει να χρεώνει την Κ.Α.Ε. τουλάχιστον 120 χιλ. τον χρόνο (χωρίς τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης). Με βάση το περσυνό ρεπορτάζ η Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. πληρώνει τουλάχιστον 100 χιλ. Ευρώ τον χρόνο στο Ο.Α.Κ.Α. Φυσικά τα 120 χιλιάρικα έχουν υπολογιστεί με ετήσιο ενοίκιο 40 χιλ. τον χρόνο. Αν το ενοίκιο είναι παραπάνω αυξάνεται αναλογικά και η χρέωση της Κ.Α.Ε.

Σημειώνουμε πως με την σύσταση της «Κλειστό Γαλατσίου Α.Ε. Ανακατασκευής & Εκμετάλλευσης» η εταιρεία παίρνει την θέση της Ερασιτεχνικής (η οποία κατά τον Ν. 2725/1999 παρέχει σε Κ.Α.Ε & Π.Α.Ε. τις εγκαταστάσεις έναντι 15% επί των εισιτηρίων) και εισπράττει αντ’ αυτής όσα προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος. Βέβαια θα ισχυριστούν κάποιοι ότι η Ερασιτεχνική βγαίνει συνολικά ωφελημένη από την κατάσταση αφού θα χρησιμοποιεί το κλειστό για τις ανάγκες των τμημάτων της ακόμη και αν δεν έχει τα έσοδα που προβλέπει η νομοθεσία.  

Κλείνοντας θέτουμε το ακόλουθο (προβοκατόρικο μεν αλλά βγαλμένο από την ζωή) ερώτημα το οποίο ελπίζουμε ν’ αποτελέσει «τροφή για σκέψη» για όλους μας:

«Αν η «Κλειστό Γαλατσίου Α.Ε. Ανακατασκευής & Εκμετάλλευσης» βρεθεί στην «ανάγκη» να εκμισθώσει το κλειστό και σε άλλες ομάδες/συλλόγους για να καλύψει τα έξοδα της (όπως και θα έχει κάθε δικαίωμα), τότε ποια θα είναι τα οφέλη για το Σωματείο (το οποίο θα συνεχίσει να είναι ουσιαστικά άστεγο); Ή μήπως για την στέγαση των τμημάτων της Ερασιτεχνικής υπεύθυνος είναι ο Δήμος (ο οποίος οφείλει να βρεί την λύση);»    

 

Υ.Γ. Η «Κλειστό Γαλατσίου Α.Ε. Ανακατασκευής & Εκμετάλλευσης» θα έχει ποσοστά και από την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων του κλειστού η οποία θα γίνεται για λογαριασμό της Κ.Α.Ε. Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία ποιος (ή ποιοι) θα είναι ο μέτοχος (μέτοχοι) στην εταιρεία καθώς και αν (αλλά και πώς) θα εκπροσωπείται η Ερασιτεχνική σ’ αυτή.

 

29 Οκτώβρη 2015
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 6568 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ (ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ)