Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ «ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ»; (ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΒΑΡΔΙΟΝΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Α.Ο.;)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ «ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ»;
(ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΒΑΡΔΙΟΝΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Α.Ο.;)

Ανέκαθεν τα «μεγάλα έργα» ασκούσαν μια γοητεία στο πλήθος. Τόσο εξαιτίας του μεγέθους τους όσο και του συμβολισμού τους. Αρκετές φορές γοήτευαν λόγω της χλιδής τους, των χρημάτων που ξοδεύτηκαν γι’ αυτά (ακόμη και για τα μη χλιδάτα) ή τέλος για τις ανθρώπινες ζωές που κόστισε η κατασκευή τους. Ο ελάχιστος χρόνος ζωής και λειτουργίας ενός «μεγάλου έργου» είναι το ελάχιστο των 50-60 χρόνων με το μέγιστο να φτάνει τα 100 και άνω (την ηλικία του Παρθενώνα δεν την φτάνει κανένα στην Χώρα μας). Δεδομένου, ότι μιλάμε για ανθρώπινα δημιουργήματα τα «μεγάλα έργα» απαιτούν πακτωλό χρημάτων τόσο για την κατασκευή όσο και τη συντήρηση τους.

Στην Ελλάδα αυτή την περίοδο εκτός από κάποια οδικά (που περιμένουν την δημοπράτηση τους) περιορίζονται στην κατασκευή νέων ποδοσφαιρικών γηπέδων με τελευταίο ν’ απασχολεί την επικαιρότητα αυτό του Π.Α.Ο. Παράλληλα με το σχέδιο του Βοτανικού εξελίσσεται και αυτό της Τούμπας, ενώ την ίδια στιγμή αυτό της Α.Ε.Κ. προχωρά με ρυθμό χελώνας κινδυνεύοντας έτσι να ολοκληρωθεί τελευταίο από τα τρία.

Για το project του Βοτανικού έχουμε ασχοληθεί και σε άλλα κείμενα (βλέπε εδώ & εδώ) με τελευταίο αυτό που σχολίαζε την αντίδραση των «γνήσιων Γαύρων» (βλέπε εδώ). Σήμερα, θ’ ασχοληθούμε και θα σχολιάσουμε την ουσία του project μέσω του οποίου ο Δήμος Αθηναίων καταφέρνει να πάρει πίσω μια χαμένη από χρόνια ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με το σχέδιο (βλέπε εδώ) στο συγκρότημα του Βοτανικού θα υπάρχουν:

  • Ένα ποδοσφαιρικό αμιγώς γήπεδο,
  • εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη με ένα κλειστό διαφόρων χρήσεων 1.500 θέσεων και
  • εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων.

Στον χώρο θα υπάρχουν και εμπορικές χρήσεις (εντός των γηπέδων για παράδειγμα) από τις οποίες τα Έσοδα θα πηγαίνουν κατά 65% στο Δημόσιο που θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή και κατά 35% στον Δήμο Αθηναίων που εκχωρεί το οικόπεδο (βλέπε εδώ). Το γήπεδο ανήκει στον Δήμο ο οποίος και εκχωρεί στον ερασιτέχνη την χρήση. Έτσι ο ερασιτέχνης μπορεί να προσβλέπει σε ποσοστό από τα εισιτήρια και τις διαφημίσεις αλλά και τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου όταν αυτό χρησιμοποιείται από την Π.Α.Ε. όπως επιβάλλει το άρθρο 56 του Ν. 2725/1999.

Η κατασκευή γηπέδου μπάσκετ ΔΕΝ είναι απαραίτητη για να προχωρήσει το σχέδιο. Ωστόσο, υπάρχει οικόπεδο κοντά στο οποίο και θα μπορούσε να κατασκευαστεί και για το οποίο θα ισχύει η ίδια φόρμα όπως και για το ποδοσφαιρικό (ιδιοκτησία του Δήμου, εκχώρηση χρήσης στον ερασιτέχνη και ενοικίαση από αυτόν στην Κ.Α.Ε.).

Με αυτή τη λύση ο Δήμος Αθηναίων παίρνει πίσω την ιδιοκτησία της Λ. Αλεξάνδρας. Μια ιδιοκτησία από την οποία και νομικά είχε αποξενωθεί (την είχε χάσει) αφού είχε αφήσει ασύδοτο για σειρά ετών τον ερασιτέχνη Π.Α.Ο., ο οποίος μέσω της «χρησικτησίας» ήταν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου. Επιπλέον, το γήπεδο ανήκοντας στον Δήμο Αθηναίων ΔΕΝ θα μπορεί να μπει στην εξίσωση καμίας αγοραπωλησίας της Π.Α.Ε. (και αντίστοιχα για το μπασκετικό). Από την άλλη καθώς η Π.Α.Ε. θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης για 100 (ή και περισσότερα) χρόνια θα μπορεί έμμεσα να διαμορφώνει (αναλόγως της κατάστασης στην οποία θα βρίσκεται κάθε φορά) την τιμή πώλησης της Π.Α.Ε. Έτσι ο «παναθηναϊκάρχης» Αλαφούζος δεν θα μπορεί όπως αναρωτιόμαστε στο πρώτο από τα κείμενα στα οποία παραπέμπουμε παραπάνω να το χρησιμοποιήσει σαν ένα ακόμα «πάγιο» της Π.Α.Ε.

Το «κακό» με το προτεινόμενο σχέδιο είναι πως η ΓΗΠ.ΕΛ. (θυγατρική της Π.Α.Ε.) η οποία ήταν ιδιοκτήτρια του γηπέδου στο προηγούμενο project μένει με την χαρά στο χέρι. Το καλό για τον Π.Α.Ο. είναι πως θα χρησιμοποιεί ένα γήπεδο για το οποίο δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε 1 λεπτό του Ευρώ.

Με το σχέδιο για τον Βοτανικό όπως αυτό παρουσιάστηκε ο Δήμος Αθηναίων παίρνει πίσω την ιδιοκτησία του οικοπέδου στην Λ. Αλεξάνδρας (το οποίο και κάνει πάρκο) και συνεχίζει να κατέχει τα οικόπεδα των νέων γηπέδων (άρα και τα ίδια) κατασκευάζοντας παράλληλα και δικές τους εγκαταστάσεις. Αυτό το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό μιας και τις εγκαταστάσεις των ανοικτών γηπέδων μπάσκετ του Δήμου χρησιμοποιούν εκατοντάδες σύλλογοι. Οπότε κάθε νέα εγκατάσταση παρέχει νέες λύσεις και δυνατότητες για τους συλλόγους αυτούς.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το σχέδιο που έχει επιλεγεί είναι απολύτως εναρμονισμένο με την νομοθεσία και εν πολλοίς είναι το πρώτο απολύτως νόμιμο από την αρχή τέτοιο σχέδιο. Έτσι, το μόνο για το οποίο προς το παρόν μπορούμε ν’ αναρωτιόμαστε είναι αν ο Αλαφούζος είναι ο σύγχρονος «μάγκας του Βοτανικού». Βέβαια, κάποιες «κακές γλώσσες» υποστηρίζουν πως η οικογένεια Βαρδινογιάννη ΔΕΝ αποχώρησε από τον Π.Α.Ο. και πως ο Αλαφούζος είναι ο «τοποτηρητής» της (όπως σε Μητρόπολη που δεν έχει Μητροπολίτη).

Τι από τα δύο λέτε να ισχύει; Γιατί αν πίσω από τον Αλαφούζο είναι οι Βαρδινογιάννηδες, τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως οι Βαρδινογιάννηδες είναι το Κράτος. Καλό;

03 Δεκέμβρη 2020
«πανταχού παρόντες».

Διαβάστηκε 256 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ «ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ Ο ΜΑΓΚΑΣ»; (ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΒΑΡΔΙΟΝΟΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Π.Α.Ο.;)