Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ (ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ) ΜΕΡΟΣ Α΄

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ
(ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α':

ΤΟ "ΠΑΘΗΤΙΚΟ" ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Δεν μπορεί να καταλογίσει κάποιος στα σοβαρά –εκτός αν είναι κακόπιστος– κακές προθέσεις στον Α. Αλεξίου. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να μην σκεφθούμε ότι κάποιες φορές με τον τρόπο που δρά αδικεί τον εαυτό του και τελικά και την προσπάθεια που κάνει και αυτό είναι κρίμα γιατί χρειάζονται στο σωματείο μας άτομα με ήθος.

Ο κος Αλεξίου λοιπόν έδωσε συνέντευξη στον Κ. Κετσετζόγλου στο ΑΕΚ365 στις 15 Μάη 2014. Στη συνέντευξη του αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα στα οποία εμπλέκεται η Ερασιτεχνική τόσο όσο αυτός επέλεξε να το κάνει, και όπως ήταν αναμενόμενο δεν δέχθηκε ιδιαίτερη πίεση από τον δημοσιογράφο (με ή χωρίς εισαγωγικά αναλόγως της επιλογής σας) σε κανένα σημείο της συνέντευξης. Ουσιαστικά η συνέντευξη αποτελούσε τον Απολογισμό του Δ.Σ. όπως θα παρουσιαζόταν στην Απολογιστική Γ.Σ. του 2013. Ακόμα όμως κι έτσι βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα από αυτήν, τα οποία παραθέτουμε ανά θέμα παρακάτω.

ΤΟ «ΠΑΘΗΤΙΚΟ» ΥΨΟΥΣ 9.650.000 ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Συνέντευξη Α. Αλεξίου Μέρος Α΄

Ακόμη και επαγγελματίες λογιστές συχνά μπερδεύουν τις τελείως διαφορετικές έννοιες του «χρέους» και του «παθητικού». Ναι μεν το παθητικό είναι οι υποχρεώσεις (χρέη) μιας εταιρείας ή στην περίπτωση μας της Ερασιτεχνικής, αλλά δεν είναι ούτε του ίδιου τύπου όλα τα χρέη ούτε έχουν την ίδια σημασία. Συνεπώς το ποσό των 9.650.000 (9.633.193,86 στην πραγματικότητα) που αφορά το σύνολο του παθητικού είναι παραπλανητικό. Παρακάτω δίνουμε τα βασικά νούμερα του παθητικού, προκειμένου να βγάλετε τα σωστά συμπεράσματα:

Το σύνολο των υποχρεώσεων (χρεών) ήταν στις 31/12/2012: 7.584.548,85 ευρώ, το οποίο αναλύεται ως εξής:

Προμηθευτές (με J & P AVAX)

3.159.994,75

Πιστωτές διάφοροι (παίκτες, εργαζόμενοι)

2.334.633,71

Προκαταβολές πελατών

1.616.976,93

Ασφαλιστικά Ταμεία

61.409,58

Δημόσιο

29.802,89

Σύνολο

7.584.548,85

Σχετικά με το τελευταίο κονδύλι πρέπει να εξηγήσουμε τι σημαίνει, για να πάρετε μια ιδέα του πως λειτουργούν τα πράγματα. Η Ερασιτεχνική έχει λάβει προκαταβολές από «πελάτες» της 1,6 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι να εκδώσει τα σχετικά τιμολόγια πρέπει να τα εμφανίζει στο παθητικό ως υποχρεώσεις της, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να χρειαστεί να επιστραφούν σε αυτούς. Τώρα ποιοι είναι αυτοί οι «πελάτες», οι οποίοι έδωσαν αυτές τις προκαταβολές (προφανώς έναντι χορηγιών) δεν μπορεί κανείς να πεί με βεβαιότητα, εκτός και αν αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ., αφού για την λογιστική αποτύπωση και παρακολούθηση των ποσών αυτών υπάρχει ξεχωριστός λογαριασμός στο λογιστικό σχέδιο της Ερασιτεχνικής για καθένα τους. Γιατί η Ερασιτεχνική δεν εκδίδει τα τιμολόγια; Προφανώς επειδή αν το κάνει θα πρέπει να πληρώσει το Φ.Π.Α. που αναλογεί σε αυτά στην Εφορία. Πιθανότατα όμως όλο αυτό το ποσό το έχουν ήδη ξοδέψει (μαζί με το αναλογούν Φ.Π.Α.) και έτσι βρίσκονται σε αδυναμία να εκδώσουν τα τιμολόγια. Βέβαια δεν θα πρέπει να σας παραξενέψει αν στην πορεία οι «πελάτες» της Ερασιτεχνικής της τα χαρίσουν, διαγράφοντας τα από τις απαιτήσεις των εταιρειών τους και συνακόλουθα το ίδιο κάνει και το Σωματείο μας πραγματοποιώντας μάλιστα και κέρδη!!!

Το υπόλοιπο του ποσού που ο κος Αλεξίου αναφέρει σαν «παθητικό 9.650.000» δεν αφορά υποχρεώσεις της Ερασιτεχνικής, τουλάχιστον όχι με την έννοια που αντιλαμβάνεται ο πολύς κόσμος, και δεν είναι εδώ ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος για ν’ αναλύσουμε το θέμα παραπάνω.

Δεδομένου όμως ότι με την J & P AVAX βρίσκονταν στα δικαστήρια γιατί δεν αναγνώριζαν το χρέος (το οποίο όμως ήταν καταχωρημένο στα βιβλία) το «άνοιγμα» που έχριζε άμεσης αντιμετώπισης ήταν κάτι πάνω από 2,3 εκατομμύρια αυτά των «διάφορων πιστωτών».

Από την άλλη πλευρά του Ισολογισμού της χρήσης 1/1/2012 ως 31/12/2012 υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κονδύλι υπό τον τίτλο «χρεώστες διάφοροι» το οποίο φθάνει το ποσό των 3.578.000 ευρώ. Το κονδύλι αυτό είναι από την ανάποδη ότι είδαμε στο παθητικό ως «προκαταβολές πελατών». Το ποσό των 3.578.000 είναι απαιτήσεις από εταιρείες με τις οποίες η Ερασιτεχνική είναι είτε συνδεδεμένη (Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.) είτε έχει απαιτήσεις από αυτές βάσει συμβάσεων (EMPIRE A.E.), είτε προκαταβολές που έχει εκταμιεύσει για διάφορους λόγους όπως π.χ. έχει δώσει το Σωματείο λεφτά για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό και περιμένει να του αποδώσουν λογαριασμό ή προκαταβολές σε παίκτες. Στήν περίπτωση που αφορά απαιτήσεις από τις Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. και EMPIRE A.E., το αντίστοιχο ποσό θα πρέπει να διαγραφεί. Μην σας φανεί παράξενο αν κάποια στιγμή διαγραφεί όλο ή το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, παράγοντας έτσι ζημιές. Το έχει κάνει άλλωστε στο παρελθόν και η υπό εκκαθάριση Π.Α.Ε.

Σημείωση 1η: Υπάρχουν και άλλα πολύ ενδιαφέροντα κονδύλια στον Ισολογισμό της Ερασιτεχνικής για τα οποία θα γράψουμε σε νέο μας άρθρο.

Σημείωση 2η: Στην περίπτωση της J & P AVAX θ’ αναφερθούμε ξεχωριστά γιατί έχει ενδιαφέρον για την καλύτερη κατανόηση κάποιων ουσιαστικών λεπτομερειών.

Σχετικά με τα υπόλοιπα που αναφέρει ο κος Αλεξίου υπάρχουν ενστάσεις για το ύψος κάποιων οφειλών όπως για παράδειγμα για την οφειλή του 1 εκατομμυρίου του ανδρικού βόλλεϋ, το χρέος του οποίου σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι μαζί με τους τόκους κάτι παραπάνω από 500 χιλ.(τόσο είναι λογιστικοποιημένο στα βιβλία του Σωματείου). Η φράση του κου Αλεξίου: «Ωστόσο το σημαντικότερο είναι να δούμε τι παραλάβαμε ουσιαστικά και όχι τι παραλάβαμε λογιστικά.», δείχνει ασυγχώρητη άγνοια και μας προβληματίζει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον τρόπο λειτουργίας του λογιστηρίου και άρα στα επισήμως τηρούμενα βιβλία του Σωματείου. Από την άλλη αν μία απαίτηση δεν έχει καταχωρηθεί στα βιβλία της Ερασιτεχνικής, προφανώς δεν είναι κατ’ αρχάς αναγνωρισμένη από αυτήν και άρα δεν αποτελεί υποχρέωση της. Αλλιώς θα φτάσουμε στο παράλογο αποτέλεσμα το Σωματείο να έχει πληρώσει στους Προμηθευτές και τους Πιστωτές του περισσότερα απ’ όσα τους οφείλει. Το μόνο ελαφρυντικό που μπορούμε να του αναγνωρίσουμε –προς το παρόν– είναι ότι ο τελευταίος Ισολογισμός της Ερασιτεχνικής ήταν μέχρι 31/12/2012 και το τελευταίο Δ.Σ. ανέλαβε τον Ιούνιο του 2013 και δυστυχώς δεν έχουμε ενημέρωση για το διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο 2013.

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ»

Συνέντευξη Α. Αλεξίου Μέρος Β΄

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μπούμε στην προσπάθεια ν’ αντικρούσουμε οτιδήποτε απ’ όσα δήλωσε για την οικονομική του συνεισφορά είτε με την εισφορά μετρητών, είτε με την παραίτηση από την αμοιβή του για τις νομικές υπηρεσίες του στην Ερασιτεχνική σχετικά με υποθέσεις της τις οποίες χειρίστηκε ή χειρίζεται ακόμη. Όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά γιατί δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τα λεγόμενα του, αφού οποιαδήποτε προσπάθεια διασταύρωσης τους αυτονόητα προϋποθέτει την πρόσβαση στα βιβλία της Ερασιτεχνικής και τ’ αντίστοιχα παραστατικά. Σημειώνουμε ωστόσο (αφού δεν είμαστε σε θέση να εκφράσουμε γνώμη) ότι υπάρχουν αρκετοί που αμφισβητούν την ακρίβεια των ποσών που δίνει ο κος Αλεξίου.

Αυτό όμως το οποίο θέλουμε να σημειώσουμε -πρίν αναφερθούμε στις «μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην Ερασιτεχνική»- είναι ότι η απάντηση του σχετικά με τους εργαζόμενους της Ερασιτεχνικής είναι επιπέδου πολιτικάντη και δεν λέει ουσιαστικά τίποτα. Το ακόμη καλύτερο είναι η αρχική ερώτηση του Κετσετζόγλου: «Επίσης πείτε μου αν το προσωπικό είναι απλήρωτο ή πληρώθηκε από τον κ. Λαζόπουλο όπως είχαμε διαβάσει σε μια ευχαριστήρια επιστολή των υπαλλήλων το καλοκαίρι...». Στην προσπάθεια του να αβαντάρει τον Αλεξίου αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των υπαλλήλων του Σωματείου μας στις 29 Αυγούστου 2013 (βλέπε εδώ) με την οποία τον ευχαριστούσαν για την έως τότε εξόφληση της μισθοδοσίας τους. Προφανώς ο χρόνος για τον Κετσετζόγλου περνά πολύ πιο αργά απ’ ότι για όλους εμάς τους υπόλοιπους και εκείνος βρίσκεται ακόμα στον Αύγουστο του 2013 (τουλάχιστον για το θέμα των απλήρωτων υπαλλήλων της Ερασιτεχνικής). Ίσως το μυαλό του να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός (βλέπε εδώ), αλλιώς δεν εξηγείται… Ίσως να είναι και σε θέση να μας εξηγήσει κατά ποία έννοια είναι διαφορετικό να σου χρωστάνε 9 μισθούς από το να σου χρωστάνε 9 μηνιάτικα (σταματήστε να γελάτε εσείς εκεί πίσω!).

Σημείωση 1η: Το διατρέξαν (που θα λέγανε και οι σπουδαγμένοι) χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2013 (οπότε και πληρώθηκαν για τελευταία φορά οι εργαζόμενοι) ως σήμερα (Μάη 2014) είναι όντως 9 μήνες. Άρα προς τι η προσπάθεια «λεκτικής εξαφάνισης» του ζητήματος; Εκτός και αν έχουν πρόβλημα στην αριθμητική.

Σημείωση 2η: Στο Α΄ Μέρος ο Αλεξίου αναφέρει ότι έχει πληρωθεί στο προσωπικό τόσο το Δώρο Χριστουγέννων του 2013 (1 μισθός), όσο και το Δώρο Πάσχα του 2014 (1/2 μισθός). Ειδικά αυτόν τον 1 1/2 μισθό δεν τον πλήρωσαν γιατί ήθελαν οι εργαζόμενοι στο Σωματείο «να κάνουν τουλάχιστον γιορτές σαν άνθρωποι» ή γιατί νοιάζονται γι’ αυτούς και τις υποχρεώσεις τους που έχουν μαζευτεί μετά από τόσο καιρό που είναι απλήρωτοι, αλλά για να γλυτώσουν την φυλακή (βλέπε εδώ).

Τώρα σχετικά με τις «μεγάλες αλλαγές» που βρίσκονται στον δρόμο (ελπίζουμε μόνο να μην έρχονται με τα πόδια), έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

 • Πράγματι από πλευράς οργάνωσης η Ερασιτεχνική μετά βίας είχε τα βασικά. Όμως τα τελευταία 6-7 χρόνια η ίδια ουσιαστικά «παρέα» ή «παράταξη» της οποίας και ο ίδιος ήταν μέλος (έστω και περιφερειακό) διοικεί, οπότε τις ευθύνες για όσα δεν υπήρχαν τις έχει η παράταξη με της οποίας τα ψηφουλάκια εκλέχτηκε και η οποία παίζει –όποτε χρειάζεται– και τον ρόλο του «προστάτη», εμποδίζοντας π.χ. άλλες υποψηφιότητες για το Δ.Σ.
 • Δεν διαφωνούμε με την ανάγκη για όσα οραματίζονται ο Αλεξίου & Σία, αλλά θα πρόκειται για την απόλυτη πράξη αλητείας αν αρχίσουμε ν’ ασχολούμαστε με τις οργανωτικές αλλαγές πρίν να εξοφληθούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι αθλητές όλων των τμημάτων του Σωματείου. Πως λέμε «βρακί δεν έχει ο κώλος μας, λουλούδια θέλει ο πούτσος μας»; Κάπως έτσι…

Τι όμως οραματίζεται ο Αλέξης (οχι ο Τσίπρας, ούτε αυτός του τραγουδιού); Ο Αλέξης Αλεξίου οραματίζεται (ξύπνιος ή κοιμισμένος δεν το ξεκαθάρισε) τα παρακάτω:

 • Κεντρική Οικονομική Διαχείριση.
 • Ενιαία Εμπορική Πολιτική.
 • Επαγγελματική οργάνωση του Τμήματος Επικοινωνίας και του Γραφείου Τύπου.
 • Αναδιάρθρωση των Ακαδημιών και των Υποδομών των τμημάτων του Σωματείου.
 • Τη λειτουργία μπουτίκ της Ερασιτεχνικής και ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop).
 • Τη σύσταση και λειτουργία Λέσχης Μελών Α.Σ. Α.Ε.Κ. & Λέσχης Μελών Φιλάθλων Α.Ε.Κ. με προνόμια (είδατε τι χάσατε εσείς οι 6 με τις χαζομάρες σας;).
 • Την ίδρυση (και λειτουργία) διαδικτυακού ΑΕΚ TV & AEK MEDIA GROUP.
 • Την ίδρυση (και λειτουργία) τμημάτων Α.Μ.Ε.Α.
 • Την λειτουργία εκθέσεων Α.Ε.Κ.
 • Την ίδρυση (και λειτουργία) Σχολών Αθλημάτων Α.Ε.Κ. και Διδασκαλίας Αξιών Α.Ε.Κ. (θα διδάσκονται μεταξύ άλλων τα γνωστικά αντικείμενα: πώς να διαγράφετε όσους δεν κάθονται καλά & η αξία του τραμπουκισμού στα πλαίσια της προάσπισης και υπεράσπισης των συμφερόντων της Α.Ε.Κ.).  
 • Την ίδρυση (και λειτουργία) Λεσχών Αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων φιλάθλων Α.Ε.Κ.
 • Την ίδρυση (και λειτουργία) Συλλόγου Παλαιμάχων Μπάσκετ.
 • Την ίδρυση (και λειτουργία) Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παλαιμάχων Α.Ε.Κ.
 • Την σύσταση υποτροφιών Α.Ε.Κ. (για να διευκολύνεται η εκμάθηση απ’ όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα των γνωστικών αντικειμένων της Σχολής Διδασκαλίας Αξιών Α.Ε.Κ.).

Για κάποια από τα παραπάνω (π.χ. τις Λέσχες) έχουμε ήδη αναφερθεί στο άρθρο μας «ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ.». Για την Ενιαία Οικονομική Διαχείριση, την Ενιαία Εμπορική Πολιτική και τη λειτουργία μπουτίκ της Ερασιτεχνικής που είναι αλληλεπικαλυπτόμενα θέματα μπορείτε να δείτε τα άρθρα μας «ΣΧΕΔΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΣΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ.» & «ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ (ΓΙΑΤΙ ΜΠΑΜΠΑ Η Α.Ε.Κ. ΕΧΕΙ 2 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑ-ΔΙΠΛΑ;)», αν και δεν αποκλείεται να επανέλθουμε αν προκύψει ανάγκη για κάτι από τα παραπάνω.

Πάντως οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε ότι στο διάστημα του πρώτου έτους της θητείας του νέου Δ.Σ. πέτυχαν να «δημιουργήσουν εκ του μηδενός» όπως υπονοεί τα παρακάτω:

«Όπως γνωρίζετε όταν παραλάβαμε τη Διοίκηση, δεν υπήρχε site, δεν υπήρχε Γραφείο Τύπου, δεν υπήρχε Κεντρική Διαχείριση, οι δε Ακαδημίες λειτουργούσαν και λειτούργησαν με τον τρόπο που μέχρι τώρα είχε υιοθετηθεί. Η μηχανογράφηση ως data base ανύπαρκτη, τα έσοδα μηδενικά, οικονομική και εμπορική διεύθυνση και τμήμα μάρκετινγκ δεν υπήρχε, σύστημα ticketing δεν υπήρχε, γενικά δεν υπήρχε τίποτα.».

Επειδή όμως –κατά την Ελληνική Μυθολογία– τα πάντα προήλθαν από το Χάος, πιστεύουμε ότι οφείλουν ν’ αποτίσουν «φόρο τιμής» στις προηγούμενες διοικήσεις για όσα τους κληροδότησαν (δηλαδή το Χάος) και να μη διαμαρτύρονται γι’ αυτό.

Απορία: Τί τους εμπόδιζε από το 2008 που ανέλαβαν την διοίκηση του Σωματείου (η ίδια παράταξη είναι ως σήμερα) να έχουν Κεντρική Οικονομική Διαχείρηση και Ενιαία Εμπορική Πολιτική; Τί τους εμπόδιζε να ιδρύσουν Σύλλογο Παλαιμάχων Μπάσκετ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Παλαιμάχων Α.Ε.Κ. (οι οποίοι θα συστεγάζονταν με την Ερασιτεχνική), ν’ αναβαθμίσουν τις Ακαδημίες και το Γραφείο Τύπου όσο τους επέτρεπαν τα οικονομικά τους; Προφανώς τώρα με τα πολύ περισσότερα έσοδα όπως της φετινής σεζόν από τα εισιτήρια του ποδοσφαίρου θα τους είναι ευκολότερο να τα κάνουν όλα τούτα.

 

ΤΕΛΟΣ Α' ΜΕΡΟΥΣ

20 Μάη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 7450 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ (ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ) ΜΕΡΟΣ Α΄