Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΞΥΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
(ΞΥΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ)

Στ’ απόνερα (ή τους μετασεισμούς αν προτιμάτε) τόσο της «συνάντησης των ιδιοκτητών» όσο και της «συνάντησης των μικρών/Φιλιππινέζων» πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα θα γραφτούν για τις προτάσεις που κατατέθηκαν σ’ αυτές. Προτού τις σχολιάσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι και να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας. Η κατάσταση στο Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο είναι αντίστοιχη της γενικότερης κατάστασης της Χώρας. Στο κάτω-κάτω οι ίδιοι άνθρωποι δραστηριοποιούνται, άνθρωποι οι οποίοι είναι γηγενείς και δεν ήρθαν από αλλού (το εξωτερικό ή το Διάστημα). Συνεπώς ισχύει απόλυτα η ρήση: «Αυτή η στάνη τέτοιο τυρί βγάζει».

Έχουμε πολλάκις επιχειρηματολογήσεις σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές στο Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο. Έχουμε γράψει (και προτείνει) για αλλαγές οι οποίες θ’ άλλαζαν τη συνολική δομή του και δεν θα έξυναν μόνο την επιφάνεια όπως οι προτεινόμενες από τις ίδιες τις ομάδες. Τις αλλαγές αυτές ακόμη και να ήταν πρόθυμες οι ομάδες να τις συζητήσουν/προτείνουν θα έπρεπε να τις επιβάλλει το Κράτος, το οποίο στη συνέχεια και θα έπρεπε να εγγυάται την σωστή εφαρμογή τους.    

Έχουμε επιχειρηματολογήσει ότι το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο είναι ένας ακόμη τομέας οικονομικής/επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως τέτοιος θα έπρεπε ν’ αντιμετωπίζεται. Έχουμε γράψει για την ανάγκη ρύθμισης αυτού του τομέα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να μην μπορεί να είναι κανείς ασύδοτος και κατά συνέπεια ατιμώρητος. Αφού λοιπόν το Ελληνικό Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο είναι ένας ακόμη τομέας οικονομικής/επιχειρηματικής δραστηριότητας, τότε η Ε.Π.Ο. είναι αντίστοιχη ενός Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και οι ενώσεις των ομάδων (SUPER LEAGUE, FOOTBALL LEAGUE, Ε.Π.Σ.) είναι οι 3βάθμιες, 2βάθμιες και πρωτοβάθμιες Επαγγελματικές Οργανώσεις.

Επανερχόμενοι τώρα στην αφορμή του σημερινού μας κειμένου έχουμε να σχολιάσουμε ότι όλες οι προτάσεις (εκτός αυτής για επαγγελματική διαιτησία) υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν την οικονομική δυσπραγία των ομάδων, ειδικότερα των μικρότερων. Παραπέμπουν και θυμίζουν έντονα την επιβολή φορολογικών μέτρων για την αύξηση των Δημοσίων Εσόδων. Αυτό που λέμε σε απλά Ελληνικά είναι ότι από τις προτάσεις αυτές δεν προκύπτει (δημιουργείται) νέος πλούτος αλλά απλά αναδιανέμεται διαφορετικά ο ήδη υπάρχων.

Συνεπώς το αποτέλεσμα που θα έχουν αυτές οι προτάσεις θα είναι μόνο μεσοπρόθεσμο και στην πορεία θ’ αποδειχθούν αναποτελεσματικές στον βαθμό που δεν αντιμετωπίζονται και οι υπόλοιπες παθογένειες του Ελληνικού Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου κάποιες από τις οποίες επιβαρύνουν το (πραγματικό) κόστος λειτουργίας των ομάδων. Δεν θα λυθούν τα οικονομικά προβλήματα των μικρότερων ομάδων από την χρηματοδότηση τους από ποσοστό του marketpull (εμπορικών εσόδων) των ομάδων που παίζουν στην Ευρώπη. Ούτε θ’ αλλάξουν πολλά πράγματα αν μοιράζονται διαφορετικά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αν το πρωτάθλημα δεν γίνει ανταγωνιστικότερο και πιο ενδιαφέρον. Η πρόταση για επαγγελματική διαιτησία μπορεί μεν να βελτιώσει κάπως τα πράγματα, αλλά για ν’ αλλάξει πραγματικά κάτι θα πρέπει ν’ αλλάξει και το υπόλοιπο διαιτητικό πλαίσιο (π.χ. πως γίνεται κάποιος διεθνής).

Για όσους έχουν αντιληφθεί την ανάγκη συνολικής ρύθμισης του χώρου του ποδοσφαίρου αλλά δεν το έχουν σκεφτεί πολύ παραθέτουμε σειρά κειμένων μας που διαπραγματεύονται το ζήτημα:

Επειδή όμως όταν κάποιος ασχολείται με τα «τεχνικά ζητήματα» ενός θέματος υπάρχει ο κίνδυνος να «χαθεί» σ’ αυτά ξεχνώντας γιατί κάνει ότι κάνει (το κίνητρο) και να μην ξαναβρεί ποτέ πια τον δρόμο του, παραθέτουμε το επόμενο κείμενο μας για να του θυμίζει γιατί πρέπει ν’ ασχοληθεί μ’ όλα τα παραπάνω:

Ειλικρινά ελπίζουμε κάποιος από την παρούσα (μέχρι την επόμενη) κυβέρνηση να κατανοήσει ακόμη και τώρα την ανάγκη αλλαγής του νομικού πλαισίου των Α.Α.Ε. (Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.) σήμερα και να μην την παραπέμψουν στις καλένδες, γιατί τότε θα είναι πολλαπλά υπεύθυνοι σε σχέση με όλους τους προηγούμενους.

 

23 Μάρτη 2016
παρατηρητήριο.

 

Διαβάστηκε 4571 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΚΑΙ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΞΥΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ)