Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ Α.Ε.Κ.» (ΟΧΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΓΛΥΤΩΝΕ...ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 9)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ:
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ Α.Ε.Κ.»
(ΟΧΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΓΛΥΤΩΝΕ...ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 9)

Γνωρίζετε καλά πλέον πως είμαστε παντού και πουθενά (κάτι σαν τον Φαντομά). Ελπίζουμε μόνο να μην έχουν κάποιοι ψύχωση μαζί μας (όπως ο επιθεωρητής που τον καταδίωκε) όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί οι ψυχώσεις κάνουν κακό στην ψυχική υγεία. Συνεχίζοντας τις αποκαλυπτικές μας αποκαλύψεις σας αποκαλύπτουμε σήμερα το Καταστατικό της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» (βλέπε εδώ) στην τελική του μορφή (όπως κατατέθηκε δηλαδή στο Ειρηνοδικείο Ν. Ιωνίας). Η «Ένωση Φίλων Α.Ε.Κ.» είναι μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό Σωματείο και θα έχει Α.Μ. 30135 (όταν θα εγκριθεί η σύσταση του). Η «Διαταγή Αναγνώρισης» του Ειρηνοδικείου Ν. Ιωνίας είναι η 18/2014 (είδατε δικτύωση που έχουμε;). Εκτός όμως από την αποκάλυψη του ίδιου του κειμένου στα αδηφάγα μάτια σας θα προχωρήσουμε και σε κριτική παρουσίαση του.

Προτού παραθέσουμε τα σχόλια μας πρέπει να κάνουμε μιά εισαγωγική παρατήρηση. Η «Ένωση Φίλων Α.Ε.Κ.» όπως προκύπτει από το άρθρο 2 του Καταστατικού της αποτελεί την προβλεπόμενη από την Αθλητική Νομοθεσία «Λέσχη Φίλων Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε.» για την οποία έχουμε γράψει ήδη αρκετές φορές (βλέπε εδώ, & εδώ) και θ’ ασχοληθεί μόνο με το ποδοσφαιρικό τμήμα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να κρίνουμε τα όσα διακηρύσσονται στο Καταστατικό. Για τον λόγο αυτόν καλό θα ήταν όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με όσα προβλέπει η νομοθεσία να ρίξουν καλού-κακού μιά ματιά στα κείμενα στα οποία παραπέμπουμε παραπάνω.

(Υπενθυμίζουμε ότι για την σκοπιμότητα ύπαρξης της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» ως φορέα καθώς και για τις ομοιότητες και διαφορές της με άλλα εγχειρήματα έχουμε γράψει άρθρο σε δύο μέρη (βλέπε εδώ, & εδώ).

Σημειώνουμε ότι οι παρακάτω αναφορές/σχόλια μας γίνονται μόνο σε όσα άρθρα και παραγράφους τους κρίναμε πως απαιτούν κάποια αναφορά/σχολιασμό, καθώς ο σκοπός του παρόντος κειμένου δεν είναι η εξαντλητική παρουσίαση του Καταστατικού (γι’ αυτό άλλωστε και το παραθέτουμε αυτούσιο).

