Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (Η ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
(Η ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ)

Προχθές την Δευτέρα σε κείμενο μας σχολιάζαμε την παραβίαση από τον Μαρινάκη της απαγόρευσης «ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο» που του είχε επιβάλλει ο Εισαγγελέας (βλέπε εδώ). Σημειώσαμε ότι τα Μ.Μ.Ε. ασχολούνται με το πιο «πιασάρικο» θέμα, αυτό της προφυλάκισης ή πιο σωστά της «προσωρινής κράτησης» όπως μετονομάστηκε από το 1983 (προκειμένου να δοθεί έμφαση σον προσωρινό χαρακτήρα της και να μην θεωρείται ως ποινή/τιμωρία).

Όλο αυτό το διάστημα χύθηκε πολύ μελάνι και χρησιμοποιήθηκαν πολλά megabyteπροκειμένου οι μεν ν’ αποδείξουν ότι ξεκίνησε το ξήλωμα της «κόκκινης ποδοσφαιρικής χούντας» και οι δε προσπαθώντας να διαβεβαιώσουν πως η υπόθεση δεν έχει καμία βάση και πως ο «Πρόεδρος» δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Και οι μεν και οι δε ειρωνεύονταν αλλήλους προσπαθώντας είτε να ξεκαβλώσουν είτε να κρατήσουν την ψυχραιμία τους.

Στην προσπάθεια τους αυτή οι υπερασπιστές του Μαρινάκη (δημοσιογράφοι και οπαδοί) επαναλάμβαναν και επαναλαμβάνουν μονότονα ότι ο Πρόεδρος δεν θα έχει καμία επίπτωση και πως μετά από λίγο καιρό θα καταρρεύσει η εναντίον του σκευωρία.

Από την πλευρά τους έχουν απόλυτο δίκιο ν’ αντιδρούν έτσι. Πάει καιρός που είχαν μπλέξει με δικαστήρια και φυλακές οι Πρόεδροι και Ιδιοκτήτες της ομάδας του Λιμανιού και έχουν πλέον ξεμάθει. Άσε που με τον Κόκκαλη και τώρα με τον Μαρινάκη και την φαινομενική οικονομική δύναμη τους (αν είναι δικά τους τα λεφτά και δεν τα διαχειρίζονται γι’ άλλους που δεν πρέπει να φαίνονται) υπήρχε η πεποίθηση ότι τα «Αφεντικά του Γαύρου» όχι μόνο ήταν στο απυρόβλητο αλλά έκαναν ότι και όπως τους άρεσε.

Είτε από ασχετοσύνη, είτε από προσπάθεια συγκάλυψης (και ανύψωσης του Γαύρικου φρονήματος) οι δημοσιογράφοι-υπερασπιστές του Μαρινάκη δεν έδωσαν σημασία στην μοναδική επίπτωση που έχει από τώρα επιπτώσεις στον υπόδικο (αποκλείεται να μην παραπεμφθεί) Πρόεδρο-Ιδιοκτήτη τους. Σε κάθε φυσικό πρόσωπο το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ο θάνατος. Αμέσως μετά η στέρηση της ελευθερίας (φυλάκιση) και μετά όλα τα υπόλοιπα.

Όταν όμως το «φυσικό πρόσωπο» ασκεί «επιχειρηματική δραστηριότητα» τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τότε εκτός από τον θάνατο (από τον οποίο δεν γλυτώνει κανείς) και την φυλάκιση (από την οποία με καλούς δικηγόρους και με γνωριμίες/λαδώματα μπορεί να γλυτώσεις) ο «επιχειρηματίας» μας έχει να φοβάται και την διαπόμπευση. Πράγματι, η «καλή φήμη» είναι το μεγαλύτερο προσόν (εκτός του «επιχειρηματικού δαιμονίου») για κάποιον που επιχειρεί.

Κανείς δεν δανείζει κεφάλαια σε κάποιον με «κακή φήμη», εκτός και αν του τα δίνει για «ξέπλυμα». Κανένα χρηματιστήριο δεν δέχεται εταιρεία της οποίας ο Πρόεδρος-Ιδιοκτήτης έχει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και τον ξεφωνίζουν σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και εφημερίδες.  

Κοντολογίς οι επιπτώσεις από την πρόταση του Εισαγγελέα (αρχικά) και την παραπομπή σε δίκη (όπου να ‘ναι) είναι σοβαρές και είναι κυρίως -στη φάση αυτή τουλάχιστον- οικονομικές. Αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι μπαίνουν σε «δεύτερη μοίρα». Ίσα-ίσα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Νότιγχαμ Φόρεστ στον Μαρινάκη «ναυαγεί». Οι Αγγλικές Ποδοσφαιρικές Αρχές δεν φαίνονται διατεθειμένες να την εγκρίνουν και μετά από λίγο καιρό να προκύψει πρόβλημα από μια καταδίκη του Μαρινάκη για κακούργημα. Είναι άλλωστε ευκολότερο (και προτιμότερο) να προλαμβάνεις (όταν έχεις την ευκαιρία) παρά να θεραπεύεις. Και οι Άγγλοι έχουν την ευκαιρία να το κάνουν.

Παραμένοντας στον χώρο του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τις επιπτώσεις που θα έχουν οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες αποκαλύπτονται οικονομικά εγκλήματα. Η πιο προφανής επίπτωση –τώρα που έχουν κυκλοφορήσει ευρέως- είναι ν’ αρχίσουν να «ψάχνονται» όσοι συναλλάχθηκαν το τελευταίο διάστημα με την ομάδα του Λιμανιού. Ήδη η Γουέστ Χαμ ψάχνει να βρεί ποιοι και πόσα πληρώθηκαν για μεσιτείες στην μεταγραφή του Μαζουακού. Φαίνεται να «λείπουν» 1 εκ. Λίρες, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο (βλέπε εδώ).

Η λιγότερο προφανής (αλλά αναμενόμενη υπό «κανονικές συνθήκες») είναι η διενέργεια Τακτικού Φορολογικού Ελέγχου από Σ.Δ.Ο.Ε., Οικονομική Αστυνομία ή/και Εφορία από το αποτέλεσμα του οποίου θα «πέσουν τα πρόστιμα βροχή» στην Π.Α.Ε. του Λιμανιού.

Τέλος, διευρύνοντας την οπτική μας, να σημειώσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει η ιστορία αυτή στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Μαρινάκη. Οι Αμερικάνοι -οι οποίοι είναι γεμάτοι με ελαττώματα- επιδεικνύουν μεγάλη ευαισθησία σε κάτι «χαζομάρες» του τύπου «Εταιρική Διακυβέρνηση» (Corporate Government) και τα συναφή και δεν τους αρέσουν καθόλου τέτοιου είδους εκκρεμότητες. Το πόσο επίμονοι είναι σ’ ελεγκτικό επίπεδο το γνωρίζει καλά ο «Τίγρης» και κάτι μου λέει ότι σύντομα θα το μάθει και ο Μαρινάκης.

Αυτά για την ώρα. Θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να σημειωθεί οπότε και δεν θα χρειαστεί να επανέλθω, παρά μόνο όταν αποτυπω θούν πλήρως οι επιπτώσεις και τότε μόνο για να συμπληρωθεί (αποτυπωθεί) η εικόνα σ’ επίπεδο «ρεπορτάζ».

 

14 Σεπτέμβρη 2016
παρατηρητής 1.

Διαβάστηκε 4303 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (Η ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ)