Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ Ε.Π.Ο. (ΕΚΛΟΓΕΣ & «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ Ε.Π.Ο.
(ΕΚΛΟΓΕΣ & «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»)

Όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν οι δίχρωμοι «χατζηαβάτηδες» είναι καλά ενημερωμένοι (δηλαδή μας ενημερώνουν) για τα ζητήματα των αντιπάλων των ομάδων τους. Ποτέ για όσα συμβαίνουν εντός της ομάδας τους και τα οποία η ιδιοκτησία της δεν θέλει να διαρρεύσουν. Έτσι, η αξιοπιστία τους φτάνει στα ύψη της για ότι αφορά τις άλλες ομάδες. Από την άποψη αυτή όσα μαθαίνουμε σχετικά με τον έλεγχο της Ε.Π.Ο. από τα ερυθρόλευκα Μ.Μ.Ε. έχουν μεγάλη σημασία. Με βάση, λοιπόν, την αρθρογραφία τους (βλέπε εδώ) ο πλήρης έλεγχος της Ομοσπονδίας έχει ήδη αλλάξει χέρια και από την Θεσσαλονίκη πέρασε στην Αθήνα. Όσοι ενδιαφέρονται για τα ονόματα και το παρασκήνιο ας διαβάσουν την ίδια την ανάρτηση.

Εμάς μας ενδιαφέρουν τα αίτια της μεταβίβασης του ελέγχου της Ε.Π.Ο. Όπως αναφέρεται και στην ανάρτηση κομβικό σημείο είναι η υπόθεση με την θεώρηση των δελτίων υγείας των ποδοσφαιριστών του «Γαύρου του Βορρά». Τότε φαίνεται να «έκλεισε» η συμφωνία μεταξύ των δύο Ποντίων. Το ζήτημα αυτό ενώ είναι αποκλειστικά ευθύνη της ομάδας (η οποία εκδίδει και θεωρεί τα δελτία), τελικά χρεώθηκε στον Β. Γραμμένο. Ωστόσο, είναι παράλογο να θεωρήσουμε πως από αυτό και μόνο το συμβάν και χωρίς τη συμβολή οποιασδήποτε άλλης αιτίας ήταν δυνατόν ο Ιβάν Σαββίδης να παραδώσει τον έλεγχο της Ε.Π.Ο. που του κόστισε τόσα έξοδα και κινητοποίηση.

Οι πραγματικές αιτίες πρέπει να είναι άλλες. Για παράδειγμα στην απόφαση αυτή ενδεχομένως να έχουν βαρύνει παράγοντες όπως:

  • Η κατάσταση της υγείας του. Ένα πιθανό πρόβλημα υγείας είναι από μόνο του ικανό να κρατήσει κάποιον σπίτι του μακριά από τις επιχειρήσεις του ειδικά όταν αυτές βρίσκονται στο εξωτερικό. Ακόμη περισσότερο τώρα με τον κορονοϊό.
  • Εκκρεμείς υποθέσεις που τον περιμένουν εκεί. Εκτός από την δίκη της εισβολής του με τ’ όπλο στον αγωνιστικό χώρο, υπάρχουν και άλλες υποθέσεις στις οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκεται. Για παράδειγμα τ’ όνομα του είχε ακουστεί στην υπόθεση του «τσιγαράδικου» που βρίσκεται ακόμα στην Κρήτη. Επιπλέον εξ αιτίας των Αμερικανών και της αντίδρασης τους για τη συμμετοχή του στον Ο.Λ.Θ. το κλίμα δεν είναι και πολύ καλό γι’ αυτόν.
  • Η επιχειρηματική απεμπλοκή του από την Σ.Ε.Κ.Α.Π. Πλέον στον Ιβάν απομένουν η Π.Α.Ε. και το «Μακεδονία». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (βλέπε εδώ) ο Ιβάν ψάχνει ν’ αγοράσει ξενοδοχείο στην Αθήνα και θέλει να πάρει το «Πόρτο Καρράς» και το Παλιούρι στον Δήμο Κασσάνδρας στην Χαλκιδική. Στις σημερινές λόγω κορονοϊού συνθήκες η αγορά ενός ξενοδοχείου δεν είναι ακριβή. Κάθε άλλο. Η συντήρηση του είναι ειδικά τώρα που ο Τζίρος είναι πολύ μειωμένος. Έτσι οποιαδήποτε επιχειρηματική απόφαση δεν περιλαμβάνει χτισίματα και επένδυση από το μηδέν είναι αρκετά φθηνή▪ αρκεί η κατάσταση στον Τουρισμό να ομαλοποιηθεί σχετικά γρήγορα.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως εκτός της Π.Α.Ε. (που είναι λόγω της επιρροής της η βιτρίνα του) όλη η υπόλοιπη επιχειρηματική δραστηριότητα του στην Ελλάδα αφορά τον Τουρισμό (και ίσως στο μέλλον και τα φθηνά super market). Επιπλέον, οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να διευθυνθούν εύκολα και από απόσταση. Ενώ ο έλεγχος της Ε.Π.Ο. απαιτεί και ένα βαθμό προσωπικής παρουσίας και άμεσης συνεργασίας με τα επιφορτισμένα γι’ αυτό στελέχη. Η προσωπική παρουσία του «ηγέτη» είναι ψυχολογικά απαραίτητη για τα στελέχη καθώς τους μεταδίδει σιγουριά. Μια σιγουριά η οποία προκύπτει από την ερμηνεία της παρουσίας του «ηγέτη» ως ενδιαφέρον (αν δεν ενδιαφερόταν δεν θα ερχόταν). Γι’ αυτό δεν είναι διόλου περίεργο ότι όσοι στα πλαίσια των Ε.Π.Σ. υπηρέτησαν τον «χαλίφη» νοιώθουν «ξεκρέμαστοι» και βιώνουν μια άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Το κοντινό μέλλον θα δείξει αν η φημολογία των ερυθρόλευκων σχετικά με την επιχειρηματική απεμπλοκή του Ιβάν από την Ελλάδα με την πώληση του OPEN θα επαληθευτεί. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση οι επιχειρηματικές αποφάσεις του Σαββίδη ν’ αφορούν αποκλειστικά την οικονομική παράμετρο κάθε επιχείρησης και να μην είναι ενταγμένες σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο. Αυτό, όμως, που τελικά μετρά είναι η εντύπωση (αίσθηση) που προκαλούν στον κόσμο. Γιατί η αίσθηση αυτή μπορεί είτε ν’ απογειώσει είτε να καταβαραθρώσει μια ομάδα ή μια εταιρεία. Και αυτή την αίσθηση που σήμερα προκαλεί αισθήματα ανασφάλειας στην Π.Α.Ε. καλείται να διαχειριστεί (διαψεύσει) ο Ιβάν με τον πλέον πειστικό τρόπο. Όσο αυτό καθυστερεί τόσο οι φωνές που ήδη ακούγονται θα θεριεύουν.

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα ελέγχου της Ε.Π.Ο. είναι η «Ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη». Ο τομέας αυτός είναι μεν κρίσιμος αλλά από την άλλη δεν μπορεί να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο. Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο σημαίνει πως δεν γίνεται προσπάθεια να επηρεαστεί όσο είναι δυνατόν. Ειδικά, ο τρόπος επιλογής των αθλητικών δικαστών έχει συχνά γίνει αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού (βλέπε εδώ). Δεν είναι μόνον οι δικαστές που επιλέγονται κάποιοι από τους οποίους θα έπρεπε να έχουν εξαιρεθεί λόγω συγγενικών τους σχέσεων με κάποια από τις Π.Α.Ε. (Η γυναίκα του Καίσαρος πρέπει και να φαίνεται και να είναι τίμια.), είναι ότι αυτοί επιλέγονται από την Ε.Π.Ο. την οποία καλούνται να ελέγξουν κατά την διάρκεια της θητείας τους (και από την οποία μισθοδοτούνται). Δυστυχώς, όπως αποδεικνύει η ιστορία που ακολουθεί ο τρόπος επιλογής από την Ε.Π.Ο. των αθλητικών δικαστών όχι μόνο δεν είναι καινούριος αλλά έχει τις ρίζες στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν.      

Η περίοδος πριν την εγκαθίδρυση της Χούντας ήταν πολύ ταραγμένη για την Εκκλησία της Ελλάδας. Η μη ύπαρξη ανώτατου ορίου ηλικίας για τους αρχιερείς και τα προβλήματα υγείας σε σχέση με την ηλικία σε συνδυασμό με τους μεταξύ τους διαγκωνισμούς για μετάθεση σε μεγάλες και πλούσιες μητροπόλεις είχαν δημιουργήσει κλίμα μόνιμης κρίσης. Έτσι, όταν εγκαθιδρύθηκε η Χούντα η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου (ο προηγούμενος είχε αποπεμφθεί λόγω υπέρβασης του ορίου ηλικίας που μετά την εκλογή του είχε θεσπιστεί) έγινε κομβικής πολιτικής σημασίας. Δεδομένου ότι ακόμα ο Κωνσταντίνος Β’ δεν είχε ακόμη εκδηλωθεί κατά των Συνταγματαρχών οι οποίοι στην αρχή τον ήθελαν με το μέρος τους η διαδικασία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας που επιλέχθηκε ήταν αυτή του «τριπρόσωπου δελτίου». Μια διορισμένη μ’ όσους μητροπολίτες ήθελαν ανοιχτά να συνεργαστούν με την Χούντα Ιερά Σύνοδος έγραψε σ’ ένα χαρτί τρία ονόματα μητροπολιτών και τα παρέδωσε στον Βασιλιά για την τελική επιλογή. Αυτός υποτίθεται με την πρόταση του Υπουργού Παιδείας επέλεξε το πρώτο από τα τρία ονόματα του τριπρόσωπου δελτίου». Έτσι, εκλέχθηκε ο Ιερώνυμος Α’ Κοτσώνης ο οποίος πριν την εκλογή του ήταν Αρχιμανδρίτης στον βαθμό και ο ιερέας (πρωθιερέας) των Ανακτόρων.

Αν η παραπάνω ιστορία σας φαίνεται οικεία και η ηλικία σας δεν είναι τέτοια ώστε να την έχετε ζήσει ως ενήλικοι, τότε είναι επειδή μοιάζει σαν δυό σταγόνες νερό με τον τρόπο εκλογής τω αθλητικών δικαστών από την Ε.Π.Ο. Δυστυχώς, η διαδικασία ου τρόπου εκλογής και οι αστοχίες στην επιλογή όλων των υποψηφίων μειώνουν από την αρχή το κύρος των αθλητικών δικαστών οι οποίοι πριν καν δικάσουν είναι υπό πίεση. Πίεση που είναι τόσο μεγαλύτερη όσο υπάρχουν υποθέσεις με σημαντικές επιπτώσεις που αυτοί καλούνται να δικάσουν. Υποθέσεις όπως η πολυ-ιδιοκτησία. Έτσι η κουβέντα δεν αφορά την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα τους (για τα οποία θα έπρεπε να κριθούν στο τέλος της θητείας τους) αλλά το παρασκήνιο της εκλογής τους.       

Είναι δεδομένο πως από την Διοίκηση Πιλάβιου και μετά η Ε.Π.Ο. χάνει συνεχώς σε κύρος. Όχι πως ο Πιλάβιος δεν ήταν ελεγχόμενος. Απλώς έχουμε ζήσει πιο αξιόπιστες περιόδους για την Ομοσπονδία. Ο βασικός λόγος ήταν ότι οι «γνήσιοι Γαύροι» είχαν τον έλεγχο της και οι Π.Α.Ο., Α.Ε.Κ. και «Γαύρος του Βορρά» ενώ διαμαρτύρονταν για την κατάσταση δεν συμμαχούσαν για να την ανατρέψουν. Έτσι, η ανικανότητα τους ν’ αλλάξουν τα πράγματα έδινε μια αίσθηση ικανής διαχείρισης των ποδοσφαιρικών μας πραγμάτων.

Τώρα που ο «γνήσιος Γαύρος» είναι αντιπολίτευση μπορεί να σκούζει μ’ όλη του τη δύναμη και ε συνδυασμό με την μη παρουσία-διοίκηση του Γραμμένου μπορεί να δημιουργεί ένα πλήρως απαξιωτικό κλίμα (το οποίο δυστυχώς δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα). Έτσι, ακόμη και να επιλεγούν οι καλύτεροι αθλητικοί δικαστές όσο κουμάντο στην Ομοσπονδία κάνουν άτομα με ύποπτο ή/και βεβαρημένο παρελθόν η υποψία πάντα θα παραμένει.

Δυστυχώς, επειδή παγκοσμίως ο χώρος του Ποδοσφαίρου δεν είναι άμοιρος «συναλλαγών κάτω από το τραπέζι» και εγκληματικής δραστηριότητας ενώ ταυτόχρονα είναι «οχυρωμένος» πίσω από το «αυτοδιοίκητο» (που με πάθος το υπερασπίζονται οι UEFA & FIFA) η κατάσταση δεν πρόκειται ν αλλάξει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Αφήστε που αν μαγικά άλλαζε η κατάσταση τόσοι «χατζηαβάτηδες» και τόσα Μ.Μ.Εξαπάτησης θα έμεναν χωρίς δουλειά.

21 Οκτώβρη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 165 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ Ε.Π.Ο. (ΕΚΛΟΓΕΣ & «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ»)