Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΤΑΝ Ο Ο.Φ.Η. (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) «ΔΑΓΚΩΝΕΙ» (Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΠΛΕΪ-ΑΟΥΤ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ΟΤΑΝ Ο Ο.Φ.Η. (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) «ΔΑΓΚΩΝΕΙ»
(Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΠΛΕΪ-ΑΟΥΤ)

Ακόμη και οι καλύτερες προθέσεις κάποια στιγμή ΔΕΝ είναι αρκετές. Μπορεί ο εμπνευστής ενός θεσμού (της Δημοκρατίας, των πλέι-οφ και των πλέι-άουτ) να ήθελε να δημιουργήσει και ν’ αφήσει σε λειτουργία κάτι που εκτός από την υστεροφημία που θα του προσπόριζε θα ήταν χρήσιμο στην Κοινωνία. Έλα, όμως, που για να λειτουργήσει ένας θεσμός ακριβώς όπως τον οραματίστηκε ο εμπνευστής του πρέπει όλοι οι παράγοντες να εκτελέσουν τον ρόλο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτό στην πράξη κάθε άλλο παρά εύκολο ή αυτονόητο είναι. Όταν γίνουν εμφανείς οι δυσλειτουργίες υπάρχουν δύο επιλογές: ή κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ή κάνουμε «την πάπια».

Τα πλέι-οφ, αλλά ειδικότερα τα πλέι-άουτ είναι θεωρητικά από τους θεσμούς που δημιουργήθηκαν προκειμένου ν’ αυξήσουν αρχικά και τελικά να εγγυηθούν την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων με βάση τα οποία κρίνεται το οικονομικό μέλλον (μεταξύ άλλων) των σύγχρονων επαγγελματικών ομάδων. Προκειμένου τα πλέι-οφ και τα πλέι-άουτ να οδηγήσουν στην ανάδειξη τόσο του πλέον δίκαιου Πρωταθλητή όσο και στην υπόδειξη αυτών που πρέπει να εγκαταλείψουν την κατηγορία, θα πρέπει ΟΛΟΙ οι συμμετέχοντες να έχουν κίνητρο να δώσουν τον «καλύτερο εαυτό» τους. Αλλιώς, «νικητής» μεν σ’ αυτά αναδεικνύεται (μεταξύ άλλων) αυτός με τις καλύτερες «δημόσιες σχέσεις», «ρυθμιστές» δε οι πλέον «αδιάφοροι».

Πυρήνας αυτών των διαδικασιών είναι η παροχή μιας «δεύτερης ευκαιρίας» σε κάποιον που για κάποιους λόγους βρέθηκε σε μια άσχημη συγκυρία κατά την διάρκεια της σεζόν να «σώσει την παρτίδα». Η άρνηση από κάποιους από τους συμμετέχοντες αυτής της δυνατότητας αφαιρεί από αυτές τις διαδικασίες ΟΛΗ την ουσία τους. Τέτοιου είδους «έργα» έχουμε δυστυχώς στην Ελλάδα δει αρκετές φορές. Έχουμε δει τους τελευταίους της βαθμολογίας στα πλέι-άουτ να μεταμορφώνονται σε «Μπαρτσελόνα» και να «καθαρίζουν» την παραμονή τους για έναν ακόμη χρόνο στην κατηγορία. Και αν μεν για τον Πανιώνιο (κάποιοι τον αποκαλούν «ιστορικό» λες και οι υπόλοιποι είναι «ανιστόρητοι») λόγω της ομοιότητας των χρωμάτων μια τέτοια «μεταμόρφωση» είναι λίγο πιο πιθανή, για κάποιους άλλους δεν είναι και τόσο.

Μπορεί ο τίτλος ν’ αφορά την ομάδα του Ηρακλείου Κρήτης (και πρώην Π.Α.Ο.Β.) αλλά εκτός του ότι είναι πιασάρικος (μιας και το φίδι (όφις) δαγκώνει) αφορά όλες τις ομάδες που κατά καιρούς μεταμορφώνονται αγωνιστικά στα πλέι-άουτ. Προσοχή! Ότι γράφτηκε και ότι ακολουθεί ΔΕΝ αφορά το είδος της προσπάθειας που γίνεται στον Ο.Φ.Η. και η οποία είναι λόγω του προσανατολισμού της αξιέπαινη. Από μια άποψη ΔΕΝ αφορά ούτε τον ίδιο τον Ο.Φ.Η. Αφορά κυρίως τους αντιπάλους του και της δική τους συμπεριφορά.

Στα πλέι-άουτ ομάδες όπως ο Βόλος, ο Απόλλωνας, ο Ατρόμητος, ο Πας Γιάννινα και η Λαμία μπήκαν σχετικά αδιάφορες. Ο Ο.Φ.Η. μετά από ένα πολύ καλό ξεκίνημα για πολλούς συνεχόμενους αγώνες αγνοούσε την χαρά της νίκης. Έτσι στα πλέι-άουτ ενδεχομένως να κινδύνευε και αυτός. Παναιτωλικός και Λάρισα θα έδιναν τον «νυν υπέρ πάντων αγώνα».

Μετά την εντός έδρας νίκη του με 1-0 σε βάρος του Ατρόμητου για την 1η αγωνιστική των πλέι-άουτ ο Πας Γιάννινα εμφανίστηκε πολύ αδιάφορος. Την επόμενη αγωνιστική χάνει στην Κρήτη με 2-1, για να γνωρίσει νέα τώρα εντός έδρας ήττα με το ίδιο σκορ από την Λαμία για την 3η αγωνιστική. Την 4η αγωνιστική απέσπασε μια «τιμητική» εκτός έδρας ισοπαλία στον Βόλο για να «ξανακυλήσει» στις ήττες και πάλι εντός έδρας χάνοντας με 1-0 από τον Παναιτωλικό την 5η!.

Ο Παναιτωλικός που είχε τερματίσει προτελευταίος μετά από τις 26 αγωνιστικές, ξεκίνησε με εντός έδρας ήττα από την Λαμία με 0-3, για να πάρει ισοπαλία από την Λάρισα στο Αλκαζάρ με 1-1. Για την 3η αγωνιστική έχασε στον Βόλο με 3-1, για να κερδίσει τον Απόλλωνα εντός με 1-0 την 4η. Τέλος την 5η αγωνιστική κέρδισε στους Ζωσιμάδες με 1-0 τον Πας Γιάννινα.

Η Λάρισα, τέλος, η οποία ξεκίνησε από την τελευταία θέση τα πλέι-άουτ άρχισε με εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί του Απόλλωνα, συνέχισε με εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με τον Παναιτωλικό και κορύφωσε την 3η αγωνιστική με νίκη στο Περιστέρι με 1-0 σε βάρος του Ατρόμητου. Την 4η αγωνιστική η Λάρισα απέσπασε ισοπαλία στην Λαμία από την ομώνυμη ομάδα, ενώ την 5η αγωνιστική όταν ο Παναιτωλικός «άλωνε» τα Γιάννενα εκείνη έχανε εντός έδρας από τον Ο.Φ.Η. με 1-0.

Οι αγωνιστικές μεταμορφώσεις των ομάδων που κινδυνεύουν και οι εμφατικές νίκες τους στις έδρες των «αδιάφορων» ομάδων «πληγώνουν» αν δεν «σκοτώνουν» την ζητούμενη αξιοπιστία οποιασδήποτε διοργάνωσης. Γι’ αυτό ή θα αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής τους ή ας τα καταργήσουν. Προφανώς, ΔΕΝ έχει νόημα να παίζουν όλοι μ’ όλους. Ίσως να πρέπει ν’ αγωνίζονται μεταξύ τους (μεταφέροντας τ’ αποτελέσματα της κανονικής περιόδου) μόνο οι ομάδες που απέχουν μέχρι 6β. από την τελευταία θέση ή να «κονταροχτυπιούνται» μόνον οι τελευταίοι τέσσερις της βαθμολογίας. Ότι και ν’ αποφασιστεί θα είναι πολύ καλύτερο απ’ αυτό που βλέπουμε σήμερα, όπου ο πρώην ουραγός μέσα σε λίγους αγώνες θυμίζει κάτι από Μπαρτσελόνα. Δε συμφωνείτε;        


14 Μάη 2021
«πουθενάδες».

Διαβάστηκε 250 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΤΑΝ Ο Ο.Φ.Η. (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) «ΔΑΓΚΩΝΕΙ» (Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΠΛΕΪ-ΑΟΥΤ)