Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 5 ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ - ΜΕΡΟΣ Α' (ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΜΑΟΥΝΙΕΡΗΔΕΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 5 ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ - ΜΕΡΟΣ Α'
(ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΜΑΟΥΝΙΕΡΗΔΕΣ)

Γνωρίζουμε από παληά ότι η θάλασσα ήταν ένα από τα προνομιακά πεδία οικονομικής δραστηριότητας της Φυλής μας. Παραδοσιακά οι Έλληνες διακρίνονταν ως μεταφορείς εμπορευμάτων στη Μεσογειακή λεκάνη, δουλεία δύσκολη και απαιτητική που αναλόγως των συνθηκών άφηνε πολλά λεφτά. Η ιδιαιτερότητα του μεταφορέα (χερσαίου ή θαλάσσιου) είναι ότι έχει ανάγκη οι δουλειές των βιομηχανιών να πηγαίνουν καλά και να συνεχίζουν έτσι για μεγάλες περιόδους. Έχει επίσης ανάγκη την ύπαρξη σχετικά σταθερών συνθηκών έτσι ώστε να είναι δυνατός κάποιου είδους προγραμματισμός.

Το επάγγελμα του μεταφορέα (ειδικά του θαλάσσιου) είναι δύσκολο αφού για να είναι κάποιος επιτυχημένος σ’ αυτό πρέπει να είναι σε θέση να συνυπολογίζει κάθε φορά πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Οι θαλάσσιες μεταφορές υποτίθεται ότι αφήνουν πολλά λεφτά επειδή η φορολογία των πλοιοκτητών είναι χαμηλότερη από αυτή που επιβάλλεται σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από παληά πλοιοκτητών οι οποίοι δαπάνησαν πολλά λεφτά για το «κοινό καλό». Στην σύγχρονη εποχή προνομιακός χώρος όσων από αυτούς θέλουν να «προσφέρουν» είναι ο χώρος του Αθλητισμού. Δεκάδες πλοιοκτήτες (μικροί και μεγαλύτεροι) έχουν αναλάβει ομάδες και διαχειρίζονται για χρόνια την τύχη τους.

Τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι των Π.Α.Ο., Α.Ε.Κ. και Γαύρου βρέθηκαν (έστω και για μικρό διάστημα) ή/και βρίσκονται πλοιοκτήτες. Ο Πατέρας στον Π.Α.Ο., ο «Διοικητικός Ηγέτης» της Α.Ε.Κ. Μελισσανίδης και ο Μαρινάκης στον Γαύρο. Από τον οπαδικό τύπο οι παραπάνω προβάλλονται (ή προβλήθηκαν στην περίπτωση των του Πατέρα) σαν οι ιδανικοί ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια για να κάνουν την ομάδα «μεγάλη». Έτσι οι επιχειρηματικές τους επιτυχίες πανηγυρίζονται σαν να είναι της ομάδας. Κατ’ ανάγκη οποιαδήποτε είδηση θ’ ανέτρεπε την εικόνα της παντοδυναμίας του μαουνιέρη αποσιωπάται ή καλύτερα αφήνεται στους αντίπαλους να την αναδείξουν με τον οπαδικό τύπο να προσπαθεί στη συνέχεια να την ανασκευάσει (να χρυσώσει το χάπι).

Διαβάσαμε τελευταία την είδηση σχετικά με την πτώση της τιμής της μετοχής της ναυτιλιακής CAPITAL ιδιοκτησίας Μαρινάκη. Η τιμή της μετοχής η οποία διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης έπεσε σε μια μέρα κατά 29,3% εξαιτίας της ανακοίνωσης από την εταιρεία κακών οικονομικών αποτελεσμάτων (βλέπε εδώ). Με αφορμή αυτή την είδηση ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε την ανάλυση πέντε Ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίες διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Οι εταιρείες αυτές είναι οι:

 • AEGEAN ιδιοκτησίας Μελισσανίδη.
 • CAPITAL ιδιοκτησίας Μαρινάκη.
 • SAFE BULKERS ιδιοκτησίας Χατζηιωάννου.
 • STAR BULK CARRIERS ιδιοκτησίας Παππά.
 • GENKO ιδιοκτησίας Γεωργιόπουλου (συνεργάτη του Μελισσανίδη) η οποία τον Ιούλη του 2015 απορρόφησε με ανταλλαγή μετοχών την BALTIC.

Ειδικά για την απορρόφηση με ανταλλαγή μετοχών της BALTIC από την GENKO πρέπει να σημειώσουμε ότι η τελευταία διήνυσε ένα περιπετειώδες 2014 όταν το Δικαστήριο Πτωχεύσεων των Η.Π.Α. δέχτηκε το Σχέδιο Αναδιοργάνωσης Πιστωτών της εταιρείας όπως μας πληροφορεί η εταιρική της ιστοσελίδα (βλέπε εδώ). Το 2015 και συγκεκριμένα στις 17 Ιούλη η BALTIC απορροφήθηκε από την GENKO με ανταλλαγή μετοχών που πρόσφερε η τελευταία στους μετόχους της πρώτης. Σχετικά με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της BALTIC στην τελευταία της συνεδρίαση μπορείτε να δείτε εδώ. (Επιπρόσθετα για την BALTIC μπορείτε να δείτε εδώ την Ετήσια Αναφορά της στην Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που υποβλήθηκε το 2015 και αφορά το 2014 όπως και το ρεπορτάζ σχετικά με την ολοκλήρωση της  συγχώνευσης/απορρόφησης.

Θυμάστε τιν θόρυβο που (σκόπιμα) είχε προκληθεί πριν από 2 χρόνια από αυτό το δημοσίευμα το οποίο αναπαρήχθηκε στις οπαδικές ιστοσελίδες από την οικονομική που το είχε πρωτοπαρουσιάσει. Εκείνο το δημοσίευμα το είχαμε σχολιάσει παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και την χρηματιστηριακή ανάλυση της AEGEAN (βλέπε εδώ).

Πριν την παράθεση των αριθμών που ακολουθούν πρέπει να σημειώσουμε πως αυτοί έχουν σχετική μόνο (ενδεικτική) αξία καθώς δεν δραστηριοποιούνται όλες οι εταιρείες που επιλέξαμε στον ίδιο κλάδο. Οι SAFE BULKERS, STAR BULK CARRIERS & GENKO κατατάσσονται στον «Ναυτιλιακό» Κλάδο (MARINE), ενώ η AEGEAN και η CAPITAL στον «Πετρελαϊκό» Κλάδο (OIL, GAS & CONSUMABLE FUELS). Στο τέλος του κειμένου δίνονται οι σύνδεσμοι κάθε εταιρείας μέσω των οποίων μπορείτε μόνοι σας να παρακολουθείτε την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών για καθεμιά τους.

Στον πίνακα που ακολουθεί δίνονται τα βασικά μεγέθη κάθε χρηματιστηριακής ανάλυσης όπως:

 • Τιμή κλεισίματος μετοχής 13ης Μάη 2016.
 • Μέσος όρος ημερήσιων συναλλαγών (πόσες μετοχές αλλάζουν χέρια).
 • Κεφαλαιοποίηση ή αλλιώς η χρηματιστηριακή Αξία της εισηγμένης εταιρείας (το γινόμενο της τιμής κλεισίματος επί του συνόλου των μετοχών).

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΤΙΜΗ

Μ.Ο. ΗΜ

ΚΕΦ/ΣΗ

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

GENKO SHIPPING & TRADING LTD

0,50

387.000

40,45

ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

STAR BULK CARRIERS CORPORATION

0,74

514.300

155,57

ΠΑΠΠΑΣ

SAFE BULKERS INCORPORATED

0,93

272.600

77,68

ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

CAPITAL PRODUCT PARTNERS LP

2,58

1.323.500

320,64

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INCORPORATED

7,12

183.000

341,43

ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ

         

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

       

ΤΙΜΗ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ 13/05/2016

       

Μ.Ο.ΗΜ: ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

       

ΚΕΦ/ΣΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (ΤΙΜΗ Χ ΣΥΝ. ΜΕΤΟΧΩΝ) ΣΕ ΕΚ. $

       

ΑΛΛΙΩΣ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ

       

 

 Ο επόμενος πίνακας μάς δείχνει την αξιολόγηση σε 6 κατηγορίες χρηματιστηριακής ανάλυσης:

 • GROWTH: ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ) ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
 • TOTAL RETURN: ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • EFFICIENCY: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 • PRICE VOLATILITY: ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΙΜΗΣ (ΜΕΤΟΧΗΣ)
 • SOLVENCY: ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ
 • INCOME: ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΜΕΡΙΣΜΑ) ΜΕΤΟΧΗΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ

GROTH

T. RET.

EFFIC.

