Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 18Η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ UEFA ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ «ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ Π.Α.Ο.» (ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ 4)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 18Η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ UEFA ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ «ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ Π.Α.Ο.»
(ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ 4)

Έχει καταντήσει μονότονη η από καιρό σε καιρό αναπαραγωγή του ίδιου θέματος σχετικά με την βαθμολογία της UEFA. Κάθε νίκη Ελληνικής ομάδας πανηγυρίζεται (αδίκως) για λίγο και κάθε αναμενόμενο (περισσότερο ή λιγότερο) στραπάτσο προκαλεί διαδικτυακό «κλαυθμό και οδυρμό». Ωστόσο, όσο κάποιοι δεν βαριούνται ν’ αναμασούν τα ίδια, τόσο θα έχει νόημα να σχολιάζουμε τ’ αυτονόητα. Αφορμή για το σημερινό κείμενο είναι ένα ακόμη τέτοιο κείμενο (βλέπε εδώ). Το κακό με τέτοιου είδους κείμενα (για οποιοδήποτε θέμα) είναι ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωστών «καταπίνει αμάσητο» (χωρίς σκέψη) αυτό που της πλασάρει ο γράφων.

Από τον πίνακα της κατάταξης που αφορά τις θέσεις 13-22 θα έπρεπε να προκύπτουν δύο προφανή συμπεράσματα. Δυστυχώς, για τους περισσότερους προκύπτει μόνο το ένα (αυτό που αφορά την 18η θέση της Ελλάδας). Παρατηρώντας λίγο καλύτερα θα δούμε ότι Ελλάδα (18η), Κροατία (19η) και Τσεχία (20η) μετέχουν στις φετινές Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 5 ομάδες. Όλες οι υπόλοιπες χώρες (πάνω και κάτω) έχουν από 4.

Συνεπώς (και αυτό είναι το δεύτερο συμπέρασμα) «Ουκ εν το πολλώ το ευ». Περισσότερες ομάδες εξ αιτίας του μεγαλύτερου διαιρέτη ΔΕΝ σημαίνουν μεγαλύτερη βαθμολογία. Για να συμβεί αυτό όλες οι ομάδες θα πρέπει να είναι δυνατές. Από την άποψη αυτή στην παρούσα φάση και με βάση την ποιότητα του Πρωταθλήματος μας ήταν πολυτέλεια (η οποία αποδείχτηκε συν τοις άλλοις και κακό) το γεγονός ότι είχαμε 5 ομάδες. Το κλάδεμα των οπωροφόρων δέντρων (όπως και της ελιάς και του αμπελιού) θα έπρεπε να είναι αρκετό να μας διδάξει πως μόνον όταν παίζουν στην Ευρώπη οι καλύτερες (δυνατότερες) των ομάδων μας μπορούμε κάτι να κάνουμε.

Η αποτυχία των Ο.Φ.Η. και Άρη είτε τώρα είτε στον επόμενο γύρο ήταν μάλλον αναμενόμενη. Όχι επειδή δεν είναι καλές ομάδες αλλά επειδή και οι δύο δεν έχουν παίξει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Επιπλέον είχαν να υπερασπιστούν και δύο χαζά ρεκόρ.

Για τον μεν Άρη ο οποίος είχε να χάσει στην έδρα του για 28 αγώνες και όχι για 51 χρόνια (βλέπε εδώ). Ο δε Ο.Φ.Η. εντός έδρας είχε χάσει μόνο από την Μποαβίστα. Όσο μεγάλη είναι η επίδοση του Άρη που έμεινε αήττητος εντός έδρας για 28 αγώνες, άλλο τόσο ηλίθιο είναι να μετράται το ρεκόρ αυτό σε χρόνια▪ αφού στα 52(!) προσμετρούνται αυτά που για οποιονδήποτε λόγο ΔΕΝ έπαιζε στην Ευρώπη. Δηλαδή, αν την Πέμπτη που μας πέρασε έφερνε ισοπαλία και αποκλειόταν στα πέναλτι και στη συνέχεια εξαφανιζόταν από την Ευρώπη για καμιά 20αριά χρόνια θα έβγαιναν να πανηγυρίζουν ότι είναι αήττητοι για 70 χρόνια; Παράλογο όπως και να το δεις.

Όπως το ίδιο παράλογα είναι τα κείμενα που μετά από κάθε Ευρωπαϊκή αποτυχία γράφουν οι συντάκτες του Π.Α.Ο. Από μια άποψη είναι λογικό να θέλουν να μοιραστούν με τους ομοϊδεάτες τους τον πόνο τους για την μη συμμετοχή του «τριφυλλιού» στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ωστόσο, το να ισχυρίζεσαι (γιατί περί αυτού πρόκειται) πως ο σημερινός Π.Α.Ο. θα τα κατάφερνε στην Ευρώπη καλύτερα από τον Ο.Φ.Η ή τον Άρη είναι όχι απλά αφελές (για να το πως ευγενικά), αλλά και επικίνδυνο γιατί δημιουργεί λάθος προσδοκίες όταν έρθει εκ νέου η ώρα του στην Ευρώπη.

Αύριο μετά το εκτός έδρας παιχνίδι της Α.Ε.Κ. στην Ελβετία θα είμαστε σε θέση για άλλη μια φορά να εκτιμήσουμε τις πιθανότητες ν’ ανέβει η Χώρα μας στην κατάταξη της UEFA. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε ομάδα που συμμετέχει στην Ευρώπη παίζει πρώτα και κύρια για τον εαυτό (το συμφέρον) της και μετά για την βαθμολογία της Χώρας της. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος των πανηγυρισμών και των θρήνων αναλόγως των αποτελεσμάτων. Γιατί, όσο κατεβαίνει τα σκαλιά της κατάταξης η Ελλάδα, τόσο δυσκολεύει η προσπάθεια για τους δύο πρώτους προκαλώντας έτσι τα συναισθήματα των «γιουσουφιών» με τα ανάλογα κείμενα τους. Όταν ανεβαίνουμε ως Χώρα στη βαθμολογία το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας ανήκει στην επίδοση της ομάδας τους. Όταν πέφτουμε φταίει η ανυπαρξία των άλλων. Θέληση να υπάρχει και τα επιχειρήματα βρίσκονται.

Πάντως και με την κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί ως τώρα αναλόγως και της κληρωτίδας αλλά και της διοργάνωσης που τελικά θα συμμετάσχουν οι ομάδες μας να υπάρχει μια ελπίδα για κάποια καλύτερη θέση απ’ αυτή που είμαστε τώρα.    

24 Σεπτέμβρη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 159 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 18Η ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΗΣ UEFA ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΟΥ «ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ Π.Α.Ο.» (ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ 4)