Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ; (ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ;
(ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ;)

Η Ιστορία μας διδάσκει ότι κάθε φορά που κυοφορείται μια αλλαγή (για οποιονδήποτε λόγο και αν προκλήθηκε) πάντα τα πράγματα εξελίσσονται λίγο ή πολύ διαφορετικά απ’ ότι τα υπολόγιζαν αυτοί που επεδίωκαν την αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια για οικονομικούς κυρίως (αλλά όχι μόνο λόγους) έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των ιδιοκτητών Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. Ο πόλεμος διεξάγεται όχι μόνο μεταξύ τους αλλά επίσης και μεταξύ κάποιων απ’ αυτούς και των Διοικήσεων των αντίστοιχων Ομοσπονδιών.

Όταν ανέλαβε ο Σταύρος Κοντονής είχε να διαχειριστεί μια ξεφωνημένη από τις υποθέσεις διαφθοράς Διοίκηση της Ε.Π.Ο. σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον το οποίο λόγω των επιπτώσεων της Κρίσης και αργότερα της Ύφεσης δεν έδειχνε καμία διάθεση να την υπερασπιστεί. Συνεπώς το μόνο που έπρεπε να κάνει ο Κοντονής ήταν να ξηλώσει απλώς την Διοίκηση και ταυτόχρονα να φτιάξει το νέο νομικό πλαίσιο για τον Ελληνικό Αθλητισμό συνολικά και τον Επαγγελματικό Αθλητισμό ειδικότερα.

Σήμερα που γράφεται αυτό το κείμενο ο Σταύρος Κοντονής έχει αποτύχει και στα δύο. Η Διοίκηση της Ε.Π.Ο. (αλλά κυρίως το σύστημα που λυμαίνεται το Ελληνικό Ποδόσφαιρο) είναι ακόμη εκεί. Το νέο νομικό πλαίσιο έχει παραπέσει κάπου μεταξύ Υπουργείου και Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (πάντως στην Βουλή δεν έχει φτάσει) όπου ακόμα τον μελετάνε για να δουν πόσες από τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περιέχει.

Υποτίθεται ότι οι εκλογές για την ανάδειξη της Διοίκησης της Ε.Π.Ο. είναι τον Οκτώβρη και ο Οκτώβρης δεν είναι μακρυά (τουλάχιστον αν κοιτάξεις το ημερολόγιο). Ωστόσο ενδέχεται οι εκλογές να είναι δίδυμες τον Οκτώβρη και τ’ αποτελέσματα τους να είναι διαφορετικά από τ’ αναμενόμενα. Είτε είναι βουλευτής Ζακύνθου ο Σταύρος Κοντονής και το κόμμα του στην Κυβέρνηση τον Νοέμβρη είτε όχι ο τότε (υπο)Υπουργός Αθλητισμού θα έχει μπροστά του σοβαρά ζητήματα ν’ αντιμετωπίσει.

Ο Σταύρος Κοντονής ακολούθησε μια αναποτελεσματική και χρονοβόρα τακτική στο θέμα του ξηλώματος της Διοίκησης της Ε.Π.Ο. (αφού 1 1/2 χρόνο μετά ελάχιστα έχει καταφέρει). Ενεπλάκη σε διαπραγματεύσεις με UEFA & FIFA και όπως συμβαίνει πάντα στις διαπραγματεύσεις κάτι θα πάρεις και κάτι θα δώσεις. Δεδομένης και της συγκυρίας κατά την οποία είναι ομολογημένη απ’ όλους η ανάγκη αλλαγής του αθλητικού νομικού πλαισίου τ’ αποτελέσματα των   διαπραγματεύσεων αυτών ενδέχεται να είναι περισσότερο σημαντικά απ’ ότι γενικώς πιστεύεται. Ενδέχεται ν’ αφορούν και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η οργάνωση του Πρωταθλήματος, η αδειοδότηση των ομάδων, ο έλεγχος της λειτουργίας των Α.Α.Ε. ενδέχεται άμεσα να προσδιοριστούν ξανά. Μόνο που τούτη τη φορά δεν θα έχει αποφασίσει τις αλλαγές το Κράτος (αφού θα έχει διαβουλευθεί με τους ενδιαφερόμενους) αλλά θα τις έχει αποδεχθεί ως προϊόν της διαπραγμάτευσης με UEFA & FIFA.   

Οι αλλαγές (ειδικά όταν είναι ριζικές) στον σημερινό «πολιτικώς ορθό» κόσμο που ζούμε σπανίως επιβάλλονται με διατάγματα του τύπου «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν…». Πλέον ο «σωστός» τρόπος προϋποθέτει την «προετοιμασία» του κοινού για τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, μειώνοντας έτσι το «πολιτικό κόστος». Για να καταργηθούν στην πράξη οι συναλλαγές με μετρητά έπρεπε πολίτες και επιχειρήσεις να υποστούν τα capital controls. Για ν’ αλλάξει η διοργανώτρια αρχή του Πρωταθλήματος και ο τρόπος αδειοδότησης των ομάδων πρέπει να υπάρξει ανάλογη «προετοιμασία» για να υπάρξουν όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω πρόβλημα με τις όποιες αλλαγές. Όχι τουλάχιστον μέχρι να γίνουν γνωστές οι (πάντα σημαντικές) λεπτομέρειες που καθορίζουν την έκβαση μιας διαδικασίας. Ούτε μου λέει τίποτα το γεγονός ότι οι αλλαγές που αρκετοί πλέον ψυχανεμιζόμαστε δεν περιλαμβάνονται στο νέο Σχέδιο Νόμου της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. Στο κάτω-κάτω υπάρχουν και οι τροπολογίες ή τα μίνι νομοσχέδια. Τι στην ευχή αφού ο Αθλητισμός εντάσσεται στο ίδιο Υπουργείο με την Παιδεία και τον Πολιτισμό όλο και κάποιο σχετικό Νομοσχέδιο θα βρίσκεται στην Βουλή όταν θα είναι έτοιμο το κλίμα για την «αλλαγή». Το πρόβλημα δεν είναι αυτό.

Το πρόβλημα είναι πως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα νικητής βγαίνει η Ε.Π.Ο. (ως μηχανισμός, ακόμα και αν χρειαστεί να βρεί καινούριους μπροστινούς) και όχι η Κυβέρνηση. Οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει από την πλευρά του ισχυρότερου από τους δύο πόλους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι πλανήτες κάνουν τα μικρότερα σώματα δορυφόρους τους μέσω του μηχανισμού της βαρύτητας. Γιατί το μόνο «όπλο» της Κυβέρνησης απέναντι στην Ε.Π.Ο. είναι η νομιμότητα. Αν η Ε.Π.Ο. αποκαθαρεί από τις παληές της αμαρτίες και αναμορφώνοντας το Καταστατικό και του Κανονισμούς της τα φέρει στη μορφή που πρέπει, ποια Κυβέρνηση θα της αρνηθεί το δικαίωμα να κάνει συνολικά κουμάντο στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο; Να διοργανώνει τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών; Ν’ αδειοδοτεί τις ομάδες και ν’ αποφασίζει για όλα τα σχετικά με το ποδόσφαιρο;

Όλος ο σαματάς που γίνεται τώρα δεν είναι για το ποιος θα κάνει τελικά κουμάντο (η Ε.Π.Ο. ή το Κράτος) αλλά για το ποια πρόσωπα που ασχολούνται με το Ελληνικό Ποδόσφαιρο συνολικά θα ελέγχουν τους μηχανισμούς της Ε.Π.Ο. Γιατί ακόμη και όλα τα μέλη του Δ.Σ. της δεν είναι όλα «το ίδιο Ε.Π.Ο.». Κάποιοι είναι «περισσότερο Ε.Π.Ο.» από κάποιους άλλους, μέχρι τουλάχιστον οι τελευταίοι που «είναι στην απέξω» ν’ αλώσουν το «σύστημα της Ε.Π.Ο.» οπότε θα είναι εκείνοι «περισσότερο Ε.Π.Ο.» από τους άλλους που τότε θα «είναι στην απέξω».

Αυτό όμως που είναι ακατανόητο, αλλά κυρίως απογοητευτικό είναι το περιστατικό της παραίτησης του νεοεκλεγέντα Προέδρου του Δ.Σ. της SUPER LEAGUE. Αν δεν πρόκειται για μια κακόγουστη φάρσα από την αρχή (την εκλογή του) ως τώρα τότε πρόκειται για τη συμπεριφορά ενός ανίκανου και ασπόνδυλου ανθρώπου ο οποίος αποδέχθηκε μια θέση για την οποία ήταν ακατάλληλος. Ο Στράτος (όχι ο δικός μας που δεν καταλαβαίνει από τέτοια) παραιτήθηκε λόγω υπερβολικής ευθιξίας.

Αν πιστέψουμε το ρεπορτάζ άνθρωπος του Γαύρου (αδιάφορο ποιος) μετέφερε τηλεφωνικά στον Πανόπουλο ότι «αίρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Προέδρου της SUPER LEAGUE». Στη συνέχεια ο Πανόπουλος επικοινώνησε με τν Στράτο στον οποίο και μετέφερε την θέση του Γαύρου. Ως συνέπεια των παραπάνω ο Στράτος αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του αφού δεν απολάμβανε πλέον της εμπιστοσύνης της ομάδας του Λιμανιού.

Είναι γνωστό πως ο Στράτος είναι επιλογή του Πανόπουλου. Είναι επίσης γνωστό ότι ο Πανόπουλος ανήκε παραδοσιακά στο στρατόπεδο του Γαύρου και ότι το τελευταίο διάστημα είχε πάρει σιγά-σιγά τις αποστάσεις του. Είναι τέλος γνωστός ο «ρυθμιστικός» ρόλος (ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα) που επέλεξε να λάβει μόλις μορφοποιήθηκε η ετερόκλητη «συμμαχία» που επιδιώκει την «αλλαγή» στην Ε.Π.Ο. Μπήκε μπροστάρης στην κίνηση των «12» η οποία κράτησε λιγότερο από μια σαπουνόφουσκα.  

Από την άλλη ο Στράτος έχει το προφίλ μάλλον ενός τεχνοκράτη παρά ενός ανθρώπου «μπαρουτοκαπνισμένου» ο οποίος έχει ανάγκη από ένα ήσυχο και σχετικά σταθερό περιβάλλον για να λειτουργήσει. Έτσι εξηγείται και η ευκολία με την οποία παραιτήθηκε, εκτός εάν (καθ)οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή από τον Πανόπουλο στον οποίο και χρωστά την θέση.

Το τι ειπώθηκε μεταξύ τους είναι ενδιαφέρον από ιστορική σκοπιά, αλλά αδιάφορο για τους σκοπούς του παρόντος κειμένου. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ως τώρα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

  • Είτε ο Στράτος ήταν μια βραχύβια «λύση ανάγκης» (μιας χρήσεως) μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος (προερχόμενος από «μεγάλη» ομάδα ή υποστηριζόμενος από κάποιον «μεγαλο-ιδιοκτήτη»).
  • Είτε ο Στράτος αποτελούσε μια φαινομενικά «κανονική» λύση μόνο που ούτε αυτός ούτε και οι υπόλοιποι από την «Αντιπολίτευση» γνώριζαν ότι αυτό δεν ίσχυε.

Στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα έχουν ενδιαφέρον, γιατί τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο Πανόπουλος παίζει «διπλό παιχνίδι». Δεδομένου ότι ο Στράτος ήταν δική του επιλογή (στην οποία συναίνεσαν και οι υπόλοιποι) είναι αυτονόητο ότι τον επηρεάζει (μια πιο ευγενική διατύπωση του «ελέγχει»). Από κει και πέρα το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια ικανοποιητική σκηνοθεσία μέσω της οποίας θα έμενε η SUPER LEAGUE χωρίς Πρόεδρο σ’ ένα ευαίσθητο χρονικά σημείο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αν παρέμενε Πρόεδρος της ο Στράτος τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Αλλά όπως και να το κάνουμε δεν θα υπήρχε μια διοικητικού τύπου εκκρεμότητα, η οποία όσο διατηρείται οδηγεί σε «ζυμώσεις» και στην διαμόρφωση νέων συμμαχιών και ενδεχομένως νέου τοπίου. Άσε που αυτή η εξέλιξη ευνόησε μόνο τον Γαύρο, αφού μόνο «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος», δίνοντας του χρόνο και λόγο (αιτία) να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές (και παζάρια) με τις υπόλοιπες ομάδες για το ζήτημα αυτό.

Κοντολογίς, κατά την γνώμη μου, ο Χρήστος Πανόπουλος είναι κάτι παραπάνω από μια «ιδιόρυθμη προσωπικότητα» (που θα ‘λεγε και ο Μπέος). Είναι ένας έξυπνος και ικανός παίκτης ο οποίος παίζει πάντα για το συμφέρον του ακόμη και όταν φαίνεται ότι στρατεύεται σε μια γενικότερη υπόθεση. Από την άποψη αυτή καλά θα κάνουν αυτοί της «Αντιπολίτευσης» να μην βασίζονται και πολύ πάνω του και να μην τον αφήνουν να συμμετέχει στην «φράξια» τους, γιατί μόνο χαμένοι θα βγουν από μια τέτοια συμπεριφορά. Όσα «έγκυρα» κι αν τους μεταφέρει και όσες «υπηρεσίες» τους προσφέρει αυτά είτε θα είναι παραπλανητικά, είτε θα είναι ενταγμένα στην προσωπική του στρατηγική.

Τελικά μια κρίσιμη παράμετρος από την οποία θα κριθεί εν μέρει το αποτέλεσμα των νέων συσχετισμών στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο είναι η απάντηση στο ερώτημα:

«Πόσο μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τον Χρήστο Πανόπουλο;»    

Το οποίο μετασχηματίζεται στο εξής:

«Η εδώ και κάποιο καιρό μεταστροφή του και η αλλαγή της στάσης του είναι αληθινή ή απλά προσχηματική;»  

Για μένα είναι προφανές πως η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα (την οποία θα έπρεπε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν από καιρό δώσει) κρίνει πολλά για το μέλλον του Ελληνικού Ποδοσφαίρου. Όσον αφορά εμάς τους «απέξω» σε λίγες μέρες θα μάθουμε και ποια ήταν η «σωστή» απάντηση και αν την έδωσαν οι «Αντιπολιτευόμενοι¨. Στο κάτω-κάτω τίποτα δεν μένει στο σκοτάδι (Non Velat Umbra Diem).

 

1 Σεπτέμβρη 2016
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 3897 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΠΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ; (ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ;)