Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ: ΠΩΣ Ο ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (ΙΣΤΟΡΙΑ Ν. 1)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ: ΠΩΣ Ο ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ.
(ΙΣΤΟΡΙΑ Ν. 1)

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο Πάολο Κοέλιο όταν κάποιος θέλει κάτι πολύ, τότε το σύμπαν «συνωμοτεί» για να το επιτύχει. Προφανώς μ’ αυτή την φράση ο συγγραφέας ήθελε να υποδηλώσει την δύναμη της θέλησης που βρίσκεται μέσα μας. Ωστόσο κάθε δύναμη υπόκειται σε περιορισμούς άλλοι από τους οποίους είναι φυσικοί και άλλοι τεχνητοί (έχουν τεθεί από ανθρώπους). Στην δεύτερη κατηγορία εμπίπτουν οι περιορισμοί που τίθενται με νόμους και κανονισμούς. Η ιστορία που ακολουθεί (όπως και όσες ακολουθήσουν) παρουσιάζεται για να πάρετε μια γεύση του τρόπου με τον οποίο κάποιοι επιδιώκουν να κλείσουν εκκρεμότητες όπως-όπως.

Γνωρίζουμε όλοι ότι για τις Π.Α.Ε. και τις Κ.Α.Ε. ισχύει ένα ιδιόμορφο κανονιστικό πλαίσιο. Ισχύουν εκτός των ιδιαίτερων ρυθμίσεων που επιβάλλει ο «Αθλητικός Νόμος» και οι ρυθμίσεις του Νόμου περί Ανωνύμων Εταιρειών (Κ.Ν. 2190/1920). Το άρθρο 29 ορίζει στην παράγραφο 3 ότι η λύση και εκκαθάριση μιας Α.Ε. απαιτεί Γ.Σ. με απαρτία τουλάχιστον 2/3 του Μετοχικού Κεφαλαίου. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η επόμενη μετά 10 μέρες Γ.Σ. πρέπει να έχει απαρτία τουλάχιστον 1/2 του Μετοχικού Κεφαλαίου. Αν και τότε δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία η τελευταία Γ.Σ. μετά από 10 μέρες πρέπει να έχει απαρτία τουλάχιστον 1/3 του Μετοχικού Κεφαλαίου (παράγραφος 4). Τα ποσοστά αυτά εφαρμόζονται ανάλογα και στην πλειοψηφία η οποία απαιτείται για την λήψη απόφασης.

Έτσι όταν έφτασε η ώρα να μπεί μπροστά η λύση και εκκαθάριση της πρώην Κ.Α.Ε. έπρεπε να συγκληθεί Γ.Σ. των μετόχων, η οποία θα είχε απαρτία αν εκπροσωπούνταν τα 2/3 του Μετοχικού Κεφαλαίου. Στην πρώτη εκείνη Γ.Σ. εκπροσωπήθηκε το 100% αφού παρευρέθη η πλευρά Φιλίππου (90%) και η Ερασιτεχνική. Στην Γ.Σ. εκείνη η πλευρά Φιλίππου αιτήθηκε (και πέτυχε) αναβολή ενός μηνός ασκώντας τα εκ του νόμου απορρέοντα δικαιώματα της.

Στην μετά από έναν μήνα Γ.Σ. ο μόνος μέτοχος που παρέστη ήταν η Ερασιτεχνική με το 10% της. Η πλευρά Φιλίππου δεν εκπροσωπήθηκε ούτε με εκπρόσωπο ούτε εξουσιοδότησε κάποιον να την εκπροσωπήσει. Θυμόμαστε πως η δεύτερη αυτή Γ.Σ. χρειαζόταν απαρτία 1/2 του Μετοχικού Κεφαλαίου την οποία προφανώς και δεν διέθετε. Παρά ταύτα προχώρησε στην λήψη απόφασης με την οποία η πρώην Κ.Α.Ε. λυόταν και έμπαινε σε εκκαθάριση ορίζοντας και τους εκκαθαριστές της. Φυσικά για να έχει τυπική ισχύ η απόφαση αυτή θα έπρεπε να κατατεθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο στη συνέχεια θα το δημοσίευε στο Γ.Ε.ΜΗ.

Στη συνέχεια ο Αλεξίου υπέβαλλε το εν λόγω πρακτικό το οποίο φυσικά δεν πέρασε τον έλεγχο νομιμότητας στον οποίο υπεβλήθη εφ’ όσον δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις των παραγράφων 3 & 4 του άρθρου 29 του Κ.Ν. 2190/1920. Ήταν προφανές ότι η Κ.Α.Ε. δεν μπορούσε να τεθεί σε λύση και εκκαθάριση μόνο με το 10% του Σωματείου γιατί αυτό θα σήμαινε πως η εκάστοτε ιδιοκτησία θα ήταν εκτεθειμένη στις διαθέσεις του Προέδρου του Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής.

Εκτός όμως από την υποβολή του Πρακτικού της Γ.Σ. πρέπει για να θεωρηθεί τελειωμένη η δουλειά να υποβληθεί και ο Ισολογισμός Λήξης και Εκκαθάρισης και τέλος να υποβληθεί Πρακτικό Γ.Σ. με το οποίο θα εγκρίνεται ο Ισολογισμός Εκκαθάρισης. Αν και η σειρά είναι αυτή που δόθηκε παραπάνω, πολύ συχνά υποβάλλονται στο Υπουργείο όλα τα παραπάνω την ίδια μέρα. Ωστόσο η σημερινή Ιστορία σταματά εδώ. Τι έγινε με τους εκκαθαριστές και τον Ισολογισμό Λήξης και Εκκαθάρισης θα το αφηγηθούμε την επόμενη φορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαδικασία όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε (καθώς αν είχε ολοκληρωθεί θα είχε διαγραφεί η πρώην Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. από τα Μητρώα Ανωνύμων Εταιρειών) αλλά και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ποτέ.

 

27 Φλεβάρη 2016
παρατηρητήριο.

          

Διαβάστηκε 5721 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ: ΠΩΣ Ο ΑΛΕΞΙΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ Κ.Α.Ε. Α.Ε.Κ. (ΙΣΤΟΡΙΑ Ν. 1)