 • Στο άρθρο 1 καθορίζεται το Σωματείο ως η νομική μορφή της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.».
 • Στο άρθρο 2 ξεκαθαρίζεται ότι το Σωματείο θ’ ασχολείται αποκλειστικά με το ποδοσφαιρικό τμήμα, αν και θα υποστηρίζει (παράπλευρα) και τα υπόλοιπα τμήματα της Α.Ε.Κ. όπως δηλώνεται στην υποπαράγραφο 2.1.7.
 • Στο άρθρο 3 τίθενται τα μέσα με τα οποία το Σωματείο επιδιώκει την επίτευξη των σκοπών του. Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει και στο οποίο θα επανέλθουμε στον επίλογο είναι ότι η «Ένωση Φίλων Α.Ε.Κ.» μπορεί είτε η ίδια, είτε μέσω άλλου κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα ελέγχει, είτε μέσω θυγατρικής εταιρείας να επιδιώκει τους σκοπούς που τίθενται στο κείμενο του Καταστατικού.
 • Στο άρθρο 4 γίνεται αναφορά στις κατηγορίες μελών στις οποίες φαίνεται να υπάρχουν ως κατηγορία τα «Ιδρυτικά Μέλη». Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι λανθασμένο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι εισάγει αχρείαστη και άκαιρη διάκριση σε ιδρυτικά και μή μέλη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα «Ιδρυτικά Μέλη» είναι ιδιότητα με την οποία έδρασαν κάποιοι και όχι κάποιο αξίωμα που απονέμεται. Στα φυσικά πρόσωπα των ιδρυτών με την απονομή του τίτλου αυτού τιμάται η ιδιότητα και όχι κάποια ιδιαίτερη αρετή ή προσόν τους. Έτσι κι’ αλλιώς όταν στο πέρασμα του χρόνου αποβιώσουν οι ιδρυτές (και αφού η ιδιότητα του μέλους δεν μεταβιβάζεται ή κληρονομείται όπως ορίζει το άρθρο 5) τι λόγο ύπαρξης θα έχει αυτή η κατηγορία μελών; Από την άλλη ο μόνος διαχωρισμός που επιβάλλεται από τα πράγματα είναι αυτός σε «μέλη» και σε «επίτιμα μέλη», τα οποία επίτιμα μπορούν (και ενδεχομένως να πρέπει) να περιλαμβάνουν και μη ΑΕΚτζήδες οι οποίοι ωφέλησαν το Σωματείο. Στο κάτω-κάτω δεν δόθηκε η ευκαιρία στους χιλιάδες Ενωσίτες να είναι και αυτοί ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, του οποίου την ύπαρξη μάθαμε από τον τύπο.
 • Στο άρθρο 6 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6.5 ορίζεται χρονικό διάστημα δύο μηνών μέσα στο οποίο πρέπει να έχει ληφθεί ενδεχόμενη απορριπτική απόφαση σε αίτηση εγγραφής μέλους. Αν στο παραπάνω διάστημα δεν εκδοθεί τέτοια απόφαση θεωρείται ότι η αίτηση έχει εγκριθεί. Αν αυτό σας θυμίζει κάτι από την διαδικασία με την οποία υποτίθεται ότι κρίνει η Εφορία τις προσφυγές που καταθέτουν οι φορολογούμενοι (για τις οποίες ισχύει το ίδιο χρονικό διάστημα) έχετε απόλυτο δίκιο, έτσι είναι.
 • Στο άρθρο 15 περιγράφεται η δυνατότητα της αποχώρησης μέλους μέσω αίτησης διαγραφής η οποία θα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν την λήξη του λογιστικού έτους του Σωματείου. Σε συνδυασμό με το άρθρο 34 η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης διαγραφής είναι η 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
 • Με το άρθρο 16 και συγκεκριμένα με την παράγραφο 16.4 εισάγεται καθαρά ο διαχωρισμός των μελών σε διαφορετικές κατηγορίες, οι οποίες έχουν διαφορετικό ποσό εγγραφής. Ωστόσο σε κανένα σημείο του Καταστατικού δεν γίνεται μνεία των κατηγοριών αυτών.
 • Στο άρθρο 21 και με την 4η παράγραφο (21.4) εισάγεται η συμμετοχή στην Γ.Σ. μέσω ηλεκτρονικών μέσων προκειμένου έτσι να έχουν δυνατότητα συμμετοχής τα μέλη που κατοικούν εκτός Αθηνών.
 • Με το άρθρο 22 ορίζονται τα σχετικά με το Δ.Σ. το οποίο είναι 5μελές.
 • Το άρθρο 31 ορίζει τα σχετικά με την εκλογική διαδικασία. Ειδικότερα στην παράγραφο 31.8 ορίζεται ότι η εκλογική διαδικασία γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο ενώ απαγορεύονται οι συνδυασμοί. Εισάγεται εκ πλαγίου (δεν γίνεται ευθεία αναφορά) ποσοστό σταυροδοσίας 40% αφού για το 5μελές Δ.Σ. μπαίνουν ως 2 σταυροί, ενώ για την 3μελή Ελεγκτική Επιτροπή μπαίνει 1 σταυρός.
 • Στο άρθρο 33 ορίζονται οι πόροι του Σωματείου. Συγκεκριμένα στην 1η παράγραφο (33.1) ορίζεται ότι το ποσό εγγραφής είναι 100 Ευρώ και ισόποση είναι η ετήσια συνδρομή. Δηλώνεται όμως ταυτόχρονα ότι στο ποσό της εγγραφής περιλαμβάνεται η συνδρομή του πρώτου έτους. Το σημείο αυτό χρίζει διευκρίνησης. Με την παρούσα διατύπωση φαίνεται ότι με τα 100 Ευρώ το μέλος εξοφλεί την εγγραφή και την συνδρομή του πρώτου έτους. Συνεπώς είναι σαν να μην πλήρωσε καθόλου εγγραφή. Εκτός αν υπονοείται (άτεχνα σε επίπεδο διατύπωσης) πως το μέλος κατά την εγγραφή του οφείλει από 100 Ευρώ για εγγραφή και συνδρομή, δηλαδή συνολικά 200 Ευρώ για το πρώτο έτος και 100 για κάθε επόμενο. Δεδομένης της συγκυρίας αλλά και του ρόλου του Σωματείου το ποσό κρίνεται υπερβολικό. Θεωρούμε ωστόσο ότι κάθε κατηγορία μελών (οι οποίες προφανώς δεν μπορούν να ταυτίζονται με αυτές του άρθρου 4) θα πρέπει να έχει διαφορετική συνδρομή. Συνεπώς στο άρθρο αυτό θα πρέπει να γίνεται η σχετική αναφορά στο ύψος των συνδρομών για κάθε κατηγορία.
 • Στο άρθρο 38 γίνεται αναφορά στις σχέσεις της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» με την Π.Α.Ε. Σχετικά (όπως άλλωστε και για το άρθρο 3) θ’ αναφερθούμε στον επίλογο μας γιατί πιστεύουμε πως αξίζει ειδικότερης αναφοράς.

Κλείνοντας την παρουσίαση (αλλά όχι και τον σχολιασμό) του Καταστατικού της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» πρέπει να σχολιάσουμε ότι ενώ τα ιδρυτικά μέλη είναι 25 έχουν τεθεί 18 υπογραφές. Δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό οι: Κωνσταντουδάκης, Νικολάου, Πανταζής, Ξανθόπουλος, Βουτσάς, Μουρίκης, Μητσικώστας. Τέλος το Καταστατικό συνετάχθη στην Ν. Φιλαδέλφεια στις 14 Μάρτη 2014.

Ως επίλογο του κειμένου μας αυτού δεν θα μπορούσαμε να επιλέξουμε άλλο θέμα από το κυρίαρχο (τουλάχιστον όπως θεωρούμε το «επαγγελματικό» ποδόσφαιρο σ’ επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας) το οποίο από τη μιά σχετίζεται με την ιδιοκτησία και την χρηματοδότηση των Π.Α.Ε. και από την άλλη με τη σχέση των οπαδών και φιλάθλων με την ομάδα τους (η οποία όμως είναι ταυτόχρονα και εταιρεία). Η «Λέσχη Φίλων Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε.» εισήχθη με τον Ν. 3057/2002 για να τροποποιηθεί με τους Ν. 3262/2004, Ν. 3708/2008 και Ν. 4049/2012. Η «Ένωση Φίλων Α.Ε.Κ.» έχει ουσιαστικά αυτή την λειτουργία και συνεπώς περιορίζεται από όσα ορίζει το νομικό πλαίσιο. Δεδομένου ότι ο νόμος (όπως ισχύει τροποποιημένος) δεν προβλέπει (αλλά και δεν απαγορεύει) την κατοχή μετοχών της Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. από την «Λέσχη Φίλων» επιλέχθηκε από τον συντάκτη του Καταστατικού η παρακάτω διατύπωση για το άρθρο 3 (στο οποίο ορίζονται τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου):

«3.1 Προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του, το Σωματείο μπορεί, είτε το ίδιο, είτε μέσω θυγατρικής εταιρείας. είτε μέσω άλλου μη κερδοσκοπικού κοινωφελούς οργανισμού που ενεργεί υπό τον έλεγχο του Σωματείο, να:»

Βλέπουμε λοιπόν ότι η «Ένωση Φίλων Α.Ε.Κ.» επιφυλάσσει στων εαυτό της την ευχέρεια να δρα είτε η ίδια, είτε μέσω θυγατρικής εταιρείας, είτε μέσω άλλου μη κερδοσκοπικού κοινωφελούς οργανισμού (τον οποίο και θα ελέγχει). Υποψιαζόμαστε ότι θα προτιμηθεί η λύση της θυγατρικής εταιρείας η οποία θυμίζει έντονα SUPPORTERS η οποία (θυγατρική εταιρεία) έχει κατά τη γνώμη μας περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη νομική μορφή. Αυτό άλλωστε γράψαμε και στο σχετικό άρθρο μας (σε δύο μέρη στο οποίο παραπέμπουμε και στην εισαγωγή μας) όταν και οι μόνες σχετικές πληροφορίες ήταν αυτές που περιέχονταν στην αρχική διαρροή προς τον τύπο. Βέβαια η επιτυχία οποιουδήποτε σχήματος εξαρτάται από την μεγάλη και ενεργή συμμετοχή σ’ αυτό καθώς και την προοπτική που θα εμπνεύσει και την δυναμική που θ’ αποκτήσει.

Εκεί όμως που τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα σχετικά με το τι είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της «Ένωσης Φίλων Α.Ε.Κ.» είναι η διατύπωση του άρθρου 38 σύμφωνα με την οποία:

«Το Σωματείο δεσμεύεται, είτε μέσω ειδικών συμφωνιών και συνεργασιών, είτε εφοσον εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο, στη μετοχική σύνθεση και στη διοίκηση της (συσταθησομένης) Π.Α.Ε. να εξασφαλίσει στα μέλη του, ανάλογα με την κατηγορία τους και -τις επιπλέον και πέραν της υποχρεωτικής εισφοράς- συνδρομές τους, την προσφορά ειδικών παροχών και προνομίων, από την Α.Ε.Κ.»

Αν αυτή η διατύπωση δεν είναι αντιγραφή (copy-paste κατά τους Αγγλοσάξωνες) από τους SUPPORTERS δεν ξέρουμε τι είναι. Εμείς απλά ως «παρατηρητές» δηλώνουμε ανυπόμονοι να λειτουργήσει το εγχείρημα προκειμένου και εμείς να συμμετάσχουμε και ευχόμαστε πραγματικά να έχει καλύτερη τύχη από αυτό που προηγήθηκε. Για να συμβεί όμως αυτό φρονούμε ότι πρέπει να κοιταχτεί ξανά (και πιθανόν ν’ αναθεωρηθεί) το Καταστατικό σε 2-3 σημεία του, τα οποία σημειώσαμε και παραπάνω.

 

Υ.Γ.1. Το Καταστατικό συντάχθηκε στις 14 Μάρτη 2014 όταν η ομάδα αγωνιζόταν ακόμα στην Γ’ Εθνική (τότε μη επαγγελματική κατηγορία). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παράγραφος 2.2 (άρθρο 2) δεν χρειάζεται και μάλιστα άμεσα επαναδιατύπωση.

Υ.Γ.2. Δεν είναι σύνηθες (και μάλιστα απαιτείται σύμφωνα με την διατύπωση του άρθρου 79 του Α.Κ. προκειμένου να υπάρξει η αναγνώριση του Σωματείου) να μην ορίζεται προσωρινή διοίκηση με το Καταστατικό. Δίνεται μεν η δυνατότητα να οριστεί με ξεχωριστό έγγραφο, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει προκύπτει από την έρευνα μας. Χωρίς τον ορισμό προσωρινής διοίκησης δεν μπορεί να εγκριθεί το Καταστατικό. Δεδομένου ότι έχουν συμπληρωθεί 8 μήνες από την υπογραφή και την κατάθεση του (κανονικά είναι 9 αλλά εμείς δεν υπολογίζουμε τον Αύγουστο που υπολειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες) μήπως η καθυστέρηση στην αναγνώριση υποκρύπτει την εγκατάλειψη (για ποιό λόγο άραγε;) του εγχειρήματος; Εμείς καλοπροαίρετα ρωτάμε γιατί ανησυχούμε και εξίσου καλοπροαίρετα περιμένουμε την απάντηση για να σας ενημερώσουμε και σχετικά μ’ αυτή την παράμετρο.                  

 

16 Δεκέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

Διαβάστηκε 5621 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Κείμενα Παρατηρητηρίου ΟΙ «ΠΟΥΘΕΝΑΔΕΣ» ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ Α.Ε.Κ.» (ΟΧΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΓΛΥΤΩΝΕ...ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ν. 9)