PR. VOL.

SOLV.

INC.

TOTAL

GENKO SHIPPING & TRADING LTD

0,5/5

0,5/5

1/5

0,5/5

0,5/5

0,5/5

3,5/25

STAR BULK CARRIERS CORPORATION

2/5

1,5/5

1/5

0,5/5

0,5/5

0,5/5

6/25

SAFE BULKERS INCORPORATED

0,5/5

1,5/5

1,5/5

0,5/5

1/5

4,5/5

9,5/25

CAPITAL PRODUCT PARTNERS LP

5/5

0,5/5

3/5

0,5/5

3/5

5/5

14/25

AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INCORPORATED

2/5

2/5

3/5

2,5/5

2/5

3/5

14,5/25

               

ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

             
               

GROWTH: ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ) ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

             

TOTAL RETURN: ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΤΟΧΗΣ

             

EFFICIENCY: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

             

PRICE VOLATILITY: ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΤΙΜΗΣ (ΜΕΤΟΧΗΣ)

             

SOLVENCY: ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ

             

INCOME: ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΜΕΡΙΣΜΑ) ΜΕΤΟΧΗΣ

             

 

Στις παραπάνω κατηγορίες ισχύει ότι όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία τόσο καλύτερα είναι. Αν θέλαμε με βάση την παραπάνω βαθμολογία να κατατάξουμε ανάλογα τις εταιρείες θα είχαμε την εξής σειρά:

 • AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INCORPORATED
 • CAPITAL PRODUCT PARTNERS LP
 • SAFE BULKERS INCORPORATED
 • STAR BULK CARRIERS CORPORATION
 • GENKO SHIPPING & TRADING LTD

Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται το Α' Μέρος της χρηματιστηριακής ανάλυσης των πέντε Ελληνικών συμφερόντων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Ν. Υόρκης. Μεθαύριο στο Β' Μέρος θα παρουσιάσουμε τα οικονομικά μεγέθη των εταιρειών καθώς και την αξιολόγηση τους πάντα σε σχέση με τις άλλες εταιρείες του Κλάδου δραστηριότητας τους. Υπενθυμίζουμε ότι AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INCORPORATED & CAPITAL PRODUCT PARTNERS LP ανήκουν στον «Πετρελαϊκό» Κλάδο (OIL, GAS & CONSUMABLE FUELS), ενώ SAFE BULKERS INCORPORATED, STAR BULK CARRIERS CORPORATION & GENKO SHIPPING & TRADING LTD κατατάσσονται στον «Ναυτιλιακό» Κλάδο (MARINE).

Ακολουθούν οι σύνδεσμοι Αμερικανικής χρηματιστηριακής ιστοσελίδας για κάθε μια από τις πέντε Ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης.

(Σημείωση: Τα δεδομένα στους συνδέσμους που δίνω παρακάτω ανανεώνονται συνεχώς. Άρα τα δεδομένα αυτά -όσα δεν αφορούν στην ανά 3μηνο αξιολόγηση- θα έχουν αλλάξει από την στιγμή που ανέβηκε το παρόν κείμενο.) 

GENKO SHIPPING & TRADING LTD

STAR BULK CARRIERS CORPORATION

SAFE BULKERS INCORPORATED

CAPITAL PRODUCT PARTNERS LP

AEGEAN MARINE PETROLEUM NETWORK INCORPORATED

 

ΤΕΛΟΣ Α' ΜΕΡΟΥΣ

 

16 Μάη 2016
παρατηρητής 1.

 

 

Διαβάστηκε 4889 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 5 ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ - ΜΕΡΟΣ Α' (ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΜΑΟΥΝΙΕΡΗΔΕΣ)